Arkinen kiinteistöstrategia

Kirkkoherra pohtii seurakunnan kiinteistöasioita teippirullan kautta.

Mielessäni on ollut maalarinteippirullan hankinta. Sastamalan seurakunnan modernin virastotalon ikkunat ovat työhuoneessani kovin vetoisat. Aiempi omatoiminen tekninen tutkinta on tuottanut tulokseksi, että ikkunat eivät vuoda. Ilmanvirta tunkee sisään ikkunaelementin ja seinäelementin välistä. Ikkunat on kiinnitetty seinään niin, ettei rakoja ole tukittu. Verhot aloittavat loputtoman heilumisensa ulkolämpötilan lähestyessä pakkaslukemia, tai jos ylipäätään tuulee. Sama vika tuntuu olevan kyseessä myös seinien, katon ja lattioiden saumakohdissa. Työhuoneessani on ikkunoita kolmella seinällä, joten ongelma korostuu.

Kirkolla on ongelma suuren kiinteistömassansa kanssa. Erityisesti tämä korostuu Sastamalan seurakunnassa, jolla on vuoden 2013 alusta 11 kirkkoa, 7 seurakuntataloa, 3 leirikeskusta ja vielä liuta muita rakennuksia. Rakennusten korjaaminen ja ylläpitäminen tulee kalliiksi. Erityisesti tämä koskee sitä rakennuskantaa, jota on rakennettu 1960-luvulta eteenpäin. Monet seurakuntatalot on rakennettu aikana, jolloin luultiin, että öljy ja energia ovat halpaa aina, ja että sementti on vedenpitävää. Kiireisen rakentamisen vuosina asioista ei aina otettu selkoa, eikä rakentamisen laatukaan ollut aina kohdillaan. Mikä tässä asiassa koskee kirkkoa, koskee myös koko Suomea.

Kirkot mielletään seurakunnan rakennuksiksi. Kirkkojen kohdalla ongelmat eivät ole yleisesti ottaen niin suuria. Suurin osa kirkoista on rakennettu aikana, jolloin ne tehtiin kestämään ikuisesti. Ne tehtiin käsityönä ja käsityönä niitä voi myös korjata. Kirkot on rakennettu niin, ettei niitä ole ajateltukaan lämmitettäviksi. Tällaisella rakentamistavalla on ollut vuosisataiset perinteet. Ne on havaittu kestäviksi. Tämä rakennustapa on osoittautunut aikanamme myös ekologisesti kestäväksi. Vanhat kirkkorakennukset voivat osoittautua vielä kirkon tärkeimmiksi rakennuksiksi.

Työhuoneeni parannus ei laastaroimalla onnistunut. Maalarinteippi ei pidä viimaa ulkopuolella. Harmi, sillä vaaleana se olisi sulautunut melko hyvin seinään ja ikkunoihin. Uskon kuitenkin, että Jeesus pelastaa. Jeesus-teippi eli ilmastointiteippi lienee tarkoitettu tukkimaan tehokkaasti ilmavuotoja kaikenlaisissa rakenteissa. Kokeilen seuraavaksi sitä.