Sivukartta
Tyrvään Pyhän Olavin kirkko
Tapahtumat »
La 24.6.2017 10:00
Mittumaarin messu
Sastamalan Pyhän Marian kirkko
Pyhäpäivä: Johannes Kastajan päivä
Sastamalan Pyhän Marian kirkko
Liturgi: Jokinen-Lundén Anu
Saarnaaja: Jokinen-Lundén Anu
Kanttori: Vuoristo Päivi
Kolehti: Kirkon diakoniarahasto
Tekstinlukijat: Vuorenojat
Su 25.6.2017 10:00
Suodenniemen messu
Suodenniemen kirkko
Pyhäpäivä: 3. sunnuntai helluntaista
Suodenniemen kirkko
Liturgia ja saarna: Hannu Heikkilä
Kanttori: Mattila Jari
Musiikki: Suodenniemen Sirkut
Suntio: Päivi Seppälä
Entisten suodenniemeläisten ja Suodenniemellä kesää viettävien kirkkopyhä
Su 25.6.2017 10:00
Pyhän Olavin messu
Tyrvään Pyhän Olavin kirkko
Pyhäpäivä: Juhannuspäivä (Johannes Kastajan päivä)
Tekstit: Psalmi: Ps. 92:2-6, 1. lukukappale: Jes. 51:3-6, 2. lukukappale: Ap. t. 14:15-17, Evankeliumi: Luuk. 1:57-66
Pyhäpäivän aihe: Tien raivaaja
Alttarikynttilät: 4
Liturginen väri: Valkoinen
Tyrvään Pyhän Olavin kirkko
Liturgi: Hautala Lasse
Kanttori: Mattila Anu
Suntio: Myllyniemi Arja
Avustava pappi: Väänänen Ville
Virret: 571 Jo joutui armas aika
258 Kiitetty olkoon Jumala
259 Kiitetty Herra, joka kansallensa
572 Taas kukkasilla kukkulat
574 On kaunis synnyinmaamme
Kolehti: Taloudellisessa ahdingossa olevien köyhien ihmisten auttamiseen Suomessa
Kirkon diakoniarahaston kautta.
Kirkon diakoniarahasto, Kirkkohallitus, Eteläranta 8, 00130 Helsinki, FI15 8000 1100 0602 28.
Su 25.6.2017 11:15
Suodeniemen kirkkokahvi
Suodeniemen kirkkokahvi

Suodenniemen seurakuntatalo - kahvio, Koippurintie 6, 38510 Sastamala
Su 25.6.2017 13:00
Salokunnan messu
Salokunnan kirkko - kirkkosali
Pyhäpäivä: 3. sunnuntai helluntaista
Salokunnan kirkko - kirkkosali, Salokunnan kirkko - kahviotila
Liturgi: Jokinen-Lundén Anu
Saarnaaja: Jokinen-Lundén Anu
Kanttori: Mattila Jari
Suntio: Lehto Ilpo
Musiikkiryhmä: Kesäsoittaja Noora Mäkelä, poikkihuilu
Kolehti: Sisupartiolaiset Karkku
Tekstinlukijat: Sirkka-Liisa Uusi-Rintakoski
Su 25.6.2017 17:00
Pieni pyhä hetki
Tyrvään Pyhän Olavin kirkko
Pyhän Olavin kirkko on auki kesäisin. Joka sunnuntai-ilta siellä järjestetään pieni rukoushetki, ennen kuin kirkko taas sulkee ovensa seuraavaan päivään. Vietä ainutlaatuinen hetki kesäillassa uskomattomalla paikalla, tutustu kirkon elämänkaareen ja menneiden sukupolvien työhön.
Ma 26.6.2017 17:30
Naisten saunailta Kiikoisten kirkkotuvalla
Naisten saunailta Kiikoisten kirkkotuvalla. Yhteislähtö Vammalan srk-talolta klo 17.30 omin autoin. Kyytien vuoksi ilmoita tulostasi Kopalainen p. 050 314 9107
Tapahtumakalenteri »
Tyrvään Pyhän Olavin kirkko 500 vuotta

Annetaan anteeksi

Antakaa toisillenne anteeksi. Siinäpä aihe joka, jos ei nyt kaikissa, niin ainakin minussa herättää paljon kysymyksiä. Nyt meillä onkin tässä oiva tilaisuus näitä kysymyksiä pohtia.

Miksi pitää antaa anteeksi?

