Sivukartta
Tyrvään Pyhän Olavin kirkko
Tapahtumat »
La 24.6.2017 10:00
Mittumaarin messu
Sastamalan Pyhän Marian kirkko
Pyhäpäivä: Johannes Kastajan päivä
Sastamalan Pyhän Marian kirkko
Liturgi: Jokinen-Lundén Anu
Saarnaaja: Jokinen-Lundén Anu
Kanttori: Vuoristo Päivi
Kolehti: Kirkon diakoniarahasto
Tekstinlukijat: Vuorenojat
Su 25.6.2017 10:00
Suodenniemen messu
Suodenniemen kirkko
Pyhäpäivä: 3. sunnuntai helluntaista
Suodenniemen kirkko
Liturgia ja saarna: Hannu Heikkilä
Kanttori: Mattila Jari
Musiikki: Suodenniemen Sirkut
Suntio: Päivi Seppälä
Entisten suodenniemeläisten ja Suodenniemellä kesää viettävien kirkkopyhä
Su 25.6.2017 10:00
Pyhän Olavin messu
Tyrvään Pyhän Olavin kirkko
Pyhäpäivä: Juhannuspäivä (Johannes Kastajan päivä)
Tekstit: Psalmi: Ps. 92:2-6, 1. lukukappale: Jes. 51:3-6, 2. lukukappale: Ap. t. 14:15-17, Evankeliumi: Luuk. 1:57-66
Pyhäpäivän aihe: Tien raivaaja
Alttarikynttilät: 4
Liturginen väri: Valkoinen
Tyrvään Pyhän Olavin kirkko
Liturgi: Hautala Lasse
Kanttori: Mattila Anu
Suntio: Myllyniemi Arja
Avustava pappi: Väänänen Ville
Virret: 571 Jo joutui armas aika
258 Kiitetty olkoon Jumala
259 Kiitetty Herra, joka kansallensa
572 Taas kukkasilla kukkulat
574 On kaunis synnyinmaamme
Kolehti: Taloudellisessa ahdingossa olevien köyhien ihmisten auttamiseen Suomessa
Kirkon diakoniarahaston kautta.
Kirkon diakoniarahasto, Kirkkohallitus, Eteläranta 8, 00130 Helsinki, FI15 8000 1100 0602 28.
Su 25.6.2017 11:15
Suodeniemen kirkkokahvi
Suodeniemen kirkkokahvi

Suodenniemen seurakuntatalo - kahvio, Koippurintie 6, 38510 Sastamala
Su 25.6.2017 13:00
Salokunnan messu
Salokunnan kirkko - kirkkosali
Pyhäpäivä: 3. sunnuntai helluntaista
Salokunnan kirkko - kirkkosali, Salokunnan kirkko - kahviotila
Liturgi: Jokinen-Lundén Anu
Saarnaaja: Jokinen-Lundén Anu
Kanttori: Mattila Jari
Suntio: Lehto Ilpo
Musiikkiryhmä: Kesäsoittaja Noora Mäkelä, poikkihuilu
Kolehti: Sisupartiolaiset Karkku
Tekstinlukijat: Sirkka-Liisa Uusi-Rintakoski
Su 25.6.2017 17:00
Pieni pyhä hetki
Tyrvään Pyhän Olavin kirkko
Pyhän Olavin kirkko on auki kesäisin. Joka sunnuntai-ilta siellä järjestetään pieni rukoushetki, ennen kuin kirkko taas sulkee ovensa seuraavaan päivään. Vietä ainutlaatuinen hetki kesäillassa uskomattomalla paikalla, tutustu kirkon elämänkaareen ja menneiden sukupolvien työhön.
Ma 26.6.2017 17:30
Naisten saunailta Kiikoisten kirkkotuvalla
Naisten saunailta Kiikoisten kirkkotuvalla. Yhteislähtö Vammalan srk-talolta klo 17.30 omin autoin. Kyytien vuoksi ilmoita tulostasi Kopalainen p. 050 314 9107
Tapahtumakalenteri »
Tyrvään Pyhän Olavin kirkko 500 vuotta

Hannu Järventauksen saarna Karkun kirkossa 25.11.2012

Diakoniatyön enkelikeräys tarjoaa tänäkin jouluna mahdollisuuden jakaa jouluiloa apua tarvitseville lähimmäisille. Kuva viime vuoden enkelikeräyksestä.

Tuomiosunnuntai eli Kristuksen kuninkuuden sunnuntai Matt. 25:31-46.

Tuomiosunnuntain toinen nimitys kuuluu Kristuksen kuninkuuden sunnuntai.

Kristus istuu Isän Jumalan oikealla puolella kuninkaan istuimella, ja on sieltä tuleva tuomitsemaan eläviä ja kuolleita. Hänellä on täydellisen suvereenisti kaikki valta taivaan ja maan päällä. 

Nimitys Kristuksen kuninkuuden sunnutai on tähän evankeliumitekstiin osuvampi nimitys kuin tuomiosunnutai. Tuomiosunnuntai sanaan liittyy pelkoa. Kuninkuuden sunnuntai sanaan ulljautta ja rohkeutta. Rakkaudessa ei ole pelkoa. Kun uskontunnustuksessa luemme, että Kristus saapuu kirkkaudessansa kerran takaisin, niin me saamme uuden rohkeuden ja uuden mielen. Niinkuin Kristus on täydellisessä ylivertaisessa voimassansa noussut kuolleista, niin me saamme hänen alamaisinaan palvellla häntä kaikkina päivinämme.Toisaalta, jos kieltäydymme tämän evankeliumin tarjoamasta ilosta ja uudesta elämästä toisten auttamiseksi, emme voi päästä Kristus kuninkaan tulenpalavaa katsetta pakoon viimeisellä tuomiolla.

