Sivukartta
To 29.6.2017 17:30
Naisten Pankin tapaaminen
Muu tila
Naisten Pankkilaisten tapaaminen Leipurikahvila Pyymäessä Nuutilankatu 2.
To 29.6.2017 18:30
Musiikki
Lauluilta Keikyän kyläseuran rannassa Kiviniementiellä klo 18.30
Pe 30.6.2017 11:00
Tapahtuma
Muu tila
Kirjakahvila kirkkoherranviraston pihalla klo 9-15. Saatavana hernesoppaa, lättyjä, kahvia ja kastamista,käsitöitä ja kirpputoritavaroita.
Pe 30.6.2017 14:00
Karkun kappeliseurakunnan Karkun kamarin Sulosoinnuista soraääniin -esityksen harjoitukset
Karkun kamarin Sulosoinnuista soraääniin -esityksen harjoitukset Karkun seurakuntatalolla pe 30.6. klo 14.00.
Pe 30.6.2017 16:00
Lähetyksen kirpputori Kiikoisten seurakuntatalon alakerrassa
Kiikoisten seurakuntatalo - alakerran lähetystori
Lähetyksen kirpputori Kiikoisten seurakuntatalon alakerrassa
Purpurikonsertti "Kadulta kirkkoon"
Kiikoisten kirkko
"Kadulta kirkkoon"- konsertti reformaation ja purpureiden henkeen. Vokaaliyhtye Lumous, baritoni Lauri Solin, Fioretto Ensemblestä Janek Öller (nokkahuilut ja säkkipillit) ja Ilpo Laspas (cembalo ja urut). Ohjelmistossa 1400-1500-luvun kansanlauluja, uskonpuhdistuksen myötä löysivät tiensä myös kirkolliseen käyttöön.

Kiikoisten kirkko, Kiikoistentie 300, 38360 Sastamala
Purpuriperjantain konsertti Kiikoisten kirkossa, Vokaaliyhtye Lumous
Purpuriperjantain konsertti Kiikoisten kirkossa, Vokaaliyhtye Lumous
Silja Aalto ja Trio Barocco
Tyrvään Pyhän Olavin kirkko
Silja Aalto, sopraano
Trio Barocco
Ohjelma 15/10¤.
Nuortenilta
Vammalan seurakuntatalo - Kahvio, alakerta
Tervetuloa!
Purpuriperjantain kirkkokonsertin kahvitilaisuus
Purpuriperjantain kirkkokonsertin kahvitilaisuus. Kahvitilaisuuden tuotto lähetyksen hyväksi.
Tapahtumakalenteri »
Tyrvään Pyhän Olavin kirkko 500 vuotta

Lähimmäisyydestä

Lasse Hautala saarnaa.

Lasse Hautala saarnaa  Mouhijärven kirkossa lähimmäisyyden puolesta.

”Ken on mun lähimmäiseni ja ketä eläissäni myös minun tulee rakastaa kuin omaa itseäni” (vk 431). Oikeastaan koko juutalaisuuden ja kristinuskon peruskertomus on Aabrahamin suvun tarina. Yhdestä miehestä kasvoi kiinteä suku, kokonainen kansakunta, jota tänäkin päivänä monet pitävät turhankin kiinteänä ja yhteenkuuluvana. Israelin kansalla on monta vihollista, juutalaisilla halveksijaa.

Kuitenkin tuollainen yhteen kuulumisen tunne on monen joukon tavoite. Perustetaan sukuseuroja, kyläyhdistyksiä seurakuntiakin. Onpa etunimikin riittänyt yhdistäväksi tekijäksi Suomen Markuille. Ja hyvä niin. Onhan suuri merkitys ihmiselle sillä, että saa kuulua johonkin joukkoon, kokea muut laumansa jäsenet erityisen läheisiksi, omiksi lähimmäisiksi. Se on voimavara ja itsetunnon nostaja, se auttaa auttamaan ja tekemään työtä toisten palvelemiseksi. Uhkana kuitenkin on, että tiivis yhteenkuuluvuus saattaa nostattaa ajatuksen oman joukon paremmuudesta: omat ovat arvokkaita, ulkopuoliset toisen luokan väkeä.

Jeesus suuntasi tutun kertomuksen laupiaasta samarialaisesta tällaisen vaaran alla olevalle. Ja kertomuksen ydin osoitti tarpeen avarampaan lähimmäisajatteluun kuin vain omien tai omanlaistensa kanssa kaveeraamiseen. Kertomuksessa vihamielisessä ilmapiirissä elävät kohtasivat toisensa välittämisen ja laupeuden tasolla.  Sankarin viitan saanut samarialainen ei auttaessaan katsonut henkilöön, vaan siihen, että hänen apunsa oli tarpeen.

Lähimmäisajattelun avartamista kaipaamme kaikki. Aivan liian usein löydämme itsemme kyseenalaistamassa jonkun oikeutta olla, mikä on tai ajatella tai toimia niin kuin tekee. Onhan toki totta, että emme tosiaankaan aina ymmärrä, miten ihmeessä joku voi ajatella tai elää niin eri tavalla kuin meille on oikein ja luonnollista, mutta se ei anna lupaa tuomitsemiseen tai olemassa olemisen oikeuden eväämiseen. Meidän luterilaisten on aika terveellistä palautta mieliimme, että maailman kaikkien kristittyjen joukossa olemme varsin pikkuinen lauma parin, kolmen prosentin osuudella. Tuskin tahdomme tulla eristetyksi kristittyjen lähimmäisten ulkopuolelle?

Erilaisten ja eri tavalla elävien ja ajattelevien rakastaminen on haastavaa. Onhan monesti haastavaa rakastaa niitäkin, jotka ovat aivan lähellämme. Kuitenkin Sana meitä siihen patistaa. Rakastamaan, osoittamaan laupeutta, antamaan oikeus olla olemassa.

Ja jos rakastaminen tuntuu jossakin tilanteessa kovin ylivoimaiselta, sekin on hyvä, että sietää.

Sietäkäämme toisiamme!

Lasse Hautala