Sivukartta
Tyrvään Pyhän Olavin kirkko
Tapahtumat »
La 24.6.2017 10:00
Mittumaarin messu
Sastamalan Pyhän Marian kirkko
Pyhäpäivä: Johannes Kastajan päivä
Sastamalan Pyhän Marian kirkko
Liturgi: Jokinen-Lundén Anu
Saarnaaja: Jokinen-Lundén Anu
Kanttori: Vuoristo Päivi
Kolehti: Kirkon diakoniarahasto
Tekstinlukijat: Vuorenojat
Su 25.6.2017 10:00
Suodenniemen messu
Suodenniemen kirkko
Pyhäpäivä: 3. sunnuntai helluntaista
Suodenniemen kirkko
Liturgia ja saarna: Hannu Heikkilä
Kanttori: Mattila Jari
Musiikki: Suodenniemen Sirkut
Suntio: Päivi Seppälä
Entisten suodenniemeläisten ja Suodenniemellä kesää viettävien kirkkopyhä
Su 25.6.2017 10:00
Pyhän Olavin messu
Tyrvään Pyhän Olavin kirkko
Pyhäpäivä: Juhannuspäivä (Johannes Kastajan päivä)
Tekstit: Psalmi: Ps. 92:2-6, 1. lukukappale: Jes. 51:3-6, 2. lukukappale: Ap. t. 14:15-17, Evankeliumi: Luuk. 1:57-66
Pyhäpäivän aihe: Tien raivaaja
Alttarikynttilät: 4
Liturginen väri: Valkoinen
Tyrvään Pyhän Olavin kirkko
Liturgi: Hautala Lasse
Kanttori: Mattila Anu
Suntio: Myllyniemi Arja
Avustava pappi: Väänänen Ville
Virret: 571 Jo joutui armas aika
258 Kiitetty olkoon Jumala
259 Kiitetty Herra, joka kansallensa
572 Taas kukkasilla kukkulat
574 On kaunis synnyinmaamme
Kolehti: Taloudellisessa ahdingossa olevien köyhien ihmisten auttamiseen Suomessa
Kirkon diakoniarahaston kautta.
Kirkon diakoniarahasto, Kirkkohallitus, Eteläranta 8, 00130 Helsinki, FI15 8000 1100 0602 28.
Su 25.6.2017 11:15
Suodeniemen kirkkokahvi
Suodeniemen kirkkokahvi

Suodenniemen seurakuntatalo - kahvio, Koippurintie 6, 38510 Sastamala
Su 25.6.2017 13:00
Salokunnan messu
Salokunnan kirkko - kirkkosali
Pyhäpäivä: 3. sunnuntai helluntaista
Salokunnan kirkko - kirkkosali, Salokunnan kirkko - kahviotila
Liturgi: Jokinen-Lundén Anu
Saarnaaja: Jokinen-Lundén Anu
Kanttori: Mattila Jari
Suntio: Lehto Ilpo
Musiikkiryhmä: Kesäsoittaja Noora Mäkelä, poikkihuilu
Kolehti: Sisupartiolaiset Karkku
Tekstinlukijat: Sirkka-Liisa Uusi-Rintakoski
Su 25.6.2017 17:00
Pieni pyhä hetki
Tyrvään Pyhän Olavin kirkko
Pyhän Olavin kirkko on auki kesäisin. Joka sunnuntai-ilta siellä järjestetään pieni rukoushetki, ennen kuin kirkko taas sulkee ovensa seuraavaan päivään. Vietä ainutlaatuinen hetki kesäillassa uskomattomalla paikalla, tutustu kirkon elämänkaareen ja menneiden sukupolvien työhön.
Ma 26.6.2017 17:30
Naisten saunailta Kiikoisten kirkkotuvalla
Naisten saunailta Kiikoisten kirkkotuvalla. Yhteislähtö Vammalan srk-talolta klo 17.30 omin autoin. Kyytien vuoksi ilmoita tulostasi Kopalainen p. 050 314 9107
Tapahtumakalenteri »
Tyrvään Pyhän Olavin kirkko 500 vuotta

Simo Laitilan saarna Keikyän kirkossa 2.12.2012

Keikyän kirkon 100 vuotisjuhlamessussa 1. adventtisunnuntaina.

Rakkaat kristityt

Niin, olemme suurella joukolla kokoontuneet tänne Keikyän kirkkoon, 100 -vuotisjuhliin. On hienoa, että kirkon omaan juhlaan kokoonnutaan. Se on merkki rakkaudesta omaa kirkkoa kohtaan.

Keikyän kirkon alttaritaulu on lahja Huittisten kirkosta

Tässä tämä kirkko on seissyt sata vuotta, paljon on Kokemäenjoessa virrannut vettä tänä aikana. Paljon seurakunnallinen elämä on myös muuttunut. Hieman yli sata vuotta sitten, kun Keikyästä tuli itsenäinen seurakunta, Huittisten seurakunta antoi uudelle seurakunnalle lahjaksi tuon alttaritaulun. Se oli historian lehtien mukaan aika huonossa kunnossa. Keikyäläiset laittoivat sen kuntoon ja siitä tehtiin kirkon alttaritaulu moniksi vuosikymmeniksi. Aika kuitenkin söi sen hehkua ja sijaan laitettiin toinen taulu taas useiksi vuosikymmeniksi. Viimeisessä remontissa tuo lahjaksi saatu taulu jälleen konservoituna laitettiin alttaritauluksi. Olen sitä hieman kadehtinut, se on hieno taulu ja Huittisten kirkon Katariinan alttarilla on edelleen juuri tuon maalauksen muotoinen kehystetty aukko ja taulun kehyksissä on edelleen Luukkaan evankeliumista teksti Simeonista, joka odotti Israelille luvattua lohdutusta.

