Kinkerit

Sastamalan seurakunnassa kinkeriperinne elää vahvana. Kesän aikana seurakunnassa pidetään yhteensä lähes 20 kinkerit. Tervetuloa mukaan yli kappeli- ja kinkeripiirirajojen!

Talvikauden perinteisiin kuuluvat kinkerit siirtyivät Sastamalassa kesään. Sastamalan seurakunnan kinkerit pidetään sään suinkin salliessa ulkosalla luonnosta nauttien. Kesän kinkerien teemana on Elämän tähtihetkiä - Esimakua taivaasta, mikä sopii luonnon läheisyyteen mainiosti.

Kinkereillä kohdataan

Sastamalassa kinkeriperinne on elänyt väkevänä: vuosittain seurakunnassa on järjestetty jopa 50 kinkerit. Kunkin kappeliseurakunnan alueelle on tänä vuonna suunniteltu pidettäväksi kahdet kinkerit. Kinkerien lukumäärää on jouduttu hieman pienentämään, koska kesällä muun muassa rippileirit ja toimitukset työllistävät pappeja ja kanttoreita.

Oleellinen osa kinkeriperinnettä on kokoontuminen seurakuntalaisten koteihin. Tänä vuonna kotona kokoontumista sovelletaan pihajuhlien muodossa. Sateen varalle tilat on pyritty sovittamaan siten, että käytössä on myös väljät sisätilat. Osa kinkereistä pidetään tästä syystä myös seurakunnan tiloissa.

Tavallisuudesta poikkeavat kinkeripaikat ovat tuoneet mukanaan myös uudenlaisia toteutustapoja. Esimerkiksi Vammalan alueella kinkerit toteutetaan nyyttikesteinä: seurakunta tarjoa kahvin, teen ja mehun sekä astiat ja kukin osallistuja voi tuoda mukanaan tarjottavaa yhteiseen pöytään. Illossa pidetään elokuun alussa Lettukinkerit ja Kiikoisissa yhdet kinkerit pidetään teatterilla. Lisäksi ohjelmistoon on tulossa yhdet nettikinkerit, joille voi osallistua etänä mistä tahansa seurakunnan kolkasta.

Mitkä ihmeen kinkerit?

Kinkerit, lukukinkerit tai lukuset ovat olleet alun perin kirkon pitämiä kristinopin kuulustelutilaisuuksia. Kinkerit kehittyivät aikoinaan keskiajan papiston ripitysmatkoista. Vuoden 1686 kirkkolain mukaan vanhempien, isäntien, palkollisten ja muun työväen sekä lukuiässä olevien lasten tuli kokoontua kinkereille lukupiireittäin.

Entisaikana ennen oppivelvollisuutta ja koululaitosta kinkereillä oli merkittävä kansansivistyksellinen vaikutus. Kinkereillä kuulusteltiin lukutaitoa ja katekismuksen tuntemusta. Kinkerit olivat osa kirkon kasteopetusta, kristillistä kasvatusta.

Lukuläksyjen kuulustelu ja ulkolukujen tenttaaminen ovat jääneet historiaan, kenenkään ei tarvitse piileskellä tai epäröidä kinkereille osallistumista. Kinkereillä ollaan vuoden teeman Esimakua taivaasta äärellä. Pappi on valmistellut keskustelun pohjaksi lyhyen alustuksen, jonka pohjalta keskustellaan. Välillä juodaan kahvit ja tietenkin lauletaan kanttorin johdolla. Kolehtikin kerätään ja jutellaan kylän kuulumisista.

Kinkereille ovat tervetulleita kaikki seurakuntalaiset. Voit tulla mukaan, vaikka et asuisi kyseisen kinkeripiirin alueella.

Kinkereillä kokoonnutaan katekismuksen, Raamatun, yhteislaulun ja tarjoilun merkeissä.

Jo tiedossa olevia kinkereitä Sastamalassa

Etelä-Tyrvää
1.7. klo 13 Ekojärven kinkerit Aira Säterillä, Ekojärventie 238
5.8. klo 18 Kiikan-Illon Lettukinkerit Arja Myllyniemellä ja Heimo Liukolla, Savelantie 22