Sivukartta
Tyrvään Pyhän Olavin kirkko
Tapahtumat »
La 24.6.2017 10:00
Mittumaarin messu
Sastamalan Pyhän Marian kirkko
Pyhäpäivä: Johannes Kastajan päivä
Sastamalan Pyhän Marian kirkko
Liturgi: Jokinen-Lundén Anu
Saarnaaja: Jokinen-Lundén Anu
Kanttori: Vuoristo Päivi
Kolehti: Kirkon diakoniarahasto
Tekstinlukijat: Vuorenojat
Su 25.6.2017 10:00
Suodenniemen messu
Suodenniemen kirkko
Pyhäpäivä: 3. sunnuntai helluntaista
Suodenniemen kirkko
Liturgia ja saarna: Hannu Heikkilä
Kanttori: Mattila Jari
Musiikki: Suodenniemen Sirkut
Suntio: Päivi Seppälä
Entisten suodenniemeläisten ja Suodenniemellä kesää viettävien kirkkopyhä
Su 25.6.2017 10:00
Pyhän Olavin messu
Tyrvään Pyhän Olavin kirkko
Pyhäpäivä: Juhannuspäivä (Johannes Kastajan päivä)
Tekstit: Psalmi: Ps. 92:2-6, 1. lukukappale: Jes. 51:3-6, 2. lukukappale: Ap. t. 14:15-17, Evankeliumi: Luuk. 1:57-66
Pyhäpäivän aihe: Tien raivaaja
Alttarikynttilät: 4
Liturginen väri: Valkoinen
Tyrvään Pyhän Olavin kirkko
Liturgi: Hautala Lasse
Kanttori: Mattila Anu
Suntio: Myllyniemi Arja
Avustava pappi: Väänänen Ville
Virret: 571 Jo joutui armas aika
258 Kiitetty olkoon Jumala
259 Kiitetty Herra, joka kansallensa
572 Taas kukkasilla kukkulat
574 On kaunis synnyinmaamme
Kolehti: Taloudellisessa ahdingossa olevien köyhien ihmisten auttamiseen Suomessa
Kirkon diakoniarahaston kautta.
Kirkon diakoniarahasto, Kirkkohallitus, Eteläranta 8, 00130 Helsinki, FI15 8000 1100 0602 28.
Su 25.6.2017 11:15
Suodeniemen kirkkokahvi
Suodeniemen kirkkokahvi

Suodenniemen seurakuntatalo - kahvio, Koippurintie 6, 38510 Sastamala
Su 25.6.2017 13:00
Salokunnan messu
Salokunnan kirkko - kirkkosali
Pyhäpäivä: 3. sunnuntai helluntaista
Salokunnan kirkko - kirkkosali, Salokunnan kirkko - kahviotila
Liturgi: Jokinen-Lundén Anu
Saarnaaja: Jokinen-Lundén Anu
Kanttori: Mattila Jari
Suntio: Lehto Ilpo
Musiikkiryhmä: Kesäsoittaja Noora Mäkelä, poikkihuilu
Kolehti: Sisupartiolaiset Karkku
Tekstinlukijat: Sirkka-Liisa Uusi-Rintakoski
Su 25.6.2017 17:00
Pieni pyhä hetki
Tyrvään Pyhän Olavin kirkko
Pyhän Olavin kirkko on auki kesäisin. Joka sunnuntai-ilta siellä järjestetään pieni rukoushetki, ennen kuin kirkko taas sulkee ovensa seuraavaan päivään. Vietä ainutlaatuinen hetki kesäillassa uskomattomalla paikalla, tutustu kirkon elämänkaareen ja menneiden sukupolvien työhön.
Ma 26.6.2017 17:30
Naisten saunailta Kiikoisten kirkkotuvalla
Naisten saunailta Kiikoisten kirkkotuvalla. Yhteislähtö Vammalan srk-talolta klo 17.30 omin autoin. Kyytien vuoksi ilmoita tulostasi Kopalainen p. 050 314 9107
Tapahtumakalenteri »
Tyrvään Pyhän Olavin kirkko 500 vuotta

Pastori Mirja Tenkasen lähtösaarna Tyrvään kirkossa 5.8.2012

Mirja Tenkasta on työurallaan kantanut laajan seurakuntaväen tuki. Hän kannustaa seurakuntalaisia edelleen tukemaan seurakunnan työntekijöitä ja toinen toisiaan hyvin ajatuksin, sanoin ja esirukouksin.

Kristittyinä meille on uskottu  vastuu evankeliumin viemisestä koko maailmaan. Siitä muistutti kastepöydällä palava kynttilä.

Mirja Tenkanen piti lähtösaarnansa Tyrvään kirkossa 5. elokuuuta. 10. sunnuntain helluntaista aiheena oli uskollisuus Jumalan lahjojen hoidossa.

