Uutiset

Lue viimeisimmistä tapahtumista Sastamalan seurakunnan alueella.

Uutislistaukseen

Pyhän Marian kirkon alttarialue. Seurakunnan vanhin kirkko, Pyhän Marian kirkko toimii Tiekirkkona tänäkin kesänä. Kuva Jaakko Pirttikoski.

Pyhä Maria tiekirkkona tänäkin vuonna

21.6.2021 12.34

Seurakunnan vanhin kirkko, Pyhän Marian kirkko toimii Tiekirkkona tänäkin kesänä. Vuosia kestänyt perinne jatkuu tänäkin kesänä. Pyhän Marian kirkko on avoinna elokuun loppuun saakka joka päivä klo 11-17.

Tiekirkot pitävät ovensa avoinna vierailijoille ja tarjoavat levähdyspaikan rauhaa ja arkkitehtonisia elämyksiä etsiville ihmisille. Samalla ne ovat madaltaneet ihmisten kynnystä tutustua kirkkoihin. 90-luvulla alkanut tiekirkkoperinne on kasvanut koko Suomen laajuiseksi verkostoksi, ja tänä kesänä Tiekirkkoja on avoinna yhteensä 265.

Sastamalan Pyhän Marian kirkko on rakennettu 1400-luvun lopulla. Pyhälle Marialle omistettu kivinen pyhäkkö komeilee Karkussa paikalla, jolla on ennen ollut puinen kirkko, ehkä useita. Nykyiseen asuunsa kirkko kunnostettiin 1960-luvulla, puulattia muutettiin maalattiaksi 1977.

Keskiaikaiseen sisustukseen kuuluu mm. harvinainen ja hyvin säilynyt 1200-luvun kivinen kasteallas sekä näyttävä kokoelma puuveistoksia. Monen kävijän mieleen ovat jääneet puiset ruumispaarit, joitten tekstit puhuttelevat: Kyllä perässäni tulette vielä pikemmin kuin luulette ja Tänään minä, huomenna sinä, hautaan kannetaan.

Sastamalan seurakunnan talousjohtaja Raimo Kemppi laskee, että Pyhän Marian kirkkoon on käynyt vuosittain tutustumassa kesäkauden aikana lähes 10 000 matkailijaa. Kesällä 2019 vieraskirjaan kertyi 8500 nimeä ja läheskään kaikki vieraat eivät jätä puumerkkiä kirjaan.

Valkoiset kyltit Tien varressa opastavat Tiekirkkoon. Tänä vuonna myös tiekirkot.fi-sivusto uudistui. Kirkkojen etsiminen on entistä helpompaa karttapohjaisella paikkakunta- ja retkihaulla. Palvelun toimivuuteen mobiililaitteilla on panostettu, koska Tiekirkkojen aukioloaikoja ja osoitteita etsitään eniten reissun päällä.

Kesäkaudella 2019 vierailijoita palveli Suomessa 269 kirkkoa ja niissä vieraili lähes 350 000 matkailijaa. Kesän 2019 tiekirkkokauden suosituimmat kohteet olivat Turun tuomiokirkko, jossa vieraili lähes 60 000 kävijää sekä Kallion kirkko Helsingissä, Valamon luostari, Kerimäen kirkko ja Oulun tuomiokirkko. Vuoden 2020 tiekirkkokesä peruttiin poikkeusolojen takia.