Toisenlainen lahja on hyvä lahja

Hyödyllinen toisenlainen lahja on esimerkiksi vuohi. Lahjan saaja saa hyvän mielen kun tietää, että lahja on mennyt hyvään tarkoitukseen.

Kirkon Ulkomaanavun Act Alliance-logo

Lahjamuistaminen voi olla muutakin kun tavaraa. Anna lahjaksi aikaa tai itse tehty lahja. Hyvä vaihtoehto on toisenlainen lahja esimerkiksi Kirkon ulkomaanavun tai Naisten pankin kautta. Myös lahjan saaja ilahtuu, kun tietää että on saanut auttaa.

Valmistujais-, joulu- ja syntymäpäivälahjojen ym. hankinnan ei tarvitse olla materialistista kulutushysteriaa, vaan persoonallisia ja merkityksellisiä lahjoja voi antaa erilaisten lahjoitusten muodossa. Lahjamuistamiset lahjoitusten muodossa merkitsevät paljon niille, jotka ovat avun tarpeessa ja todennäköisesti lahjoittaja itsekin saa jotain enemmän, kun tietää auttaneensa.


Eettisiä ja ekologisia lahjavaihtoehtoja juhlapäivien varalta ovat

  • Kirkon ulkomaanavun TOISENLAINEN LAHJA: https://www.toisenlainenlahja.fi/
  • Naisten pankki: https://www.naistenpankki.fi/lahjoita/
  • Luonnonsuojeluliiton lahjoitus tai Luonto-lehden lahjatilaus: http://www.sll.fi/lahjoita/jouluiloa
  • Luonto-Liitto, lehti ja jäsenyys lapselle ja nuorelle: http://www.luontoliitto.fi/liity
  • Maailman luonnonsäätiö WWF: http://wwf.fi/joulu/
  • Punaisen Ristin toiminnan tukeminen: https://www.punainenristi.fi/lahjoita
  • Harrastustoimintaan lahjoittaminen/ vapaaehtoisena osallistuminen, esim. partio, liikuntaseurat, paikallinen luonnonsuojelutyö, tukihenkilötoiminta, seurakunta ym. (lisätietoa vaihtoehdoista löytyy mm. kotipaikkakunnan lehdistä ja nettisivuilta)
  • Tee itse tai kierrätä.  Itse tehdyt leivonnaiset tai käsityöt ovat persoonallisia ja ajatuksella annettuja asioita. Vielä parempi, mitä vähemmän niistä jää jälkeen roskaa. Monella on kaapeissa käyttämättömiä ja itselle tarpeettomia tavaroita, joten miksei laittaa niitä kiertoon. Huomion arvoista on myös lahjapussien ja -papereiden uudelleenkäyttö.
  • Anna aikaa. Mainio vaihtoehto esimerkiksi tietokonepelille ym. tavaralahjalle on antaa yhteistä puuhaa/kokemuksia läheiselle. Vaihtoehtoja on asteikolla laskettelumäestä teatteriin ja uimahallista ravintolaherkutteluun. Moneen makuun ja hintaan, yhdessä tai yksin, kunhan saa elämään kokemuksia tavararöykkiöiden sijaan.