Lue viimeisimmistä tapahtumista Sastamalan seurakunnan alueella.

VIESTIPYHIINVAELLUS_logo_sininen_300dpi.png

VIESTIPYHIINVAELLUS SAVONLINNASTA – TURKUUN KULKEE SASTAMALAN ALUEELLA 21.7.- 27.7.

27.6.2022 11.38

Tervetuloa vaeltamaan koko matka tai päivänmatka tai osa siitä. Vaellus tapahtuu omin eväin.

Ilmoittautumiset:  https://link.webropolsurveys.com/Participation/Public/68b79b78-d89c-4728-9a8d-7b20ed0f4f64?displayId=Fin2557434Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Lisätietoja Sastamalan osuudesta  Salmelta puh. 050 314 9081

Reitti 21.7. Tottijärvi – Kutala

22.7. Kutala – Karkku

23.7. Karkku – Tyrvään kirkko

25.7. Tyrvään kirkko – Kiikan kirkko

26.7. Kiikan kirkko – Keikyän kirkko

27.7. Keikyän kirkko – Huittinen

Viestipyhiinvaellus yhdistää yli 1000 kilometriä, Pyhän Olavin pyhiinvaellusreitistöt Suomessa sekä laajan joukon kumppaneita yhteiselle matkalle

Viestipyhiinvaelluksella kuljetaan kohtuuden, kestävyyden ja toivon tiellä Savonlinnan ja Ahvenanmaan välillä kesällä 2022. Viestipyhiinvaellus kulkee Pyhän Olavin mannerreittiä pitkin Savonlinnasta Turkuun. Vaellus jatkuu Pyhän Olavin merireittiä pitkin kohti saaristoa ja Ahvenanmaan Jomalaa. Vaellus yhdistää kesän aikana kuusi hiippakuntaa, noin 40 seurakuntaa ja lukemattoman määrän erilaisia yhteistyökumppaneita. Matkaa Savonlinnan ja Jomalan välillä on noin 1000 kilometriä.

Vaellustapahtuma käynnistyy helatorstaina 26.5.2022 Savonlinnan Tuomiokirkosta, jossa piispa Seppo Häkkinen lähettää matkaan viestin ja viestivaelluksen kohti Turkua. Savonlinnassa järjestetään samana päivänä myös muita juhlallisuuksia ja Riihisaaren museossa pyhiinvaellusinfopisteen avajaiset. Turun Tuomiokirkossa viestin vastaanottaa arkkipiispa Tapio Luoma sunnuntaina 14.8.2022. Messun jälkeen Turun Tuomiokirkkotorilla juhlitaan mannerreitin perillepääsyä ja lähetetään viesti matkaan kohti Pyhän Olavin merireittiä.

Viestipyhiinvaellus on nimensä mukaan viestityyppinen pyhiinvaellustapahtuma, joka etenee kesän aikana halki Suomen Savonlinnasta Turkuun ja sieltä edelleen kohti Ahvenanmaan Jomalaa. Jokainen reitin seurakunta yhteistyökumppaneineen järjestää vaelluksen kulun omalla tavallaan. Vaellusta kuljetaan eri alueilla esimerkiksi kävellen, pyöräillen, kirkkoveneellä soutaen ja purjehdusveneellä purjehtien. Vaellusta toteuttaa laaja joukko erilaisia toimijoita seurakunnista, pyhiinvaellusverkostoista, liikunta- ja harrastusyhdistyksistä matkailutoimijoihin ja palveluntuottajiin. Reitti kulkee kuuden hiippakunnan: Mikkelin, Kuopion, Lapuan, Tampereen ja Turun arkkihiippakunnan sekä Porvoon hiippakunnan alueella Pyhän Olavin merireitin kautta. Mukana yhteistyössä ovat muun muassa Suomen Latu ja Etelä-Savon liikunta ry sekä laaja joukko paikallisia yhdistyksiä, toimijoita ja vapaaehtoisia kuten partiolippukuntia. Heinäkuussa mukana muutaman päivän vaeltaa myös ohjaaja, kirjailija Juha Hurme sekä näyttelijä Roosa Söderholm.

