Usein kysyttyä

Tälle palstalle kokoamme vastauksia kysymyksiin, joita seurakunnasta kysytään usein. Vastaukset käsittelevät yleisiä linjoja ja käytäntöjä, joten yksittäistapauksissa kannattaa ottaa aina suoraan yhteyttä seurakunnan työntekijöihin. Klikkaa kysymyksen otsikkoa nähdäksesi tarkemman selostuksen ja vastauksen kysymykseen.

 • Mistä löydän tietoa seurakunnan kouluikäisille lapsille ja nuorille suunnatusta toiminnasta?
  Klikkaa tästä
  päästäksesi kouluikäisten toiminnan sivuille.
   
 • Mistä löydän tiedot esimerkiksi tilojen vuokrista, hautausmaksuista jne.?
  Klikkaa tästä
  päästäksesi vuokrien ja maksujen sivulle.
   
 • Miten omaisen hautapaikkaa tulisi hoitaa?
  Klikkaa tästä
  päästäksesi hautapaikan hoito-ohjeiden sivulle.
   
 • Saako kirkkoon periä pääsymaksun?
  Kun kirkossa järjestetään konsertti, ilmoituksessa mainitaan usein: ”Vapaa pääsy, ohjelma 10 e”. Mitä tämä tarkoittaa? Onko ohjelma pakko ostaa? Jos perheestä tulee useita kuulijoita, pitääkö jokaisen maksaa omasta ohjelmastaan?
  Marraskuussa Juha Tapio esiintyi täpötäydessä Tyrvään kirkossa. Etukäteen ohjelman ostaneet joutuivat yhtä taakse kuin konserttiin ilmaiseksi tulleet. Miksei ’lipun’ ennalta hankkineille varattu edestä tiettyä määrää penkkejä, kuten useissa kirkkokonserteissa on tapana?
   
 • Kodin siunaus toiveissa
  Olen muuttamassa takaisin lapsuusmaisemiini Sastamalaan. Voiko pappi tulla siunaamaan kotimme ja miten meidän tulee asiassa toimia?
   
 • Toista kertaa vihille
  Elämässä kaikki ei aina mene kuten toivoisi tai kuten ihanteellista olisi. Meitä avioeron kokeneita on paljon, syyt ovat kipeitä ja henkilökohtaisia. Jos eronnut suunnittelee uuden liiton solmimista ja kirkollista vihkimistä, mitä esteettömyystodistus pitää sisällään? ”Kuulusteleeko” tai ruotiiko pappi tässä yhteydessä menneitä?
   
 • Ripillepäässeet koolle
  Ainakin Kiikan seurakunnassa oli tapana kutsua 50 vuotta sitten ripillepäässeet koolle. Onko käytäntö yhä voimassa ja jos on, milloin 1960 tai 1961 konfirmoidut tapaavat? Onko Sastamalassa muualla vastaavia yhteisiä juhlia?
   
 • Kuinka käy ristiäisten?
  Kun äiti on eronnut kirkosta, jääkö vauva ilman kastetta ja ristiäisiä? Äiti on yksinhuoltaja eikä lapsen isäkään kuulu kirkkoon.
   
 • Kutsut tarpeeksi ajoissa
  Lapsiperheitten tapahtumiin toivotetaan usein kummit tervetulleiksi. Kiitos esimerkiksi kirkkohetkestä, jossa siunattiin ekaluokkalaiset koulutielle. Kotiin tuli oikein kutsu, ja itse tilaisuus oli sopivan mittainen ja tunnelmaltaan lämmin.
  Pyysin tyttäreni kummit mukaan, mutta he asuvat toisella paikkakunnalla, eivätkä pystyneet nopealla varoitusajalla lähtemään. Toivonkin, että seurakunta lähettäisi kutsut vähän aiemmin.
   
 • Lapsiparkki jumalanpalvelukseen?
  Tyrvään kirkon sakastissa on joskus jumalanpalveluksen aikana lapsille pyhäkoulu. Entä muissa kirkoissa? Onko ideaa mahdollista kehittää, ja toteuttaa kirkonmenojen ajaksi pienimmille jonkinlainen lapsiparkki, vaikka yhdessä Mannerheimin lastensuojeluliiton tai muun järjestön kanssa?
   
 • Apua sukututkimukseen
  Voiko netin kautta tiedustella sukututkimukseen liittyvistä asioista vai pitääkö seurakuntaan ottaa yhteyttä puhelimitse? Asun toisella puolen Suomea ja matkan sekä töitteni takia on vaikea tulla tutkimaan rippikirjoja. Miten minun kannattaisi toimia?
   
