Kappelin historia

Mouhijärven seurakunta perustettiin v. 1639. 1.1.2009 Mouhijärvestä tuli Sastamalan seurakunnan kappeli.

Mouhijärven seurakunta perustettiin Pietari Brahen käskystä v. 1639.
Aiemmin Karkun kappelina ollut Mouhijärvi käsitti silloin myös nykyiset Suodenniemen ja Lavian alueet. Ensimmäiseksi kirkkoherraksi määrättiin Karkun kappalainen, Mouhijärvellä asunut Eerik Yrjönpoika.

Suodenniemen ja Lavian kappeliseurakunnat erosivat omiksi kirkkoherrakunnikseen, Lavia 1870 ja Suodenniemi 1916. Mouhijärven seurakunnan itsenäinen taival päättyi 31.12.2008 kun seurakunta liittyi Vammalan seurakuntaan. Mouhijärven seurakunnasta tuli 1.1.2009 Sastamalan seurakunnan kappeli.

Kirkot

Ensimmäinen kirkkorakennus on ollut 1500-luvun lopulla rakennettu saarnahuone, jonka paikka ei ole varmasti tiedossa.

Itsenäinen seurakunta sai kirkkonsa 1642. Se rakennettiin Selkeen kartanon maille palvellakseen siihen asti, kunnes nykyinen kirkko valmistui. Sen kohtaloksi tuli purkutuomio vuonna 1878 ja sen hirsistä rakennettiin Mouhijärven ensimmäinen kansakoulu Uotsolaan. Rakennus palvelee koulun tiloina edelleen. Nykyään Vanhan kirkon tontilla on hautausmaa ja vanhan kellotapulin pohjasta v. 1999 kunnostettu kesäkappeli

Nykyisen kirkon rakentaminen tuli ajankohtaiseksi 1830-luvulla, jolloin lavialaiset ja suodenniemeläiset olivat saaneet rakennetuksi uudet kirkkonsa ja emäseurakunnan kirkko oli jäänyt pienimmäksi.
Mustianojan Haavoistenmäkeen valmistui v. 1858