Viestipyhiinvaelluksen tavoitteena on testata Pyhän Olavin mannerreittiä, tuoda erilaisia yhteistyökumppaneita ja vaeltajia yhteen sekä viestiä kohtuudesta, kestävyydestä ja toivosta pandemian jälkeisenä aikana yhdessä pyhiinvaeltaen. Vaelluksen teemana on vesi. Pyhän Olavin manner- ja merireitillä kuljetaan laajojen vesistöjen ääreltä Savonlinnasta Suomen halki kohti merta. Samalla tuodaan esiin puhtaan veden riittävyyttä ja veden ekologista merkitystä ilmastonmuutoksen aikana. Veteen liittyy myös syviä hengellisiä symbolisia arvoja esimerkiksi kasteen yhteys ja merkitys. Pyhiinvaelluksella kesän aikana näkyy myös rauhan teema.

Viestipyhiinvaellus kulkee Pyhälle Olaville omistettujen kohteiden kautta. Pyhän Olavin reittien kautta se kytkeytyy myös pohjoismaisiin historiallisiin pyhiinvaellusreitistöihin. Pyhä Olavi, Olav Haraldinpoika, oli vuosina 995–1030 elänyt Norjan kuningas, joka kääntyi kristinuskoon ja vakiinnutti kristinuskon aseman Norjassa. Hän kuoli 29. heinäkuuta 1030 ja hänet haudattiin Nidarosiin (Trondheimin keskiaikainen nimi) lähelle paikkaa, johon nykyinen Trondheimin katedraali on myöhemmin rakennettu. Olavin nimipäivää vietetään Pyhän Olavin kunniaksi 29. heinäkuuta. Pyhä Olavi oli yksi tärkeimmistä pohjoismaisista pyhimyksistä, ja Trondheim yksi pohjoismaiden tärkeimmistä pyhiinvaelluskohteista.

Pyhiinvaellusten kulta-aika koettiin keskiajalla, jolloin ne olivat massaturismia. Reformaatio katkaisi pyhiinvaellusperinteen Suomessa vuosisadoiksi lähes kokonaan, kunnes 2000-luvulle tultaessa pyhiinvaellus on jälleen nostanut suosiotaan erilaisten vaeltajien keskuudessa. Pyhiinvaellus on merkityksellistä matkailua, jolle jokainen lähtee omasta maailmankatsomuksestaan käsin. Nykyajan pyhiinvaeltajien matkan motivaationa voivat olla hengellisten tai henkisten syiden lisäksi esimerkiksi halu vaeltaa luonnossa ja kulkea kulttuurihistoriallisilla paikoilla, irtioton kaipuu arjesta ja halu koetella omia rajoja. Erilaiset reitit tarjoavat luontoelämyksiä, hiljentymistä ja tarinoita historiasta. Ekologiset ja kestävän tulevaisuuden kysymykset ovat yhä tärkeämpiä nykypyhiinvaeltajille. Monet etsivät tapoja vaeltaa ekologisesti.

Viestipyhiinvaellukselle vaeltajia kutsutaan mukaan kulkemaan matkaa muutamasta kilometristä useampiin päiviin. Jokainen voi liittyä mukaan vaellukselle omalla tavallaan ja omista motivaatioistaan. Ilmoittautuminen reittien eri osuuksille käynnistyy huhtikuussa. Viestivaelluksella kuljetaan osana laajempaa sukupolvien ketjua kohti kestävämpää ja kohtuullisempaa tulevaisuutta toivoa kannatellen.

Lisätietoja:

Pyhiinvaelluskeskuksen projektipäällikkö

Annastiina Papinaho, annastiina.papinaho@evl.fi, p. 040 688 1632.

Tarkentuvat aikataulut ja lisätiedot viestipyhiinvaelluksesta: www.pyhiinvaellussuomi.fi/viestipyhiinvaellus

Viestipyhiinvaelluksen some Instagram & Facebook: @viestipyhiinvaellus