 • Valmiina vapaaehtoiseksi
  Vuodenvaihteen jälkeen minulle jää melkoisesti vapaa-aikaa, ja käyttäisin sitä mielelläni seurakunnan hyväksi. Vaikken ole saanut sosiaalipuolen koulutusta, uskallan silti luvata apuani esimerkiksi työhön vanhusten ja aikuisten parissa, mutta kaikki muukin käy.
  Millaisia vapaaehtoistehtäviä seurakunta tarjoaisi? Minne voin ilmoittautua ja mistä kysellä lisää?
   
 • Miten käy testamenttivarojen?
  Olen yksinäinen ikäihminen, yhtään lähisukulaistani ei enää ole elossa. Koska kirkon työ on aina ollut lähellä sydäntäni, tahtoisin testamentata omaisuuteni kappeliseurakuntani diakoniatyölle. Voinko olla varma, että rahat käytetään juuri oman alueeni ihmisten hyväksi?
  Mielenkiinnosta kysyn myös, mitä tapahtuu, jos joku on aikanaan tehnyt testamentin Mouhijärven tai Kiikan seurakunnalle? Kun kyseistä seurakuntaa ei enää ole, kuka saa omaisuuden, mihin varat menevät? Testamentin tekijä on varmaan halunnut korvamerkitä ne nimenomaan mouhijärveläisille tai kiikkalaisille – ja nyt ollaan suuressa Sastamalassa.
   
 • Kirkon lämpötila talviaikaan
  Esirukouspyyntö Sastamalan seurakunnan puolesta; kohta varmaan sulkeutuu kirkkojen ovet lopullisesti, kuka niihin menee jäätymään. Eikö ole loogista, että lämmityskustannukset ovat suuremmat talvella kuin kesällä! Niin on aina ollut. Tällä menolla kirkot myydään niinkuin Ruotsissa ja muualla Euroopassa.
   
 • Tyrvään kirkon jumalanpalvelusten radiointi
  Tyrvään kirkolta tulevan jumalanpalveluksen radiointi vaatisi parempaa koordinointia: joskus lähetystä ei syystä tai toisesta kuulu ja joskus Mantan lähetys alkaa päällekkäin jumalanpalveluksen kanssa. Ehdotan, että sakastiin hankitaan radio, josta suntio voi seurata, että Mantasta tulee ja loppuu lähetys asianmukaisesti.
   
 • Vainajien nimet pyhäinpäivänä
  Onko seurakunnalla ollut tapana lukea samana vuonna haudattujen vainajien nimet pyhäinpäivän kirkossa?
   
 • Pyörätuolilla Pyhän Olavin kirkkoon
  Toivon Pyhän Olavin kirkolle esim. kevytrakenteista nostettavaa ramppia rullatuoliseurakuntalaiselle. Nyt kävi niin, että hän joutui lähtemään kotiin, koska ei päässyt liikuntaesteisenä kirkkoon illan tapahtumaan. Arvelen, että autolla olisi päässyt kiviaidan ohi niin, että hän olisi autosta noustessa ollut miltei rappusilla. Miten on: Oletteko testanneet pääseekö autolla ihan portaiden eteen?
   
 • Tyrvään kirkon muistolehto
  Muistolehto Tyrvään kirkolla on ollut usein puheenaihe, ja varsinkin sen epäsiisteys. Ymmärrän kyllä, että kauempana asuvatkin omaiset haluavat joskus tuoda kukkatervehdyksiään edesmenneille läheisilleen.
  Nyt olikin tapahtunut muutosta. Ilmeisesti kaikki ruukkukukat oli istutettu käytävän toiselle puolelle. Jäljelle oli jäänyt lasipurkit kuihtunein kukin. 
  Rakkaan äitini muistoksi viemäni kukka kukoisti kauniisti siirrettynäkin. Mutta mihin on laitettu purkit? Minä olin nimikoinut sen sanalla 'Äidille', joten en usko, että sitä kukaan ulkopuolinen olisi raatsinut ottaa.
   
 • Jumalanpalvelusten radioinnin kuuluvuus
  Olen tamperelainen ja kuunnellut varsin usein Radio Mantasta sunnuntain jumalanpalvelukset. Tosi harmi, etten niitä enää kuule.
   
 • Päiväkerho ja kirkkoon kuuluminen
  Tiedustelisin tuosta Häijään kerhotilassa perjantaisin tapahtuvasta päiväkerhosta. Voisiko siihen osallistua vaikka perheemme ei kuulu kirkkoon? Meillä olisi täällä 3-vuotias tyttö, joka mielellään tulisi päiväkerhoon, jotta saisi ikäistensä seuraa ja olisi jonkinlainen "harrastus", hän kun ei juuri nyt ole päiväkodissa vaan olen lasten kanssa kotosalla. Olisiko sinne vapaita paikkoja?