Monesti kirkkoon

Kaupunkiseurakunnan papin arki on kovin toisenlaista, jos sitä katsoo Sastamalan seurakunnan arkitodellisuudesta. Kaupunkiseurakunnan kappalaisella on kirkonmenot pari kertaa kuukaudessa. Hän toimii usein avustavana pappina. Liturgin tai saarnaajan tehtävään pääsee harvemmin kuin kerran kuukaudessa. Kymmentuhatpäistä seurakuntaa palvelee yksi kirkko. Kukaan ei osaa kaivata sen suhteen enempää.

Sastamalassa kaikki on toisin. Jumalanpalveluksia on neljästä viiteen kappaletta sunnuntaisin eri aikoihin. Varsin usein papit ja erityisesti kanttorit saavat varautua siihen, että sunnuntaina on työntekijää kohden useampi jumalanpalvelus. Kuukaudessa jumalanpalveluksia kertyy yli kaksikymmentä. Silti jumalanpalvelusten määrää on vähennetty. Sastamalassa työntekijällä on helposti tuplasti työtehtäviä verrattuna kaupunkiseurakuntaan.

Työntekijät kertovat yleensä niin, että kaksi messua vielä menee, mutta kolmas on liikaa. Työntekijä ei tahdo olla posetiivi, joka toistaa samaa uudestaan ja uudestaan. Jokainen jumalanpalvelus on ainutlaatuinen, vaikka se syntyykin samoista aineksista.

Tämä ei kuitenkaan ole valitus. Päinvastoin. Seurakunnassa tapahtuneet muutokset messujen pitämisessä ovat pienen purnauksen kautta tuoneet esiin, kuinka tärkeä jumalanpalvelus seurakunnalle on. Sen elementit ovat eläviä, vaikka joskus toisin väitetään. Sastamalassa jumalanpalvelus koetaan seurakunnan olemisen keskukseksi. Seurakunta hengittää jumalanpalveluksen rytmissä. Olemme toistemme kannateltavina.

Jumalanpalvelus ei voi kehittyä ja seurata aikaansa liukuhihnatyönä, vaan sen ympärillä pitää olla ilmaa. Protestanttinen kirkko on olemassa vastatakseen aikaansa ja reagoidakseen sen muutokseen. Se pyrkii kertomaan Jeesuksesta uudessa valossa uudelle ajalle. Luterilainen kirkko pyrkii enemmän pukemaan sanottavansa uudelle kielelle kuin opettamaan muita lukemaan omaa kieltään. Siksi myös kirkkomme jumalanpalveluksen perinne on muutos.

Seurakuntamme jumalanpalveluselämään alkaa pikku hiljaa tihkua muutoksia, viimeisimpänä keskiviikkoillat Tyrvään kirkossa. Tule kirkkoon. Voit yllättyä.

Kirkkoherra Ari Paavilainen