Älkää pelätkö...

Vaihtoehtoinen kuvatekstiSeimiasetelma Vammalan seurakuntatalolta Via Dolorosa- vaelluksesta vuodelta 2011.

Marketta Lahdenmaa tiivistää olennaisen Joulun sanomasta.

Luukas kertoo meille jouluevankeliumin niin yksinkertaisen selkeästi, että tuntuu luontevalta asettua siihen itse: ohikulkijana, joka nopeasti vilkaisee nuorta paria, jossa nainen on viimeisillään raskaana, majatalon isäntänä, joka pahoitellen sanoo, että yhtään huonetta ei ole vapaana tai sinä sivullisena, joka ehkä hieman ivallisenakin tokaisee, että tallista saattaisi löytyä vapaa yösija.

Beetlehemin yössä sijaansa etsivät Maria ja Josef. Nuori pari muutti maailmanhistoriaa. Vaikka Maria ja Josef eivät olleet muotitietoisia uraihmisiä, he saivat valtavan suuren tehtävän. Vaikka Maria ja Josef eivät varmasti halunneet, että heidän lapsensa syntyisi tallin pahnoille, pienokainen tuli maailmaan tallissa ja sytytti samalla suuren tähden Beetlehemin taivaalle. Jumala oli syntynyt ihmiseksi. Hän oli tullut voimattomien, keskeneräisten, tavallisten ihmisten keskelle.

Joulun evankeliumi kertoo selkeästi olennaisen asian: Kristus on syntynyt. Kristus syntyy tänäkin päivänä sinne, missä kaikki ei ole hallinnassa ja missä hämmentyneet ihmiset etsivät joulun tarkoitusta. Tänäänkin voimme kuulla: ”Älkää peljätkö! Minä ilmoitan teille ilosanoman, suuren ilon koko kansalle. Tänään on teille syntynyt Vapahtaja. Hän on Kristus Herra.”