Mutta tämänkin näkökohdan tarkoitus on ainoastaan rohkaista ja antaa vinkkejä hyvän tekemiseen. Sen tarkoituksena ei ole todellakaan ajaa ketään tuomion pelkoon. Tuomiosunnutain evankeliumi  hädänalaisten auttamisesta antaa täydellisen rohkeuden toimia Kristus-kuninkaan ystävinä  ja kaikkien ihmisten ystävinä. Mitkään tämän maailman valtiaat, eikä rahan valta, voi tähän evankeliumiin luottavaan  orjuuttaa.

Kristityt odottavat Kristus-kuningasta saapuvaksi hetkellä millä hyvänsä. Koska Kristus ottaa silloin kaiken vallan maan päällä, niin miksi tänään pelkäisin voimakkailta näyttäviä maailman valtiaita, jotka pyrkivät tuhoamaan ihmisarvoa lähellä tai kaukana. Tämä evankeliumi ei vie pelon eikä orjuuden alle. Se vapauttaa peloista ja rohkaisee tekemään hyvää vähimmille veljille ja sisarille.

Ihminen ja  ihmisen auttaminen on aina tärkeämpää kuin mitkään organisaatiot tai tehokkuus.

Evankeliumi ei johda myöskään hurmahenkiseen erottautumiseen maailmasta tai helvetillä pelotteluun. Se ohjaa henkiseen terveyteen ja ystävyyteen. Se ei vie meitä vuorelle tähyilemään taivaalle ja odottamaan suuren kuninkaan paluuta eristettynä yhteiskunnasta. Ei, tämä evankeliumi vie kuulijansa keskelle yhteiskuntaa ottamaan rohkeasti osaa yhteiskunnan päätöksentekoon heikkojen ihmisten auttamiseksi.

Heikommassa asemassa olevat ihmiskunnan jäsenet ovat veljiämme ja sisariamme, meidän kaltaisiamme. Evankeliumi ohjaa myös rajallisuuden ja syntisyyden kokemiseen. Olemme syyllisiä, koska sidonaisuuksiemme tähden emme pystyneetkään toteuttamaan evankeliumin ohjeita. Olemme samalla kertaa täysin syntisiä ja Kristuksen tähden armahdettuja. Vain Kristus pystyy loppuun asti auttamaan jokaista.

Minkäänlaisia raja-aitoja ei pidä ihmisten välille vetää. Jokainen ihmiskunnan jäsen on ehdoitta hyväksytty. Jokaisen silmistä meitä katsoo itse Kristus ja Jumala. Kirkko ei ole rajattu organisaatio. Kirkko on ihmiskunta. Kuinka mielekästä elämämme onkaan, kun tämän ymmärrämme. 

Vaikka henkilökohtainen lahjoituksemme hädänalaisten auttamiseksi tuntuu pisaralta meressä, niin se on kuitenkin hyvän tekemistä edes yhdelle. Vaikka mahdollisuutemme yhteiskunnan lain säätämiseksi pakolaisten, nälkäisten, sairaiden ja vankien auttamiseksi tuntuu vähäiseltä vaikutusmahdollisuudelta, niin jokaisen saa yrittää omilla mahdollisuuksillaan auttaa myös, että valtion lakeja säädettäisiin samaan suuntaan, kuin Jeesuksen puhe kirkkautensa valtaistuimella hädänalaisten auttamiseksi.

Minuta murtui polvi puoli vuotta sitten. Enpä ollut huomannut ottaa vakuutusta eikä ollut myöskää säästöjä. Silti hyvin säädetty sairasvakuutuslaki maassamme auttoi, että kolmella sadalla maksamallani eurolla minut hoidettiin tosi hyvään kuntoon. Ilman tätä lakia summa olisi ollut  vähintään 30 000 euroa itse maksettava. Näin ei ole kaikissa maissa. Jos Yhdysvaltain kansalaiselta murtuu polvi, eikä hänellä ole vakuutusta, eikä varallisuutta, yhteiskunta jättää hänet kylmästi vaille kaikkea hoitoa.

Kymmenen käskyn viisaus opittu yrityksen ja erehdyksen kautta

Viime vuosisadalla ihmiskunta kävi kaksi maailmansotaa. Kansat järkyttyivät suuressa mittakaavassa tapahtunutta ihmisten tuohamista ja heittellejättöä. Kansat kokoontuivat yhteen neuvottelemaan miten tällainen voitaisiin välttää. Näin syntyit YK:n ihmisoikeuksien julistus.  Ihmiskunta oli yrityksen ja erehdyksen kautta oppinut saman asian, joka oli kirjoitettu 3000 vuotta aikaisemmin kymmeneen käskyyn ja  2000 vuotta aikaisemmin muistiiin Jeeuksen vertauksesta, siitä mitä viimeisellä tuomiolla tapahtuu.

Tätä kirkkovuoden viimeistä sunnuntaita on ryhdytty nimittämään tuomiosunnuntan lisäksi myös Kristuksen kuninkuuden sunnuntaiksi. Liturginen väri on vihreä, toivon ei pelon väri. Kristus istuu kuninkuuden valtaistuimelle palatessaan kirkkaudessaan takaisin. Hän asettaa kaiken kohdalleen. Kristuksen kuninkuuden sunnuntain evankeliumin tarkoituksena on vapauttaa peloista, sellaisista peloista, etten minä muka voisi omilla mahdollisuuksillani auttaa toista. Kristuksen kuninkuuden evankeliumin tarkoituksena on luoda iloa ja rohkeutta toisen asemaan asetumiseen ja toisen nostamiseen ylös vaikeuksista toisten rinnalle.

Hannu Järventaus