Joka tapauksessa iloitsen siitä, että Keikyän seurakunta ja sitten kappeliseurakunta on pitänyt siitä erittäin hyvää huolta ja palauttanut sen alttaritauluksi ja näin osoittaa sille sen kuuluvan arvon. Kertoohan se samalla Keikyän ja Huittisten läheisestä yhteydestä.

Tänään juhlimme tuota Israelille ja koko kristikunnalle luvattua lohdutusta, ei pakkoa, lakia vaan lohdutusta, kun Jeesus ratsastaa aasilla kansansa keskelle nöyränä ja lempeänä ja julistaa kansalleen rauhaa.

Matt. 11. luvussa voimme lukea: ”Tuohon aikaan Jeesus puhkesi puhumaan ja sanoi: Tulkaa minun luokseni, kaikki te työn ja kuormien uuvuttamat. Minä annan teille levon. Ottakaa minun ikeeni harteillenne ja katsokaa minua: minä olen sydämeltäni lempeä ja nöyrä. Näin teidän sielunne löytää levon. Minun ikeeni on hyvä kantaa ja minun kuormani on kevyt.”

Jeesus antoi esimerkin nöyryydestä ja lempeydestä, heikkoudessa piilee voima

Sadassa vuodessa hengellinen elämä ja kristillinen harrastuneisuus on myös muuttunut melkoisesti. Ankarien sotien ja poliittisten myllerrysten kautta olemme tulleet tähän aikaan, jossa tapahtuu paljon monenlaista. Kun lukee lehtiä ja niiden hengellisiä ja seurakunnallisia palstoja, huomaa, miten monenlaista kristillisyyttä on tämän päivän Satakunnassa ja Pirkanmaalla. Erilaiset yhteisöt ja yhdistykset tekevät työtään kirkkomme harmaalla alueella. Se seurakunta, joka on kokoontunut tänne kirkonmäelle, on pitkään yhdessä polvistunut esimerkiksi tähän Keikyän kirkon alttarin ääreen ja ottanut vastaan ehtoollisen sakramentin. Ehtoollinen on ollut yhteyden ateria, Jumalayhteyden sekä yhteyden toinen toisiinsa. Näin ei enää ole. Erilaiset ja eri tavalla ajattelevat ihmiset kokoontuvat omien johtajiensa luokse ja ottavat ehtoollisen heidän kädestään. Kirkko on osiltaan menettänyt ehtoollisen yhteyden aterian. Se on surullista, hyvin surullista.

Onko se sitä lempeyttä ja nöyryyttä, jota Jeesus tuli tuomaan Jerusalemiin aasilla ratsastaen. Jeesus ei halunnut käyttää sotavaunuja ja sotahevosia omien rauhan ja oikeudenmukaisuuden ajatuksien tukena, vaan aasi oli hänelle heikkoudessa olevan voiman merkki, niin kuin Paavali asian ilmaisee.  Paavali liittyi Jeesuksen nöyryyteen ja ymmärsi heikkoudessa piilevän voiman. Ihmisen ei tarvitse asettua voimallisesti toisen ihmisen yläpuolelle, vaan mennä rinnalle ja kulkea saman arvoisina yhdessä eteenpäin. Viime kädessä Jeesus alistui heikkouteen ja voimattomuuteen. Vaikka häntä lyötiin ja kidutettiin, hän ei voimallisesti asettunut puolustamaan itseään.

Jeesus kutsuu meitäkin kärsimykseen

Me ihmiset mielistymme helposti myös sellaiseen uskonnollisuuteen, jossa saamme olla vahvoja ja väkeviä. Jeesuksen seurassa saamme tänäänkin opetella ristin tien salaisuutta. Voimme ymmärtää, että Jumala vie asioita eteenpäin usein kärsimyksen kautta. Jeesus kutsuu meitäkin mukaan kärsimykseen, ei helppoon elämään. Myös kärsimystä nähneen ihmisen on täältä maailmasta helpompi aikanansa erota, kuin kevyeeseen ja omaehtoiseen elämään tottuneen.

Hoosianna, jota tänään I adventtisunnuntaina laulamme, tarkoittaa oi auta, oi pelasta.

Se sopii hyvin meidän kaikkien laulettavaksi. Ei ole yhtäkään ihmistä, joka ei tarvitsisi auttajaa ja pelastajaa. Jeesus tuli tänne maailmaa keskellemme, että me saisimme hänessä rauhan ja sovinnon.

Hoosianna hymnissä on sanoma, että jokainen saa kuulua joukkoon, joka laulaa saapuvalle Kuninkaalle kiitosta ja ylistystä. Koko adventin sanomaan sisältyy se, että oman huutonsa saa esittää vapaasti ja täydestä sydämestä. Jokainen saa tulla laulamaan. Siinä on tilaa jokaiselle, joka kaipaa kokemusta hyväksytyksi tulemisesta, oikeudesta kuulua joukkoon ja saada tulla kuulluksi omalla äänellään. Kaikki sydämessä oleva on lupa huutaa lempeälle ratsastajalle ja luottaa siihen, että tulee kuulluksi.

Tätä sanomaa täällä Keikyän kirkossa on kuulutettu nyt sata vuotta. Olkoon se sanomanamme myös tänään, tässä juhlassa. On lempeä ratsastaja, joka tuo meille lohdutuksen. Simeonin odotus on totta.
 

Simo Laitila, lääninrovasti