Asukastuvat

Asukastuvat mahdollistavat mukavaa yhdessäoloa vaikkapa kahvikupposen ääressä. Marttilassa tarjolla myös nettiyhteys.

Lousajan asukastupa

(Kannintie 8, käynti talon takaa) tiistaisin klo 14-17, torstaisin klo 10-13.

Marttilan asukastupa

(Törmäkatu 3 A, kellarikerros) maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin klo 10-13.

Asukastuvat tukevat yhteisöllisyyttä Marttilassa ja Lousajassa

Marttila, Törmäkatu 3 A. Iloinen puheensorina ja toimelias touhu täyttävät Marttilan Asukastuvan tilat, kun väkijoukko suunnistaa kerrostaloalueen asukastilaan kellariin. Yhteisin vapaaehtoisvoimin tilasta on tullut paikallisen asuinalueen oma, pienimuotoinen fooruminsa.

Myöhemmin myös Lousaja sai oman asukastuvan Kannintie 8:aan. Avajaistalkoissa puhdistettiin paikkoja, tuotiin paikalle lahjoitustavaroita ja nautittiin kakkukahvit hyvässä yhteishengessä. Nyt paikalle voi kokoontua torstaisin nauttimaan ryhmässä tekemisestä, juttuseurasta ja kahvista.

Asukastupien ideana on tukea Marttilan ja Lousajan alueiden asukkaiden sosiaalista kanssakäymistä, yhteisöllisyyttä ja osallistumista. Tavoitteena on myös auttaa kutakin osallistujaa löytämään omat lahjakkuutensa toiminnan kehittämisessä ja tukea asukkaita antamaan apuaan toisilleen. Toiminta edesauttaa ehkäisemään sosiaalista syrjäytymistä, ja asian merkityksestä kertoo myös Sastamalan kaupungin päätös myöntää tilat käyttöön vastikkeettomasti sekä Kirkkohallituksen myöntämä määräraha sen ylläpitämiseksi.

Asukkaat ovatkin hanakasti käyttäneet yhteisöllisyyttä rakentavaa tilaisuutta hyödykseen ja auttavat toisiaan sekä sopivat ja toteuttavat yhdessä kaikenlaisia ajanvieteprojekteja: Milloin mennään kaupungin rantasaunalle grillaamaan makkaraa, milloin käynnissä on perennankaivuuprojekti, milloin taas kerätään ja viedään marjoja yhdessä autottomalle kanssatoverille. Vastineeksi voi sitten saada esimerkiksi kahvit ja muurinpohjalettuja – ja ennen kaikkea hyvän mielen ihmisten välisestä auttamisesta, välittämisestä ja yhdessäolosta.

Lähitulevaisuudessa luvassa on myös muun muassa atk-välineistön hankkiminen esimerkiksi verkkopankkiasiointiin, sekä taloudellisesti tuettuja virkistysmatkoja kesäisin pientä omavastuuosuutta vastaan.

Asukastupa- projektia pitävät yhdessä Sastamalan seurakunnan diakoniatyö, Kaupungin Tilakeskus, Sosiaalikeskus ja Päihdeklinikka. Marttilan asukastupa on avoinna maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin kello 10-13. Lousajan asukastuvassa taas pääsee käymään torstaisin kello 10-13.

Lopuksi vielä tunnelmakuvia kummankin asukastuvan ajanvietoista.

Marja Wiikari, Hannu Grén

Klikkaamalla kuvaa saat avattua siitä suuremman version uuteen välilehteen.

Diakoni Marja Wiikari ja asukasaktiivi Petteri Peltomaa antavat Lousajan asukastuvalla kyytiä Jorma Lampion lahjoittamassa sohvassa lymyilevälle pölylle.

Lousajan talkoolaiset viettämässä hyvin ansaittua kahvitaukoa. Kuvassa vasemmalta oikealle ja ylhäältä alas Jorma Lampio, työharjoittelijana toimiva sosionomi-diakoni Helvi Toivola, Raija Haanpää, Petteri Peltomaa ja diakoni Heidi-Maria Heikkilä.

Marttilan Törmäkadulla voi tehdä ja keskustella – tai sitten vain olla rennosti muiden kanssa.

Marttilalaisten aika kuluu sujuvasti yhdessä vaikka marjoja poimien.

Marttilan väki puhaltaa yhteen hiileen – ihan konkreettisestikin.