Uutiset

Lue viimeisimmistä tapahtumista Sastamalan seurakunnan alueella.

Uutislistaukseen

Verkkoluentoja tarjolla!

Tarjolla on Tukitalon verkkoluentoja yläkoululaiseten vanhemmille. Tervetuloa osallistumaan!

Verkkoluennot yläkouluikäisten vanhemmille:

Näin tuet teiniä somessa ja elämässä – poimi tärpit verkkoluennoilta

Koska?

To 24.3. klo 18-19

To 31.3. klo 18-19

Järjestäjät

Sastamalan seurakunta, MIELI Tukitalo sekä Sylvään koulu. Luennot osaltaan mahdollistaa Telilän Sähkötyö Oy:n lahjoitus lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukemiseen Huittisissa ja Sastamalassa.

Kenelle?

Luento on kaikille avoin ja se on erityisesti suunnattu yläkoululaisten vanhemmille/huoltajille

Verkkoluennot

to 24.3. klo 18-19 Verkkoluento: Nuoren mielen hyvinvointi

 

to 31.3. klo 18-19 Verkkoluento: Nuori mieli somessa

Linkit löytyvät myös järjestäjien kotisivuilta:

http://sylvaa.fi/huoltajalle/vanhempainillat

www.tukitalo.com

www.sastamalanseurakunta.fi

Tallenteet

Linkki tallenteeseen lisätään sivuille: www.tukitalo.com ja www.sastamalanseurakunta.fi.

Luennot saatavilla kolmen viikon ajan.

Luentojen aiheet ja luennoitsijat

To 24.3. klo 18.00 Nuoren mielen hyvinvointi

Riittakerttu Kaltiala on Tampereen yliopiston nuorisopsykiatrian professori ja Taysin nuorisopsykiatrian vastuualueen ylilääkäri. Hän on sekä tutkimustyössään että käytännön lääkärinä erityisen kiinnostunut mielenterveyden rakentumisesta ja mielenterveyden häiriöiden ilmenemisestä nuoruusiän kehityksen aikana ja toisaalta häiriöiden vaikutuksesta nuoruusiän kehityksen etenemiseen.

To 31.3.klo 18.00 Nuori mieli somessa

Esa Linna on viiden lapsen isä, viestinnän asiantuntija ja Nuorisotyö-lehden päätoimittaja, jonka uraan kuuluu myös 20 vuotta nuorisotyötä sekä lähes 15 vuotta pelijournalismia. Esa kuuluu Pelikasvattajien verkostoon ja on osallistunut myös Pelikasvattajan käsikirja 2 -kirjan kirjoittamiseen.

Lisää aiheesta

Luentojen tavoitteena on voimauttaa aikuisia nuorten ympärillä. Luennot tarjoilevat keinoja tukea nuoria jatkuvan muutoksen keskellä. Pitkittynyt pandemia ja Ukrainan tilanne haastaa meitä kaikkia, mutta yhdessä kyllä selviämme ja löydämme yhä uusia keinoja tukea toisiamme ja nuoria.

Lisäksi: Luento Salokunnan kirkolla

su 10.4. klo 15.00 Kuuleeko kukaan? Lapset muuttuvassa maailmassa.

Lastenpsykiatrian erikoislääkäri, ylilääkäri Pälvi Kaukonen

Järj. Sastamalan seurakunta/Eloa Salokuntaan ryhmä

Järjestäjien kommentit, saa vapaasti käyttää:

Jari Andersson, rehtori Sylvään koulu:

”Nuorten tilanteessa on polarisoituminen jatkunut. Osa siis voi erittäin hyvin ja toiset huonommin, kuin aikoihin. Yksi keskeinen tekijä huonosti voivilla nuorilla on mm. kännykän rajaton käyttö, liikunnan ja unen vähyys sekä epäterveet ruokailutottumukset.

 

Myös siitä olen huolissani, että lapsilla ja nuorilla puuttuu osassa perheissä rajat ja rakkaus. Tästäkin teemasta olen puhunut paljon.

 

Myös se, että apua on tarjolla enemmän, kuin koskaan, mutta mikään ei riitä. Osa nuorista on myös autettu siten väärin, ettei nuoren jalat kanna missään tilanteessa, ei ole kykyä selvitä vähäisimmistäkään normaalin elämän vastaleista.

