Sivukartta
Tyrvään Pyhän Olavin kirkko
Tapahtumat »
La 24.6.2017 10:00
Mittumaarin messu
Sastamalan Pyhän Marian kirkko
Pyhäpäivä: Johannes Kastajan päivä
Sastamalan Pyhän Marian kirkko
Liturgi: Jokinen-Lundén Anu
Saarnaaja: Jokinen-Lundén Anu
Kanttori: Vuoristo Päivi
Kolehti: Kirkon diakoniarahasto
Tekstinlukijat: Vuorenojat
Su 25.6.2017 10:00
Suodenniemen messu
Suodenniemen kirkko
Pyhäpäivä: 3. sunnuntai helluntaista
Suodenniemen kirkko
Liturgia ja saarna: Hannu Heikkilä
Kanttori: Mattila Jari
Musiikki: Suodenniemen Sirkut
Suntio: Päivi Seppälä
Entisten suodenniemeläisten ja Suodenniemellä kesää viettävien kirkkopyhä
Su 25.6.2017 10:00
Pyhän Olavin messu
Tyrvään Pyhän Olavin kirkko
Pyhäpäivä: Juhannuspäivä (Johannes Kastajan päivä)
Tekstit: Psalmi: Ps. 92:2-6, 1. lukukappale: Jes. 51:3-6, 2. lukukappale: Ap. t. 14:15-17, Evankeliumi: Luuk. 1:57-66
Pyhäpäivän aihe: Tien raivaaja
Alttarikynttilät: 4
Liturginen väri: Valkoinen
Tyrvään Pyhän Olavin kirkko
Liturgi: Hautala Lasse
Kanttori: Mattila Anu
Suntio: Myllyniemi Arja
Avustava pappi: Väänänen Ville
Virret: 571 Jo joutui armas aika
258 Kiitetty olkoon Jumala
259 Kiitetty Herra, joka kansallensa
572 Taas kukkasilla kukkulat
574 On kaunis synnyinmaamme
Kolehti: Taloudellisessa ahdingossa olevien köyhien ihmisten auttamiseen Suomessa
Kirkon diakoniarahaston kautta.
Kirkon diakoniarahasto, Kirkkohallitus, Eteläranta 8, 00130 Helsinki, FI15 8000 1100 0602 28.
Su 25.6.2017 11:15
Suodeniemen kirkkokahvi
Suodeniemen kirkkokahvi

Suodenniemen seurakuntatalo - kahvio, Koippurintie 6, 38510 Sastamala
Su 25.6.2017 13:00
Salokunnan messu
Salokunnan kirkko - kirkkosali
Pyhäpäivä: 3. sunnuntai helluntaista
Salokunnan kirkko - kirkkosali, Salokunnan kirkko - kahviotila
Liturgi: Jokinen-Lundén Anu
Saarnaaja: Jokinen-Lundén Anu
Kanttori: Mattila Jari
Suntio: Lehto Ilpo
Musiikkiryhmä: Kesäsoittaja Noora Mäkelä, poikkihuilu
Kolehti: Sisupartiolaiset Karkku
Tekstinlukijat: Sirkka-Liisa Uusi-Rintakoski
Su 25.6.2017 17:00
Pieni pyhä hetki
Tyrvään Pyhän Olavin kirkko
Pyhän Olavin kirkko on auki kesäisin. Joka sunnuntai-ilta siellä järjestetään pieni rukoushetki, ennen kuin kirkko taas sulkee ovensa seuraavaan päivään. Vietä ainutlaatuinen hetki kesäillassa uskomattomalla paikalla, tutustu kirkon elämänkaareen ja menneiden sukupolvien työhön.
Ma 26.6.2017 17:30
Naisten saunailta Kiikoisten kirkkotuvalla
Naisten saunailta Kiikoisten kirkkotuvalla. Yhteislähtö Vammalan srk-talolta klo 17.30 omin autoin. Kyytien vuoksi ilmoita tulostasi Kopalainen p. 050 314 9107
Tapahtumakalenteri »
Tyrvään Pyhän Olavin kirkko 500 vuotta

Pallottelua kirkon ykseydestä

Maassa käytiin äskettäin kirkolliskokousvaalit. Kunnon riviseurakuntalaisen tavoin en erityisemmin innostunut aiheesta, toki kuitenkin sen verran, että pengoin internetistä kirkolliskokouksen alkeiskurssia vastaavat tiedot. Aika mystinen instituutio: vain papit saa äänestää pappeja ja vain maallikot maallikkoja. Selkeä sääty-yhteiskuntameininki rules! Viitsi-vitsi. Perinteitä, perinteitä, ja kyllähän siinä demokratiaakin on takana: olenhan sentään itsekin osaltani ollut äänestämässä noiden maallikoiden valitsijahenkilöitä, ja myös kirkkoherran vaalissa olen päässyt ikään kuin vaikuttamaan papistoonkin.

