Järkevää ruokataloutta

Kuvassa kävelevät ja hymyilevät piirretyt sipuli-, peruna- ja porkkanahahmot.Kasvisten voittokulkua voi jatkaa, vaikka ne olisivat hieman nahistuneitakin. Käytä niitä esimerkiksi sosekeittoon.

Leipäviipaleen päälle levitettyä hunajaa. Hunaja on luonnon oma superfood, jota voi käyttää niin sisäisesti kuin ulkoisesti.
Leipää voi jalostaa monin tavoin hävikin välttämiseksi, tee kuivahtaneesta leivästä esim. korppuja.

Kuluttajaliitto kumppaneineen kampanjoi valtakunnallisesti ruokahävikin vähentämisen ja ruoan arvostuksen puolesta. Ruokahävikin vähentäminen on konkreettinen ekoteko, joka on hyväksi myös kukkarolle!

1. Tiesitkö, että kotitalouksista roskiin päätyvä ruokajäte Suomessa vastaa 100 000 keskivertohenkilöauton hiilidioksidipäästöjä? (Lähde: www.saasyoda.fi)
2. Sitra on laskenut, että ottamalla tähdelounaskäytäntö kaikkiin Suomen kouluihin voitaisiin säästää vuodessa kaksi miljoonaa ateriaa.
3. Nelihenkinen perhe voisi käydä vuoden aikana hukkaan heittämäänsä ruokaa vastaavalla summalla joko kahdeksan kertaa elokuvissa, kolmesti Linnanmäellä tai kerran yhteisellä kylpylälomalla. (Lähde: HSY)
4. Parhaat keinot vähentää hävikkiä: Syödä helposti pilaantuvat ruoat ensimmäisenä, tarkistaa ruoka-ainekaapit ennen kauppaan lähtöä ja pakastaa tähteeksi jääneet ruoat. (MTT)
5. Tarjouksesta ei välttämättä kannata hamstrata. Esimerkiksi tavallista isommat lihapakkaukset ovat taloudellinen ostos vain siinä tapauksessa, että kaikki tulee käytettyä.
6. Vierasvaran säilyttäminen kotona on kaunis, mutta tarpeeton ajatus. Kutsu ehdottomasti vieraita kylään, mutta hanki tarjottavat vain tarpeen mukaan. Marttaliiton sivuilta löydät hyvä ohjeet vieraiden kestitsemiseen varattavista ruoka- ja juomamääristä: http://www.martat.fi/ruoka/kodin-juhlat/paljonko-tarjottavaa/     

Huom! Parasta ennen -merkintää käytetään verrattain hyvin säilyvissä elintarvikkeissa kuten kahvissa tai jauhoissa. Tuote voi kuitenkin olla täysin käyttökelpoinen vielä päiväyksen vanhennuttua, joten siihen ei kannata uskoa sokeasti. Luota mieluummin omaan arvioosi tuotteen käyttökelpoisuudesta.

Viimeinen käyttöpäivä on merkittävä hyvin nopeasti pilaantuviin elintarvikkeisiin. Nimensä mukaisesti viimeinen käyttöpäivä on päivä, jolloin elintarvike on tarkoitettu viimeistään käytettäväksi.
(Lähde: Evira)