Isäntäänsä odottava palvelija, Luuk. 12: 42-48

Jeesus sanoi: ”Kuka on uskollinen ja viisas taloudenhoitaja, sellainen, jonka isäntä asettaa huolehtimaan palvelusväestään ja jakamaan vilja-annokset ajallaan? Autuas se palvelija, jonka hänen isäntänsä palatessaan tapaa näin tekemästä! Totisesti: hänen hoitoonsa isäntä uskoo koko omaisuutensa.

Palvelija saattaa kuitenkin ajatella: ’Isäntä ei tule vielä pitkään aikaan!’ Niin hän alkaa piestä palvelijoita ja palvelustyttöjä, syödä ja juoda ja juopotella. Mutta päivänä, jota hän ei tiedä, hänen isäntänsä tulee ja hakkaa hänet kuoliaaksi, ja niin palvelija saa saman kohtalon kuin epäuskoiset.

Jos palvelija tietää, mitä hänen isäntänsä tahtoo, mutta ei varaudu siihen eikä toimi hänen tahtonsa mukaan, hän saa monta raipaniskua. Jos taas palvelija tietämättään tekee sellaista, mistä rangaistaan raipoin, hän pääsee vähillä iskuilla.

Jolle on paljon annettu, siltä paljon vaaditaan, ja jolle on paljon uskottu, se pannaan paljosta vastaamaan.”
 

Isäntä palaa! Isäntä tulee! Nämä sanat tuovat mieleeni muiston lapsuudesta. Mummo, joka asui meidän perheessämme, joutui toisinaan vetoamaan minuun jääräpäiseen lapseen sanoen: ”Odotahan, kun isäsi tulee.” Tai oikeastaan se kuului näin: ”Ootaha ku issäis tulloo.” Kun sitten isä tuli kotiin, mummo kertoi, kuinka hän ei saanut minua tekemään sitä ja sitä, vaikkapa lakaisemaan lattiaa. Mitä isä teki? Ei muuta kuin sanoi suopeasti: Kyllähän Mirja sen tekee. Ja niinhän Mirja sen teki. – Minun ei koskaan tarvinnut pelätä isän tuloa. Isä oli minulle rakas auktoriteetti. Tämä on varmasti osaltaan vaikuttanut siihen, että minulle on ollut melko helppoa uskoa turvalliseen Taivaan Isään.

Tämän päivän evankeliumi  on harvinaisen ankara jopa raaka. Sen tehtävänä on muistuttaa jokaista, että meidän on tehtävä Jumalalle tili elämästämme. Kristillinen seurakunta ei saa unohtaa, että sen Herra, Jeesus Kristus on luvannut tulla takaisin. Silloin hän Jumalan valtuuttamana tuomarina arvioi, miten olemme kantaneet vastuun meille uskotuista tehtävistä. Kaikki on Jumalan lahjaa, mutta lahjaan sisältyy myös tehtävä. ”Jolle on paljon annettu, siltä paljon vaaditaan, ja jolle on paljon uskottu, se pannaan paljosta vastaamaan.”

Mitä meille on uskottu?

Maapallo

Pauliina Kainulainen kuvailee: Taloudenhoitajalle uskottiin ihana kolkka tätä universumia: sinisen ja vihreän kirjava pallo. Maa oli hyvä paikka ihmisen asua ja rakastaa.  – Taloudenhoitajaa kehotettiin pitämään Maasta hyvää huolta. Taloudenhoitaja oli kuitenkin kelvoton. Hän alkoi ajatella, että isäntä meni liian kauas, ei häntä tarvitse ottaa lukuun. Taloudenhoitaja otti käyttöön isännän elkeet, huonon ja vallanhimoisen, ei oman isäntänsä tapoja. Hän alkoi lyödä työmiehiä ja ahdistella naisia. Hän oli julma eläimille. Hänen käskystään maan antimia tuhlattiin ja puhdas vesi saastutettiin turhan takia.

Isäntä palasi. Miten kävi taloudenhoitajan? Isäntä raivostui ja sanoi hänelle: olet syössyt itsesi tuhon partaalle, tuhoudu siis saastaasi! Taloudenhoitaja mureni. Hän tajusi myrkyttäneensä oman ruokansa ja vetensä. Hän oli lyhyessä ajassa tuhonnut kaunista palloa suojelevan ohuenohuen sinisen ilmakehän. Ilmakehä ei enää suojellut, vaan se uhkasi häntä. Hänen lapsensa kysyivät katkeruus äänessään: Miksi et ollut uskollinen ja viisas tehtävässäsi? Miksi et varautunut ajoissa? Meidän pitää nyt pelastaa, mitä pelastettavissa on. Missä ovat viisauden lähteet? Sen pituinen se?