 

Siksi on lähdetty etsimään vanhemmille vahvistusta oman kasvatustyön tueksi ja siksi tämä erittäin helposti saavutettava luentosarja on järjestetty. Aikaa osallistumiseen menee vähän, apu voi olla kuitenkin merkittävä omien oivaltamisten kautta.”

Salme Kuukka, Sastamalan seurantakunta:

  • ”Nuori tarvitsee rajoja ja rakkautta. Aikuisen tehtävänä on toimia tukevana seinänä, jota vasten nuori voi koetella voimiaan ja oppia omia keinoja selviytyä elämässään.”
  • ”Nyt on hyvä hetki laittaa TikTok-sovellus tauolle nuoren mielen suojelemiseksi. Sovellukseen lisätään sisältöä suoraan sotatantereelta, mutta myöskin monista tietokonepeleistä. Se, jos mikä hämmentää nuorta mieltä.”

Tukitalon hankepäällikkö Tiina-Maija Paloranta:

  • Ukrainan kriisi ja pitkittynyt korona haastavat meidän kaikkien jaksamista. Aikuinen voi lisätä nuoren turvan tuntua rauhoittamalla omaa kehoa ja mieltä. Sitä voi tehdä mm. rajaamalla uutisten seuraamista ja huolehtimalla omista voimavaroistaan. Jaksamistaan voi vahvistaa huomioimalla biologiset perustarpeet edes kohtuullisesti: nuku, syö, liiku, puhu, palaudu.
  • Aikuinen voi huolehtia jaksamisestaan myös puhumalla toisen aikuisen kanssa. Yksin pähkäilemällä ajatuksilla on taipumus kiertää kehää, kun taas yhdessä asioihin keksii yleensä parempia ratkaisuja.  MIELI ry’n Kriisipuhelin puh. 09 2525 0111 tarjoaa myös keskustelutukea niihin hetkiin, kun ahdistus ei yrityksistä huolimatta väisty. Apua saa maksutta myös Yrittäjän Kriisikeskukselta (www.yrittajankriisikeskus.fi) sekä Tukinet.net-verkkopalvelun vertaisryhmistä ja tukihenkilöiltä. Yhteyttä voi ottaa, kun asiat mietityttävät. Puhuminen helpottaa.

Vahvista voimavarojasi sinulle sopivalla tavalla

1. Älä jää yksin. Keskustele toisten kanssa. Keskustelu ja kokemusten vertailu kannattaa etenkin sellaisten ihmisten kanssa, jotka auttavat rauhoittumaan ja etsimään vaikeuksiin ratkaisuja.

2. Rauhoita mieltäsi eri tavoin. Joskus on hyvä olla tekemättä mitään, ja vain olla. Apua mielen rauhoittamiseen saa muun muassa luonnossa liikkumalla. Myös erilaisia rentoutumisharjoituksia kannattaa kokeilla. HTTPS://MIELI.FI/VAHVISTA-MIELENTERVEYTTASI/HARJOITUKSET/

3. Hyväksy omat hankalat tunteet ja epävarmuus.

Myötätuntoisen asenteen kehittäminen itseä ja toisia kohtaan poikkeuksellisessa tilanteessa on eräs viisaimmista asioista, mitä voi opetella. Hyväksyttävä on myös epävarmuus siitä, miten pitkään tilanne jatkuu.

4. Noudata säännöllisiä arjen rutiineja.

Konkreettiset asiat, kuten säännöllinen ateriarytmi, liikunta ja muut tavalliset arkitoimet auttavat pysymään kiinni arjessa. Ulkoile ja liiku. Vältä päihteitä.

5. Jos on neuvoton olo, hengähdä syvään ja ota tuumaustauko. Tee erityisesti asioita, joista saat hyötyä ja mielihyvää. Pidä tarvittaessa taukoa sosiaalisen median ja uutisten seuraamisesta, jos se lisää ahdistusta ja huolta.

6. On myös hyvä muistaa, että apua on tarjolla. Jos tuntuu, että arkiset neuvot eivät auta, ahdistus kasvaa liian suureksi, huoli sumentaa näköalat ja vie voimat, hae keskusteluapua ystäviltä tai kriisipalveluista

2022-03-16 13:43:43.0