Arja Halttunen, Irkutsk, Itä-Siperia

Arja Halttunen on tehnyt Itä-Siperian työalueella aiemmin kolme työkautta vuosina 1999-2007 ja 2013-2018, ja aloitti neljännen työkautensa elokuussa 2019. Viimeisimmän työkauden asemapaikkana toimii Irkutsk, josta käsin Halttunen toimii burjaattien kanssa.

Burjaatit ovat alueen pohjoisia mongoliheimoja ja Itä-Siperian suurin etninen vähemmistöryhmä. Heitä on yli 400 000, joista suurin osa asuu Baikaljärven lähistöllä sijaitsevassa Burjatian autonomisessa tasavallassa. Paimentolaistaustaisella kansalla on monia vaikeuksia alueella esimerkiksi työttömyyden, rikollisuuden, alkoholismin ja rankkojen luonnonolojen vuoksi. Suurin osa burjaateista on tiibetinbuddhalaisia; jonkin verran alueella harjoitetaan myös shamanismia. Kristittyjä burjaatteja on tällä hetkellä noin 2000.

Halttusen toimintaan alueella on kuulunut muun muassa vuonna 2005 perustetun Toivo-järjestön toiminnasta vastaaminen. Järjestö on kouluttanut maaseudun naisia käsitöissä ja jakanut evankeliumia. Lisäksi Halttunen on auttanut kääntämään hengellisiä lauluja burjaatiksi, evankelioinut maaseuduilla ja ollut perustamassa paikallista luterilaista seurakuntaa.

Sivulta otettu portrettikuva Arja Halttusesta.
Kuva: Jussi Valkeajoki.