Tyrvään kirkko

Kirkkokatu 1 , 38200 Sastamala
050 3149 124

Avoinna 1.6.-31.8.2021 arkipäivisin (ma-pe) klo 9-15 yksittäisten ihmisten käyntejä, rukousta ja hiljentymistä varten. Huom! Avoinna on vain pääovi.

Kaksitorninen, punatiilinen Tyrvään kirkko järveltä päin kuvattuna.

Sastamalan pääkirkon on suunnitellut Turun kaupunginarkkitehti P.J.Gylich, joka tavoitteli valoisaa, avaraa, ilmavaa, evankeliumin anteeksiantamusta ja toivoa kuvaavaa kirkkoa. Kun Tyrvään kirkko 1855 valmistui, seurakunta lakkasi käyttämästä Tyrvään Pyhän Olavin kirkkoa, joka jäi ylhäiseen yksinäisyyteensä Kallialan kylään.

Punatiilinen Tyrvään kirkko, Vammaskosken sillan pielessä, oli aikanaan Suomen ensimmäinen kaksitorninen kirkko. Vieläkään niitä ei ole kuin kaksi, toinen on Johanneksenkirkko Helsingissä.

Hovimaalari R.W. Ekman on maalannut Tyrvään kirkon kolme alttaritaulua: Ristiinnaulitseminen, Kirkastuminen ja Ylösnousemus, ne ovat vuodelta 1866. Kuorissa on kipsijäljennös Ville Vallgrenin Kristus-veistoksesta.

Tyrvään kirkko peruskorjattiin viimeksi 1980-luvun alussa. Pian sen jälkeen kirkkosalissa syttyi uhkaava tulipalo, ja korjaustyö jouduttiin toistamaan. Nykyisellään kirkon sisätila on lähellä alkuperäistä asua.

Paikkakuntalaisten komeilunhaluisesta asenteesta on syntynyt sutkautus ”kehhuu ku tyrvääläinen kirkkoonsa”. Pyhää Olavia on suitsutettu 2000-luvulla, mutta sananparsi oli yhtä totta 1800-luvulla. Tyrvään kirkon kaltaisen, melkein tuhatpaikkaisen monumentin rakentaminen pieneen maalaispitäjään oli tuohon aikaan melkoinen saavutus ja suoritus. Se kertoo omaa kieltään kirkollisen perinteen vahvuudesta seudun ihmisten sydämessä.

Teksti: Pirjo Silveri

 

Pysäköinti
Vaativa pyörätuolireitti

Tapahtumat

su 18.4. klo 10.00

Kirkkokatu 1, 38200 Sastamala

Tyrvään messu

Tyrvään kirkon messu. Messu radioidaan IskelmäSastamalan kautta suorana.
Hannu Heikkilän lähtösaarna Tyrvään kirkossa
Raija Seurala ehtoollisen avustajana ja tekstin lukijana
Aija Aurén avustavana pappina
su 25.4. klo 10.00

Kirkkokatu 1, 38200 Sastamala

Tyrvään messu

Tyrvään kirkon messu. Messu radioidaan IskelmäSastamalan kautta suorana.