Miksi on niin tärkeää, että annamme toisillemme anteeksi?  Ei se ole tärkeää pelkästään sen takia, että Jumala meiltä niin velvoittaa. Mikään Jumalan käskyistä ei ole annettu pelkästään käskemisen vuoksi, sen vuoksi että olisi enemmän sääntöjä. Ilman anteeksiantoa maailma on kova paikka. Kuten sanonta sanoo, silmä silmästä tekee koko maailman sokeaksi. Ilman anteeksiantoa on turha haaveilla paremmasta maailmasta. Jos et anna anteeksi kannat sisälläsi jatkuvasti vihaa ja katkeruutta. Jos näille tunteille antaa mahdollisuuden pesiytyä sieluun, ne nakertavat jatkuvasti sielustasi sitä palaa, joka on varattu rakkaudelle.

Meidän tulee antaa toisillemme anteeksi, koska mekin tarvitsemme anteeksiantoa. Tunne siitä, että ei ole saanut pahoja tekojaan anteeksi, on hirvittävimpiä mitä ainakin itse tiedän. Luojan kiitos Luojamme antaa meille syntimme anteeksi. Kristus on meidän harteiltamme ne pois ottanut. Meidän tulee anteeksi, koska mekin olemme saaneet anteeksi.

Mitä et voi antaa anteeksi?

On asioita, joita on hyvin vaikea antaa anteeksi ja unohtaa. Joskus vaikka itse haluaisikin antaa ne anteeksi ja jatkaa eteenpäin. Luottamuksen pettäminen ei unohdu helposti. Syvät ja julmat loukkaukset voivat olla lähes mahdotonta jättää taakseen. Historian julmimmat hirmuteot eivät unohdu sukupolvienkaan jälkeen. Tuntuu pikkaisen hurskastelulta sanoa, että ”kaikki nämäkin tulee antaa anteeksi”. Tuntuu, että antamalla kauheat asiat anteeksi, hyväksyy ne samalla. Mutta siitähän ei ole kyse. Päinvastoin. Antamalla anteeksi, vahvistaa sen, että anteeksipyytäjän teko oli väärin, samalla kuitenkin osoittaen rakkautta häntä kohtaan. Ehkä samalla pystyy aloittamaan aukinaisten haavojen paikkailun.

Jumala taas voi antaa kaikki synnit anteeksi. Hänen oikeudenmukaisuutensa ja kykynsä on jotain paljon suurempaa kuin meidän. Me haluamme, että pahoja ihmisiä rangaistaan. Haluamme, etteivät he saa anteeksi. Jumalalle taas kaikki synti on tasa-arvoista, kaikki synti on syntiä. Ja kaikki synnit voidaan saada anteeksi.

Keille annat anteeksi?

Toisille ihmisille on helpompi antaa anteeksi kuin toisille. Yleensä ottaen on helpompaa antaa anteeksi niille ihmisille joista pitää, koska heistä ei halua erkaantua. Toisaalta toisinaan heille on kaikista vaikeinta antaa anteeksi koska rakkaiden ihmisten loukkaukset sattuvat kaikista syvimpään. Kaikki ihmiset kuitenkin ansaitsevat anteeksi annon, vaikka meistä ei usein siltä tuntuisikaan. Äitini on minulle aikoinaan opettanut, että kaikista ei tarvitse pitää mutta kaikkia tulisi rakastaa. Armo ja rakkaus kulkevat käsi kädessä. Armo on rakkautta ja meitähän taidettiin käskeä rakastamaan myös vihamiehiämme.

Jumalakaan ei erottele kenelle armoaan antaa. Sitä saa niin suuret kuin pienetkin, tummat kuin vaaleatkin, niin suomalaiset kuin ruotsalaisetkin. Sitä saavat niin meistä hurskaimmat kuin myös suurimmat syntiset.

Mitä vaadit toiselta, että voit hänelle antaa anteeksi?

Me vaadimme anteeksiannon vastineeksi asioita. Jokaisella on eri vaatimukset, mitkä on täytettävä. Ilmaiseksi harvemmin mitään saa. Joillekin riittää anteeksipyyntö, toiset vaativat jonkinlaista näyttöä siitä, että se pyyntö on aivan varmasti vilpitön. Toiset vaativat nöyristelyä ja matelua, toiset vaativat jonkinlaisia sovittavia tekoja.

Jumalalle taas ei vaadi. Meidän ei tarvitse suorittaa rituaaleja. Meidän ei tarvitse antaa Jumalalle mitään veriuhreja. Jeesus oli täydellinen uhri. Usko häneen riittää. Siinä on meidän syntimme annettu anteeksi. Aivan kaikki ja täydellisesti.

Vähän epäilen, että olisimme saaneet sanottua mitään lopullisia vastauksia näihin kysymyksiin. Varsinkaan minä. Ehkä meidän ei juuri nyt tarvitsekaan. Voimme ottaa nämä kysymykset tältä leiriltä mukaamme ja palata niiden ääreen aina tarpeen mukaan. Erityisesti silloin, kun joku kaipaa meidän anteeksiantoamme. Ehkä myös silloin kun me itse kaikista kipeimmiten sitä tarvitsemme.