Tarina ei onneksi pääty tähän. Se jatkuu, koska Jumala on Elämän Jumala, Luoja. Ahdistus on aiheellista, mutta siihen ei kannata jäädä, koska se lamauttaa. Kristitylle tulevaisuus on Elämän Jumalan käsissä. Raamattu antaa toivon näköalan. ”Kaiken luodun on täytynyt taipua katoavaisuuden alaisuuteen, ei omasta tahdostaan, vaan hänen, joka on sen alistanut. Luomakunnalla on kuitenkin toivo, että myös se pääsee kerran pois katoavaisuuden orjuudesta Jumalan lasten vapauteen ja kirkkauteen” Room. 8: 20-21.Se ei kuitenkaan  tarkoita sitä, että ihminen voisi luistaa omasta vastuustaan sillä paikalla kun on. Luomakunnan viljeleminen ja varjeleminen on osa kristitylle uskottua Raamatusta nousevaa  tehtävää.

Lähimmäinen

Jeesuksen esittämässä kertomuksessa isäntä asetti taloudenhoitajan huolehtimaan palvelusväestään. Lähimmäisemme ovat meille lahja ja myös tehtävä. Me kuulumme yhteen kaiken luodun kanssa. Tunnetussa kuvauksessa viimeisellä tuomiolla tapahtuvasta ihmisten erottelusta tuomari arvioi ihmisiä juuri sillä perusteella, kuinka he ovat suhtautuneet apua tarvitseviin lähimmäisiinsä. Viimeisellä tuomiolla eivät auta neuvottelut eivätkäkä puolustautumiset. Viimeisestä tuomiosta ei ole valitusoikeutta.

Hirvittävä rangaistus, kuoliaaksi hakkaaminen tai kadotukseen tuomitseminen korostavat palvelijan kutsumuksen suuruutta ja sen vastuun vakavuutta.

Evankeliumi

Hyvät ystävät, meille ihmiskuntana on uskottu vastuu maapallosta ja lähimmäisistämme. Mutta kristittyinä meille on uskottu vielä eräs tehtävä: vastuu evankeliumin, hyvän sanoman viemisestä koko maailmaan. Jokainen kaipaa hyvää sanomaa rakastavasta Jumalasta ja syntien anteeksiantamisesta. Sen tehtävän Jeesus antoi omilleen lähtiessään tästä maailmasta Isän luo. Hän sanoi: ”Minulle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä. Menkää ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni. Kastakaa heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen ja opettakaa heitä noudattamaan kaikkea, mitä minä olen käskenyt teidän noudattaa. Ja katso, minä olen teidän kanssanne joka päivä maailman loppuun asti.”

Kristillinen lähetystyö jatkuu yhä ja sen tulee jatkua maailman loppuun asti. Tämä tehtävä on uskottu Kristuksen seurakunnalle. Meidän seudultamme on tälläkin hetkellä lähetystyössä ympäri maailmaa monia lähettejä. He eivät voi suorittaa tehtäväänsä ilman lähettäjien taloudellista tukea ja esirukousta. Lähetystyö on kaikille seurakuntalaisille uskottu tehtävä. Työtoverini Tellervo Murtoo-Huoponen on uskollisena ja pitkäaikaisena lähetyssihteerinä kantanut vastuuta juuri lähetystyöstä seurakunnassamme.

Hyvät ystävät! Minua on syvästi puhutellut kuulemani keskustelu, jossa henkilö kysyi toiselta: Montako työntekijää teidän seurakunnassanne on? Kolmesataa, kuului vastaus. Paljonko teillä on seurakuntalaisia? Kolmesataa.

Seurakuntatyö on varhaisessa vaiheessa alkanut organisoitua. On perustettu virkoja ja jaettu työaloja, jotta seurakunnan päätehtävät, evankeliumin julistaminen  ja diakonia tulisivat varmasti tehtyä. On myös palkattu työntekijöitä. Tämä on tehtävän suorittamisen kannalta ollut välttämätöntä. Ajattelen kuitenkin, että olisi ihanteellista, että jokainen seurakuntalainen voisi sisäistää itselleen seurakuntalaisena, Jeesuksen opetuslapsena elämisen tehtävän. Varsinkin nyt, kun jään eläkkeelle palkallisesta virasta, toivon itseltäni, että muistaisin Kristuksen opetuslapsen tehtävän.

Toivoisin myös, että voisimme sisäistää seurakuntalaisuuden siten, että ei olisi jyrkästi vastakkain seurakunnan työntekijät, joilta vaaditaan, ja seurakuntalaiset, jotka arvostellen katsovat työntekijöihinsä. Kiitollisena voin todeta, että olen itse saanut olla laajan seurakuntaväen tukema tässä seurakunnassa. Ystävällisyytenne, vieraanvaraisuutenne ja rukoustukenne yhdessä Jumalan armon kanssa on kantanut minua työurani aikana. Siunatkaamme edelleen  työntekijöitämme ja toinen toistamme hyvin ajatuksin ja sanoin,  auttavin teoin ja esirukouksin. Silloin meitä on yhtä monta työntekijää kuin seurakuntalaistakin!

Lopuksi tältä paikalta: Herramme Jeesuksen Kristuksen armo, Isän Jumalan rakkaus ja Pyhän Hengen osallisuus olkoon meidän kanssamme nyt ja aina. Amen.