Vinkkejä hautausmailla tapahtuvaan jätteen lajitteluun

Nainen avaa jäteastian kantta Roismalan hautausmaalla.. Tyrvään kappelihautausmaalla Roismalassa on ajanmukaiset jäteastiat.

Jokainen hautausmaalla vieraileva voi osaltaan vaikuttaa siihen, että hautausmaa pysyy siistinä eikä turhaa jätettä tuoteta. Riittäisikö yksi kynttilä hautaa kohden? Tiesitkö, että kukkalaite voi olla kokonaan maatuva?

  • Hautausmaiden levollisuuden ja siisteyden säilyttämiseksi huolehdithan roskat niille tarkoitettuihin roskiksiin.
  • Kaikilla hautausmailla lajittelu onnistuu sekajätteen ja maatuvan jätteen (=puutarhajäte) osalta.
  • Roismalan hautausmaalla asianmukainen lajittelu on mahdollista uusittujen jätepisteiden ansiosta. Jätepisteitä on pääkulkureiteillä ja niihin voi lajitella seuraavia jätteitä:

§  Energiajäte (esim. hautakynttilän hylsyt ja muovit sekä likaiset paperit ja pahvit)
§  Metalli (esim. metalliset hautakynttilän kannet ja muut metallijätteet)
§  Maatuva jäte (esim. kasvin osat, haravointijäte, multapaakut)
§  Vaarallinen jäte (esim. paristot ja sähkökynttilät)

  • Huomiona lasijätettä ei kerätä erikseen hautausmailla, koska lasilyhtymateriaali ei kelpaa lasinkierrätykseen. Poikkeuksena Tyrvään hautausmaa, jossa lasilyhdyt kerätään ehjinä uudelleen käyttöön. Lasilyhtyjen metallikannet lajitellaan metallinkeräysastioihin.

Tyrvään kappelihautausmaalla lajittelu on mahdollista toteuttaa sekajätteen, maatuvan jätteen ja lasin osalta. Myös ongelmajätteen eli esim. paristot ja led-kynttilät voi jättää niille varattuihin pieniin keräyslaatikoihin.

Hautausmaajätteen vähentämiseksi seurakuntalaiset voivat harkita, riittäisikö vain yksi kynttilä hautaa kohden.

Ekologisena vaihtoehtona on hankkia maatuva kukkalaite tai pelkistetty kukkakimppu. Luonnonmukaista surusidontaa voi tiedustella kukkakauppiaalta.