Sivukartta
Tyrvään Pyhän Olavin kirkko
Tapahtumat »
To 29.6.2017 17:30
Naisten Pankin tapaaminen
Muu tila
Naisten Pankkilaisten tapaaminen Leipurikahvila Pyymäessä Nuutilankatu 2.
To 29.6.2017 18:30
Musiikki
Muu tila
Lauluilta Keikyän kyläseuran rannassa Kiviniementiellä klo 18.30
Pe 30.6.2017 11:00
Tapahtuma
Muu tila
Kirjakahvila kirkkoherranviraston pihalla klo 9-15. Saatavana hernesoppaa, lättyjä, kahvia ja kastamista,käsitöitä ja kirpputoritavaroita.
Pe 30.6.2017 14:00
Karkun kappeliseurakunnan Karkun kamarin Sulosoinnuista soraääniin -esityksen harjoitukset
Karkun kamarin Sulosoinnuista soraääniin -esityksen harjoitukset Karkun seurakuntatalolla pe 30.6. klo 14.00.
Pe 30.6.2017 16:00
Lähetyksen kirpputori Kiikoisten seurakuntatalon alakerrassa
Kiikoisten seurakuntatalo - alakerran lähetystori
Lähetyksen kirpputori Kiikoisten seurakuntatalon alakerrassa
Pe 30.6.2017 19:00
Purpurikonsertti "Kadulta kirkkoon"
Kiikoisten kirkko
"Kadulta kirkkoon"- konsertti reformaation ja purpureiden henkeen. Vokaaliyhtye Lumous, baritoni Lauri Solin, Fioretto Ensemblestä Janek Öller (nokkahuilut ja säkkipillit) ja Ilpo Laspas (cembalo ja urut). Ohjelmistossa 1400-1500-luvun kansanlauluja, uskonpuhdistuksen myötä löysivät tiensä myös kirkolliseen käyttöön.

Kiikoisten kirkko, Kiikoistentie 300, 38360 Sastamala
Pe 30.6.2017 19:00
Purpuriperjantain konsertti Kiikoisten kirkossa, Vokaaliyhtye Lumous
Muu tila
Purpuriperjantain konsertti Kiikoisten kirkossa, Vokaaliyhtye Lumous
Pe 30.6.2017 19:00
Silja Aalto ja Trio Barocco
Tyrvään Pyhän Olavin kirkko
Silja Aalto, sopraano
Trio Barocco
Ohjelma 15/10¤.
Pe 30.6.2017 19:00
Nuortenilta
Vammalan seurakuntatalo - Kahvio, alakerta
Tervetuloa!
Pe 30.6.2017 19:00
Purpuriperjantain kirkkokonsertin kahvitilaisuus
Purpuriperjantain kirkkokonsertin kahvitilaisuus. Kahvitilaisuuden tuotto lähetyksen hyväksi.
Tapahtumakalenteri »
Tyrvään Pyhän Olavin kirkko 500 vuotta

Jeesus ei poikkeile

Onko meistä opetuslapsiksi?

Olemme opetelleet kaste- ja lähetyskäskyn Matteuksen evankeliumin mukaan. Minua kauhistuttaa tämä Markuksen evankeliumin versio. Meidän tulisi nostaa käsin käärmeitä. Juomamme myrkky ei vaikuta meihin. Meidän tulee ajaa pois henkiä, parantaa sairaita kätten päälle panemisella ja puhua vierailla kielillä. Tätä kaikkea meidän tulee tehdä Jeesuksen nimessä. Ne ovat tunnustekoja.

Nämä asiat esitetään, kuin ne olisivat osoitus siitä, että näissä onnistuvat ovat tosi kristittyjä. Minusta ainakaan ei taida tähän olla. Ovatko nämä asiat kuvainnollisia? Käärme on paholaisen vertauskuva ja myrkky synnin. Pahalla ei ole meihin mitään valtaa Kristuksen tähden. Saattaa olla näinkin, mutta yleensä Jeesus tarkoitti mitä sanoi, vaikka puhui vertauksin.

Helatorstai aihe on Jeesuksen taivaaseen astuminen. Jeesus poistuu opetuslastensa keskuudesta. Jeesus ilmestyi varsin suurelle joukolle ihmisiä evankeliumien mukaan. Helatorstain jälkeen nämä ilmestymiset lakkaavat. Muistamme Paavalin kertomuksen. Hän oli liittynyt opetuslasten joukkoon myöhemmin. Hän oli kohdannut Jeesuksen vain sokaisevana valona ja äänenä, ei fyysisenä kosketeltavana hahmona, kuten muut opetuslapset. Helatorstaina Jeesuksen olomuoto muuttuu.

Jeesuksen taivaaseen astumisesta kerrotaan eri tavoin. Apostolien teot kuvaavat hänen lentävän pilvellä taivaaseen ja enkelit ilmestyvät opetuslapsille. Markus ei kuvaa tätä mitenkään. Markus vain kertoo tutuin lausein, mitä Jeesuksen taivaaseen astuminen tarkoittaa.

