Sivukartta
Tyrvään Pyhän Olavin kirkko
Tapahtumat »
La 24.6.2017 10:00
Mittumaarin messu
Sastamalan Pyhän Marian kirkko
Pyhäpäivä: Johannes Kastajan päivä
Sastamalan Pyhän Marian kirkko
Liturgi: Jokinen-Lundén Anu
Saarnaaja: Jokinen-Lundén Anu
Kanttori: Vuoristo Päivi
Kolehti: Kirkon diakoniarahasto
Tekstinlukijat: Vuorenojat
Su 25.6.2017 10:00
Suodenniemen messu
Suodenniemen kirkko
Pyhäpäivä: 3. sunnuntai helluntaista
Suodenniemen kirkko
Liturgia ja saarna: Hannu Heikkilä
Kanttori: Mattila Jari
Musiikki: Suodenniemen Sirkut
Suntio: Päivi Seppälä
Entisten suodenniemeläisten ja Suodenniemellä kesää viettävien kirkkopyhä
Su 25.6.2017 10:00
Pyhän Olavin messu
Tyrvään Pyhän Olavin kirkko
Pyhäpäivä: Juhannuspäivä (Johannes Kastajan päivä)
Tekstit: Psalmi: Ps. 92:2-6, 1. lukukappale: Jes. 51:3-6, 2. lukukappale: Ap. t. 14:15-17, Evankeliumi: Luuk. 1:57-66
Pyhäpäivän aihe: Tien raivaaja
Alttarikynttilät: 4
Liturginen väri: Valkoinen
Tyrvään Pyhän Olavin kirkko
Liturgi: Hautala Lasse
Kanttori: Mattila Anu
Suntio: Myllyniemi Arja
Avustava pappi: Väänänen Ville
Virret: 571 Jo joutui armas aika
258 Kiitetty olkoon Jumala
259 Kiitetty Herra, joka kansallensa
572 Taas kukkasilla kukkulat
574 On kaunis synnyinmaamme
Kolehti: Taloudellisessa ahdingossa olevien köyhien ihmisten auttamiseen Suomessa
Kirkon diakoniarahaston kautta.
Kirkon diakoniarahasto, Kirkkohallitus, Eteläranta 8, 00130 Helsinki, FI15 8000 1100 0602 28.
Su 25.6.2017 11:15
Suodeniemen kirkkokahvi
Suodeniemen kirkkokahvi

Suodenniemen seurakuntatalo - kahvio, Koippurintie 6, 38510 Sastamala
Su 25.6.2017 13:00
Salokunnan messu
Salokunnan kirkko - kirkkosali
Pyhäpäivä: 3. sunnuntai helluntaista
Salokunnan kirkko - kirkkosali, Salokunnan kirkko - kahviotila
Liturgi: Jokinen-Lundén Anu
Saarnaaja: Jokinen-Lundén Anu
Kanttori: Mattila Jari
Suntio: Lehto Ilpo
Musiikkiryhmä: Kesäsoittaja Noora Mäkelä, poikkihuilu
Kolehti: Sisupartiolaiset Karkku
Tekstinlukijat: Sirkka-Liisa Uusi-Rintakoski
Su 25.6.2017 17:00
Pieni pyhä hetki
Tyrvään Pyhän Olavin kirkko
Pyhän Olavin kirkko on auki kesäisin. Joka sunnuntai-ilta siellä järjestetään pieni rukoushetki, ennen kuin kirkko taas sulkee ovensa seuraavaan päivään. Vietä ainutlaatuinen hetki kesäillassa uskomattomalla paikalla, tutustu kirkon elämänkaareen ja menneiden sukupolvien työhön.
Ma 26.6.2017 17:30
Naisten saunailta Kiikoisten kirkkotuvalla
Naisten saunailta Kiikoisten kirkkotuvalla. Yhteislähtö Vammalan srk-talolta klo 17.30 omin autoin. Kyytien vuoksi ilmoita tulostasi Kopalainen p. 050 314 9107
Tapahtumakalenteri »
Tyrvään Pyhän Olavin kirkko 500 vuotta

Kasteen lahja

Rippikoulu on sitä, että kastettuja opetetaan siinä uskossa, joihin heidät on kastettu.

Kuva: Sanna Krook
 

1. sunnuntaina loppiaisesta Hannu Järventaus saarnaa kasteen lahjasta rippikoululaisille. Saarnatekstinä Joh. 1:29-34.

Jeesuksen tuleminen Johanneksen kastettavaksi kertoo, että kaste on tapahtuma, jossa ihminen tehdään Jeesuksen kaltaiseksi, hänet otetaan Taivaan isän omaksi ja Jeesuksen opetuslapseksi.

Raamattu tässä kastepöydällä kertoo kuinka Jeesus antoi sanatarkan kastekäskyn. Se on teidän rippikoululaisilla ulkoläksynä.

