Hyvät rippikoulunuoren vanhemmat,

Sastamalan seurakunnan johtoryhmä on päättänyt, että tulevan kesän 2020 rippikoulut toteutetaan etärippikouluina.

Poikkeusolot, COVID19-pandemia ja tavalla tai toisella kuukausia jatkuvat kokoontumisrajoitukset pakottavat Sastamalan seurakunnan muuttamaan kaikkien kesän 2020 rippikoulujen järjestelyjä. Tärkeitä, monesti unohtumattomia ovat rippikoululeirien kokemukset, mutta vielä tärkeämpää on nuortemme ja heidän perheidensä terveys ja turvallisuus.

Kirkkohallitus antoi 3. huhtikuuta ohjeet rippikoulujen soveltavan toteuttamisen mahdollisuuksista: Osa rippikoulusta voi olla etänä, osan tulee olla leirinä. Piispainkokous hyväksyi ohjeet kokouksessaan 14. huhtikuuta 2020. Näitä ohjeita me Sastamalan seurakunnassa noudatamme.

Pääsiäisenä pitämättä jäänyt rippikoulu ja kaikki kesän seitsemän rippikoulua tullaan järjestämään niin, että rippikoulu sisältää viiden päivän mittaisen etärippikoulujakson joka ajoittuu samaan ajanjaksoon, jolloin rippileirin olisi pitänyt olla.

Jos pandemia ei myöhemmin kokoontumisia rajoita, rippikoulut jatkuvat vielä syksyllä, jolloin pidetään pitkän viikonlopun leirijakso leirikeskuksessa ja konfirmaatiojuhla on sitten vielä erikseen, myöhempänä ajankohtana. Viikonloppuleirin hinta on 35 euroa.

Houhajärvi pääsiäinen

Alkuperäinen, suunniteltu ajankohta 3.-5.4. ja 9.-13.4.
Etärippikoulu toteutuva ajankohta 8.-12.6.
Syksyn leiriviikonlopun ajankohta 21.-23.8.
Konfirmaatio, jos ei ole kokoontumisrajoituksia 6.9. Tyrvään kirkko (Huom! aikaa muutettu)

Houhajärvi kesä 1

Alkuperäinen, suunniteltu ajankohta1.-8.6.
Etärippikoulu, toteutuva ajankohta 1.-5.6.
Syksyn leiriviikonlopun ajankohta 11.-13.9.
Konfirmaatio, jos ei ole kokoontumisrajoituksia 20.9. Tyrvään kirkko

Leiriaho kesä 1

Alkuperäinen, suunniteltu ajankohta 1.-8.6.
Etärippikoulu, toteutuva ajankohta 1.-5.6.
Syksyn leiriviikonlopun ajankohta 11.-13.9.
Konfirmaatio, jos ei ole kokoontumisrajoituksia 27.9. Kiikan kirkko

Kesälappi, Kittilä

Alkuperäinen, suunniteltu ajankohta 6.-13.6.
Etärippikoulu, toteutuva ajankohta 8.-12.6.
Syksyn leiriviikonlopun ajankohta18.-20.9.
Konfirmaatio, jos ei ole kokoontumisrajoituksia 27.9. Tyrvään kirkko

Houhajärvi kesä 2

Alkuperäinen, suunniteltu ajankohta 6.-13.7.
Etärippikoulu, toteutuva ajankohta 6.-10.7.
Syksyn leiriviikonlopun ajankohta 4.-6.9.
Konfirmaatio, jos ei ole kokoontumisrajoituksia 13.9. Tyrvään kirkko

Houhajärvi kesä 3

Alkuperäinen, suunniteltu ajankohta 15.-22.7.
Etärippikoulu, toteutuva ajankohta 15.-19.7.
Syksyn leiriviikonlopun ajankohta 2.-4.10.
Konfirmaatio, jos ei ole kokoontumisrajoituksia:
11.10. Mouhijärven kiirkko,
18.10. Kiikoisten kirkko
25.10. Suodenniemen kirkko

Viro, leiri

Alkuperäinen, suunniteltu ajankohta 20.-28.7.
Etärippikoulu, toteutuva ajankohta 20.-24.7.
Syksyn leiriviikonlopun ajankohta 25.-27.9.
Konfrimaatio, jos ei ole kokoontumisrajoituksia11.10. Tyrvään kko

Leiriaho 2

Alkuperäinen, suunniteltu ajankohta 29.6.-6.7.
Etärippikoulu, toteutuva ajankohta 29.6.-3.7.
Syksyn leiriviikonlopun ajankohta 18.-20.9.
Konfirmaatio, jos ei ole kokoontumisrajoituksia 4.10. Keikyän kirkko

Seurakunnalta on kysytty: Eikö kuitenkin kesällä voisi yrittää järjestää rippikoulua mahdollisimman normaalisti? Lapissa, Virossa tai edes seurakunnan leirikeskuksessa täällä Sastamalassa?

Ei. Tätä emme voi luvata.

Yhden havaitun koronavirustartunnan takia on esimerkiksi Jyväskylässä hetimiten asetettu karanteeniin päiväkodin 40 lasta ja 17 henkilökunnan jäsentä. Samoin Espoossa ja Turussa. Koronavirus on siitä hankala sairaus, että tartunnan saanut voi olla pari ensimmäistä päivää käytännössä oireeton, mutta virus hänestä tarttuu erityisen tehokkaasti juuri alkuvaiheessa.

Jos rippikoulun pitäminen keskeytyisi yhdenkin sairastumiseen koronavirukseen, pitäisi koko ryhmä opettajineen asettaa karanteeniin ja toteutus vaihtaa kesken kaiken etäopetukseen. Tähän me emme pysty.

Koronavirus ei ole tavallinen kevätflunssa, ei edes nuorille tai työikäisille. Iso-Britanniassa on koronavirukseen kuollut lähes 20.000 ihmistä, joista yli sata (100) on ollut terveydenhuollon ammattilaisia, - työikäisiä, terveitä aikuisia ihmisiä. Osalle perusterveistä aikuisista ja nuoristakin koronavirus on tappava tauti.

Yhden rippikoululaisen elämä on tärkeämpi kuin koko ryhmän rippikoulukokemus.

Koronavirus ja pandemia eivät ole häviämässä Suomesta lähiviikkoina, eivät liioin tänä kesänä. Olisi vastuutonta tällaisessa tilanteessa alkaa koota nuoria eri puolilta Sastamalaa leirille tai kutsua heidän läheisiään eri maakunnista rippijuhliin.

Tarvitsemme työntekijämme koko kesäksi, paitsi rippikouluopetukseen, myös moniin muihin tehtäviin, kuten hautajaisiin ja vihkimisiin. Työntekijöiden kesän työt ja lomat on jaettu ja suunniteltu niin, ettei leirien ajankohtia pysty muuttamaan tai vaihtamaan enää kesän alussa tai kesän mittaan.

Vaikka pandemia pakottaa rippikoulunuoret luopumaan paljosta ja muuttaa rippikoulun ulkoista muotoa, tärkein kuitenkin säilyy.

Rippikoulu syntyy nuorten, isosten ja ohjaajien kohtaamisista elämän isojen ja tärkeiden kysymysten äärellä, tutustumisesta Jeesukseen ja hänen opetukseensa, tutustumisesta kotiseurakuntaan sekä hyvistä elämyksellisistä hetkistä. Tähän kaikkeen meillä on edelleen mahdollisuus.

Aikanaan saamme viettää myös konfirmaatiojuhlat.

Vesa Aurén

Sastamalan kirkkoherra