Jumalan oikea käsi

Uskontunnustuksessa lausumme, että Jeesus” istuu Isän oikealla puolella.” Jeesus on Jumalan oikea käsi. Jeesus tekee mitä Jumala tekee. Kristityt kohdistavat kaikessa huomionsa Jeesukseen. Rukoilemme Jeesuksen nimessä. Jeesuksessa Jumala saa kasvot ja tunnistettavan hahmon. Uskomme, että Jeesuksessa meille kerrotaan, mitä Jumala on ja mitä hän haluaa.

Taivaassa oleva Jeesus on jotain muuta kuin maan päällä kulkeva Jeesus.  Opetuslasten keskelle ilmestyvä Jeesus ikään kuin poikkeaa kylään. Jeesus on ollut poissa ja nyt hän tulee. Hän on kuin ihmeissään siitä, mitä opetuslapset ovat tehneet ja jättäneet tekemättä.

Meidän kanssamme maailman loppuun asti

Taivaaseen astunut Jeesus ei lupaa poikkeilla, vaan olla meidän kanssamme kaikki päivät maailman loppuun asti. Hän on siellä missä kaksi tai kolme on koolla hänen nimessään. Hän kohtaa meidät jokaisessa kärsivässä lähimmäisessämme. Taivaaseen astunut Jeesus elää ja vaikuttaa koko ajan seurakuntansa keskuudessa.

Varsinkin helluntain ja Pyhän Hengen vuodattamisen jälkeen opetuslapset jättivät piileskelyn ja astuivat kaiken kansan eteen kertomaan Jeesuksen kuolleista nousemisesta. Helluntaista todetaan, että se on kristillisen kirkon syntymäpäivä. Jeesuksen taivaaseen astuminen ja Pyhän Hengen vuodattaminen muuttivat opetuslasten olemista ja elämistä. Heistä tuli kirkko ja Kristuksen seurakunta.

Oli opetuslasten vuoro jatkaa Jeesuksen toimintaa. He tekevät samoja asioita, kuin Jeesus. Jeesuksen kertomat esimerkit kuvastavat Jeesuksen ajan maailmaa. Jeesus ajoi pois henkiä. Roomalaiset raivasivat myrkkymaljoin viholliset pois tieltään.

Me jatkamme Jeesuksen työtä

Markuksen kertomat esimerkit vaikuttavat kaikissa kirkkokunnissa. Vapaissa suunnissa nämä tunnusteot ymmärretään kirjaimellisesti. Ihmiset puhuvat kielillä. Parantamista ja ihmeitä korostetaan, ja ne tapahtuvat kätten päälle panemisen kautta.

Perinteisissä kristillisissä kirkkokunnissa käsien päälle paneminen tarkoittaa muutakin. Käsien päälle paneminen antaa voiman tulla kristityksi. Se antaa voiman uusiin tehtäviin arjessa ja eri elämän vaiheissa. Se liittyy siunaustoimituksiin ja virkaan asettamiseen. Kielillä puhuminen on hyvin konkreettista; kristityt ovat ottaneet asiakseen kääntää Raamatun kaikille maailman kielille ja julistaa evankeliumia kaikille luoduille.

Käärmeiden käsittely on taito, joka on opittavissa. Sillä voidaan hämmästyttää katsojia oman henkensä kaupalla. Myrkkyä opitaan sietämään totuttelemalla. Tuovatko nämä taidot ihmistä lähemmäksi Jumalaa? Jeesus ei sano, että vain sirkustemppuja oppineet pääsevät taivaaseen. Jeesus ei kehota meitä tekemään tunnustekoja ja ihmeitä niiden itsensä tähden.

Kaikki Jeesuksen teot kirkastivat hänen tarkoitustaan maailmassa. Hän oli tullut Jumalan luota. Hän käytti Jumalan valtaa. Hän oli pelastaja, josta Raamattu kertoi. Hän antoi synnit anteeksi. Jeesus ja Jumala ovat yhtä.

Jeesus antoi astuessaan taivaaseen kirkolleen ja seurakunnalleen perinnöksi jatkaa omaa työtään. Jeesus antoi meille tehtäväksi antaa syntejä anteeksi. Meidän on kerrottava, että Jeesus on Raamatun ennustama pelastaja. Hän tuli Jumalan luota ja on yhtä Jumalan kansa. Meidän on julistettava evankeliumia ja tehtävä tunnustekoja. Opetuslasten tehtäviä on paljon enemmän kuin tässä sanotaan. Kukin aika ja kukin ihminen saarnaa Kristuksesta omalla tavallaan. Kukin aikaa julistaa evankeliumia omalle ajalleen. Ajat vaihtuvat, mutta evankeliumi säilyy.

Taivaaseen astuminen ja Pyhän Hengen vuodattaminen oli Jeesuksen valtuutus meille. Meidän on kirkkona, niin yhdessä kuin yksittäisinä kristittyinä julistettava evankeliumia tälle ajalle ja tälle maailmalle.

Opetuslapset olivat varmaan kauhuissaan niistä tehtävistä, jotka Jeesus heille asetti. Vaikeimmaksi osoittautui evankeliumin julistaminen. Helpompaa meillekin olisi opetella nostelemaan käärmeitä. Mutta me olemme opetuslapsia. Me olemme kirkko. Meidän tehtävämme on jatkaa Jeesuksen työtä maailmassa. Meidän on julistettava evankeliumia, kunnes hän tulee. Aamen.