Kinkerit

Kinkereillä kohdataan

Sastamalassa kinkeriperinne on elänyt väkevänä: vuosittain seurakunnassa on järjestetty jopa 50 kinkerit. Oleellinen osa kinkeriperinnettä on kokoontuminen seurakuntalaisten koteihin. Osa kinkereistä pidetään myös seurakunnan tiloissa. Ohjelmistoon on tulossa yhdet nettikinkerit, joille voi osallistua etänä mistä tahansa seurakunnan kolkasta.

Vammalan seurakuntatalolla järjestetään seurakunnan yhteiset kinkerit sunnuntaina 3.4. klo 18. Kinkereitä pääsee seuraamaan myös suorana YouTubessa Striimin kautta: Siirry seurakunnan YouTube-kanavalle tästä

Mitkä ihmeen kinkerit?

Kinkerit, lukukinkerit tai lukuset ovat olleet alun perin kirkon pitämiä kristinopin kuulustelutilaisuuksia. Kinkerit kehittyivät aikoinaan keskiajan papiston ripitysmatkoista. Vuoden 1686 kirkkolain mukaan vanhempien, isäntien, palkollisten ja muun työväen sekä lukuiässä olevien lasten tuli kokoontua kinkereille lukupiireittäin.

Entisaikana ennen oppivelvollisuutta ja koululaitosta kinkereillä oli merkittävä kansansivistyksellinen vaikutus. Kinkereillä kuulusteltiin lukutaitoa ja katekismuksen tuntemusta. Kinkerit olivat osa kirkon kasteopetusta, kristillistä kasvatusta.

Lukuläksyjen kuulustelu ja ulkolukujen tenttaaminen ovat jääneet historiaan, kenenkään ei tarvitse piileskellä tai epäröidä kinkereille osallistumista. Kinkereillä ollaan vuoden teeman Esimakua taivaasta äärellä. Pappi on valmistellut keskustelun pohjaksi lyhyen alustuksen, jonka pohjalta keskustellaan. Välillä juodaan kahvit ja tietenkin lauletaan kanttorin johdolla. Kolehtikin kerätään ja jutellaan kylän kuulumisista.

Kinkereille ovat tervetulleita kaikki seurakuntalaiset. Voit tulla mukaan, vaikka et asuisi kyseisen kinkeripiirin alueella.