Sastamalan Pyhän Marian kirkko

Sastamalan kirkon tie 119, 38120 Sastamala

Sastamalan Pyhän Marian kirkko

Aukioloajat:

Sastamalan Pyhän Marian kirkko toimii tiekirkkona.

Kirkko on avoinna ja opas paikalla 28.5.-31.8.2018  joka päivä klo 11–17.

Aukioloaikojen ulkopuolella opastuksen hinta 50 €. Opastuksia voi varata huhtikuun puolesta välistä lokakuun loppuun saakka. Yhteisopastus Tyrvään Pyhän Olavin kirkolla ja Sastamalan Pyhän Marian kirkossa maksaa 150 euroa.

Tietoa kirkosta:

Seurakunnan vanhin kirkko on rakennettu 1400-luvun lopulla. Pyhälle Marialle omistettu kivinen pyhäkkö komeilee Karkussa paikalla, jolla on ennen ollut puinen kirkko, ehkä useita. Nykyiseen asuunsa kirkko kunnostettiin 1960-luvulla, puulattia muutettiin maalattiaksi 1977.

Keskiaikaiseen sisustukseen kuuluu mm. harvinainen ja hyvin säilynyt 1200-luvun kivinen kasteallas sekä näyttävä kokoelma puuveistoksia. Monen kävijän mieleen ovat jääneet puiset ruumispaarit, joitten tekstit puhuttelevat: Kyllä perässäni tulette vielä pikemmin kuin luulette ja Tänään minä, huomenna sinä, hautaan kannetaan.

Tyrvään Pyhän Olavin nykyisessä ja Sastamalan Pyhän Marian vanhassa saarnatuolissa katsoja voi huomata jotain yhteistä. Osmo Rauhalan maalaamat koristekuviot on tehty naapurikirkon puuleikkauksia mukaillen.

Kesäisin avoinna olevassa kirkossa on upea akustiikka, ja siksi siellä pidetään paljon konsertteja. Sastamala Gregorianan pääpaikka toimii myös tiekirkkona.

Kuva: Risto Kopalainen

Sastamalan kirkon tie 119, 38120 Sastamala