Sivukartta
Tyrvään Pyhän Olavin kirkko
Tapahtumat »
To 31.7.2014 18:00
Kesäillan lauluseurat ja hautausmaan esittely Kiikoisten hautausmaalla
To 31.7.2014 18:30
Seurat
To 31.7.2014 19:00
Soli Deo Gloria -musiikkileirin konsertti Harsun pihapiirissä
Karkun seurakuntatalo - Iso sali
Pe 1.8.2014 19:30
Soli Deo Gloria -musiikkileirin konsertti
Sastamalan Pyhän Marian kirkko
Tapahtumakalenteri »

Sastamalan Pyhän Marian Kirkko

Sastamalan kirkko kuuluu Suomen tiekirkkojen ketjuun. Kuva Risto Kopalainen.

Pyhän Marian kirkon kivinen kasteallas on 1200-luvulta. Kuva Jaakko Pirttikoski.

Sastamalan kirkontie 119
Avoinna ja opas paikalla 1.5.–31.8.2013 klo 11–17. Aukioloaikojen ulkopuolella opastus maksaa 50 €.

Seurakunnan vanhin kirkko on rakennettu 1400-luvun lopulla. Pyhälle Marialle omistettu kivinen pyhäkkö komeilee Karkussa paikalla, jolla on ennen ollut puinen kirkko, ehkä useita. Nykyiseen asuunsa kirkko kunnostettiin 1960-luvulla, puulattia muutettiin maalattiaksi 1977.

Keskiaikaiseen sisustukseen kuuluu mm. harvinainen ja hyvin säilynyt 1200-luvun kivinen kasteallas sekä näyttävä kokoelma puuveistoksia. Monen kävijän mieleen ovat jääneet puiset ruumispaarit, joitten tekstit puhuttelevat: Kyllä perässäni tulette vielä pikemmin kuin luulette ja Tänään minä, huomenna sinä, hautaan kannetaan.

Tyrvään Pyhän Olavin nykyisessä ja Sastamalan Pyhän Marian vanhassa saarnatuolissa katsoja voi huomata jotain yhteistä. Osmo Rauhalan maalaamat koristekuvioton tehty naapurikirkon puuleikkauksia mukaillen.

Kesäisin avoinna olevassa kirkossa on upea akustiikka, ja siksi siellä pidetään paljon konsertteja. Sastamala Gregorianan pääpaikka toimii myös tiekirkkona.

Vihkitilaisuuksien käytännön järjestelyt Pyhän Marian kirkossa

Näytä suurempi kartta