Loppiainen päättää joulunpyhät

Loppiaisena muistetaan itämaan viisaita miehiä, jotka tähden johtamina tulivat kumartamaan Jeesus-lasta. Loppiaisen jälkeen palataan arkeen.

Sastamalan seurakunnan loppiaisen 6.1.2018 tilaisuudet

Messu, Tyrvään kirkko klo 10, Sorva, saarnaa 1.12.2017 nuorisopastorin virassa aloittanut Emilia Kuusisto, Inkeroinen, Naiskuoro Nota Bene Nokialta laulaa messussa
Messu, Kiikan kirkko klo 10, Heikkilä, Vuoristo
Messu, Sammaljoen kirkko klo 13, Heikkilä, Inkeroinen, joulun rääppiäiskirkkokahvit, "kastettava" mukaan kotoa
Sanajumalanpalvelus, Karkun srk-talo klo 16, Kuusisto, Bäckman
Metsäkirkko laavulla ja kauneimmat joululaulut Pirjon pirtillä (Heinimaantie 29) klo 18, Sorva, Vuoristo
Kauneimmat joululaulut vielä kerran Suodenniemen srk-talo klo 18, Heikkilä, Hänninen, mukana Kiikoisten kirkkokuoro, iltakahvit

Loppiainen: Itämaan tietäjät lahjan antajina

Kirkon tiedotteet, julkaistu 27.12.2017

Joulun pyhiin kuuluu myös loppiainen, jonka jälkeen siirrytään arkeen. Loppiaisena idän viisaat tietäjät saapuivat kumartamaan Jeesus-lasta tähden johdattamina ja tuomaan tälle kallisarvoisia lahjoja.

Pitkien matkojen takaa Betlehemin talliin saapuneet Itämaan tietäjät ovat tulleet tutuiksi paitsi joulukuvaelmista myös Tiernapoikien lauluesityksestä. Keskiaikainen Tiernapoika-perinne elää vahvana etenkin Pohjois-Pohjanmaalla, mutta kautta Suomen maan laulutaitoiset koululaiset eri aikoina ovat saaneet laulettavakseen joko Murjaanien kuninkaan tai kuningas Herodeksen roolin koulun joulujuhlassa.

Loppiaisen evankeliumi kertoo lahjojen antamisesta. Jeesukselle tuotiin kultaa, suitsuketta ja mirhamia, mikä kertoo lahjan antajien suuresta kunnioituksesta lahjan saajaa kohtaan. Jumalan suuresta arvostuksesta vähäarvoista ja syntistä ihmistä kohtaan kertoo puolestaan se, että antamalla mittaamattoman arvokkaan lahjan – oman Poikansa - on Jumalalta suurin rakkauden teko, mitä ihminen voi vastaanottaa. Tämä lahja on Jeesus Kristus.

Loppiaista vietetään 6. tammikuuta. Kirkoissa liturginen väri on valkoinen.

Kuva: Kirkon kuvapankki, Aarne Ormio.