Vesi kastemaljassa kertoo että kasteen sakramenttiin ei sisälly ainoastaan tarkat Raamatussa annetut asetussanat, vaan näkyvä aine, vesi. Kastevesi ei ole tavallista vettä, vaan se on uutta luova aine, joka on yhdistetty Jumalan sanaan. Siksi Kasteessa tapahtuu kastettavan uudestisyntyminen Jumalan lapseksi.

Vauvalle laitettu kastemekko on sama kuin rippikoululaisten ja papin alba. Alba on kristityn vaate. Valkoinen vaate kertoo, että pyhässä kasteessa ihmiselle on annettu kaikki synnit anteeksi. Hän on puhdas, iloinen ja valkoinen kuin kedon kukka tai aurinko.

Kastettavan vierellä on aina vähintään kaksi kummia. Kummit rukoilevat lapsen puolesta. Kun teidät on konfirmoitu, pääsette kummeiksi.

Kädessäni on palava kastekynttilä. Palava liekki kertoo, että Kolmiyhteisen Jumalan kolmas persoona, Pyhä Henki vaikuttaa kastettaessa ja Raamatun sanassa. Pyhä Henki uudestisynnyttää kastettavan ihmisen. Kastetusta tulee Kristitty.

Teidät on lapsena kastettu. Rippikoulu on sitä, että kastettuja opetetaan Raamatun kertomusten avulla kaikesta siitä, mitä Jeesuksesta on ennustettu, kaikesta siitä, mitä Jeesus on puhunut ja kaikista niistä suurista teosta, joita Jeesus on tehnyt meidän edestämme.

Kun muistamme omaa kastettamme, muistamme olevamme Kristittyjä ja Jeesuksen opetuslapsia. Kun tämän muistamme, tahdomme toimia kristityn ja opetuslapsen tavoin. Sanomme itsellemme minä olen ihan hyvä. Silloin kun pidämme itseämme hyvinä, teemme automaattisesti hyvää. Kaste tarkoittaa myös sitä, että pidämme toinen toisiamme ilman mitään ehtoja hyvinä ihmisinä. Vaikka kaikki tekomme eivät olisikaan hyviä. Mutta ihminen on eri asia kuin hänen tekonsa. Kun pidämme itseämme hyvinä, tahdomme välttää pahaa, tehdä hyvää, palvella toisia ja auttaa hädänalaisia. Tahdomme lukea Raamattua, rukoilla ja käydä kirkossa.

Kaste on meille kaikille annettu Jumalan lahja. Me emme ole voineet siihen vaikuttaa, emme tätä lahjaa ansaita. Tämä lahja on riippumaton taustastamme tai pahoista teoistamme. Voimme ainoastaan muistaa omaa kastettamme, iloita ja kiittää siitä, pitää itseämme kristittyinä ja olla aina uljaita ja iloisia.

Kasteen lahjan tarkoituksena on muuttaa meitä ihmisiä hyviksi, iloisiksi, toisia palveleviksi ja yhteiskunnassa hyviä asioita edistäväksi.

Joskus ihminen on kokenut paljon pahaa, eikä hän pysty olemaan iloinen ja hyvä. Silloin hän tarvitsee hyviä tunnekokemuksia. Lapselle tulee antaa hyviä tunnekokemuksia sitä enemmän, mitä vähemmän hän niitä ansaitsee. Hyvät tunnekokemukset, hyvät ihmiset muuttavat aina toistakin iloiseksi.

Kastejuhla on kaikkein iloisin juhla. Siellä nauretaankin kahvilla aina sydämen pohjasta kippurassa. Rippikoululeiri on samanlainen riemullinen tapahtuma kuin kastejuhla. Oman kasteen muistaminen ja rippikoululeiri on hyvä tunnekokemus, joka muuttaa itse kutakin iloiseksi ja auttavaiseksi.

Te rippikoululaiset voitte suorittaa hätäkasteen ja teille opetetaan miten hätäkaste suoritetaan. Muuten aina vain pappi suorittaa kasteen.

Kasteen lahja ei uudista ainoastaan yksityistä ihmistä, vaan koko kirkkoa. Pappi siis suorittaa kasteen. Papinvirkaa ei ole sanatarkasti asetettu Raamatussa, kuten kaste ja ehtoollinen. Kirkko on siis 2000 vuoden aikana monta kertaa uudistanut papin virkaa, aina uudelle ajalle tarkoituksenmukaisemmaksi. Nyt nainenkin voi olla pappi. Naispuolinen pappi osaa luontaisesti pitää lasta kastejuhlassa paremmin kuin miespuolinen pappi. Naispuolinen pappi osaa puhua kastettavalle vauvalle ymmärrettävämmin kuin miespuolinen. Seurakunta kiittää Taivaan Isää siitä, että nykyään Suomen kirkossa naispuolinenkin henkilö voi olla papin virassa.

Kaikkein eniten me ja koko kirkko kiittää siitä, että meille kaikille on annettu Kasteen lahja joka antaa meille uuden mielen jokaiselle päivälle ja jonka kautta olemme liitetyt Jeesuksen ylösnousemukseen ja pääsemme kaikki kerran taivaan kotiin.
 

Hannu Jäventaus
Suodenniemen kappalainen