Mutta sitten vasta oikein riemastuin, kun silmiini sattui viime vuoden toiminnan puolelta yksi siis jo edellisen kirkolliskokouksen aikainen edustajien tekemä aloite ja sen käsittely. Aiheena oli: ”Kirkon ykseyttä moniäänisyyden keskellä vahvistavan työryhmän perustaminen”.

Esityksen idea lyhyesti kuvattuna on seuraava: kirkolliskokouksen tulisi antaa kirkkohallituksen tehtäväksi perustaa työryhmä, johon kutsutaan erilaisia näkemyksiä ja erilaisia perinteitä edustavia kirkon jäseniä keskustelemaan, toimimaan ja rukoilemaan, jotta ykseys kirkossamme voisi toteutua moniäänisyyden keskellä. Aloite pyrkii synnyttämään jatkuvan prosessin, jossa eri tavoin ajattelevat kohtaisivat toisensa, jakaisivat näkemyksiään ja etsisivät yhteistä tietä. Vaikka kirkon ykseyden vaaliminen on erityisesti piispojen tehtävä, muistuttaa aloite kaikkien kirkon jäsenten vastuusta toteuttaa ykseyttä. 

Todettakoon, että kannatan lämpimästi ajatusta, mikäs sen asiallisempaa olisi kirkossamme, juuri tuota jos mitä, tarvitaan. Ja ennen kaikkea juuri nyt, kun kirkosta erotaan oikein porukalla, lasten kastaminen vähenee huolestuttavasti eikä siihen ian kaiken saarnaamaani riparin jälkeiseen tyhjiöön tunnuta löytävän mitään sisältyä nuorille.  Nyt kaikkein vähiten kaivataan kaiken iin päälle huutomerkiksi vielä lisääntyvää kirkon omaa hajaannustakin. Meillä on aivan liikaa kaikenlaisia ryhmiä, liikkeitä, suuntia, suuntauksia ynnämuita mitä ikänä lie, jotka keskustelevat ja eivät keskustele keskenään, ovat väleissä ja eivät ole väleissä keskenään, ymmärtävät ja eivät ymmärrä toisiaan. Pahimmissa tapauksissa tiedetään mitä Raamatussa oikein sanotaan, muut tulkitsevat väärin, ollaan oikeammin uskossa ja lähempänä taivaspaikkaa kuin muut. Aina löytyy joku porukka, joka tietää muita paremmin tien ikuiseen elämään, muut ovat luopumuksen tiellä. Heille, vaikka kirkkoon kuuluvatkin, eivät kelpaa kirkkomme piispat saati papitkaan, vaan he tarvitsevat tai ainakin haluavat omansa, jotka vihitään ulkomailla tai muuten kepulisti (lue: jollakin muulla tavalla kuin kirkon järjestyksen mukaisesti). Kirkon ykseys on siis pahasti kateissa. Jottain olis jo kauan sitten tarttenu tehrä.

Sitten kun luin kirkolliskokouksen yleisvaliokunnan tuosta edustaja-aloitteesta antaman mietinnön, menin melko ymmyrkäiseksi ihmetyksestä. Siellä sanotaan ihan selvällä pappissuomella, ettei kirkon ykseyden edistäminen kuulu kirkkohallituksen hommiin, vaan vastuu sen hoitamisesta kuuluu erityisesti piispanvirkaan. Yhmhm. Elikkä kukin piispa hoitaa tämänkin homman hiippakunnassaan ja kokonaiskoordinaatio vedetään porukalla piispainkokouksessa. Ookoo, tähän asti kaikki joltisenkin selvää.

Mutta sitä en millään tahdo oikein ymmärtää miten keneltäkään piispalta tai piispainkokoukselta voisi olla pois aloitteen esittämä laajapohjainen työryhmä, joka selvittäisi tämä selkeän ongelman ratkaisumahdollisuuksia. Yleisvaliokunnan mielestä on syytä epäillä, olisiko valtakunnallisen työryhmän perustaminen paras tapa kirkon ykseyden edistämiseen. Minusta taas on syytä epäillä, että hippakuntakohtainen piispojen sooloiluko sitten on paras tapa edistää kirkon ykseyttä? Ja edelleen: yleisvaliokunnan mielestä työryhmän kokoonpano olisi omiaan herättämään kritiikkiä, koska kaikkien kirkollisten ryhmien tasapuolisen edustuksen saaminen yhteen työryhmään olisi lähes mahdoton tehtävä. Jasså, mutta eikös tähän samaan ongelmaan väkisinkin törmätä kaikissa muissakin kysymyksissä ja kaikissa muissakin kirkon työryhmissä? Tarkoittaakohan yleisvaliokunta ettei valtakunnallisia työryhmiä pidä ylipäätään perustaa, koska niihin ei kuitenkaan saada kaikkia kirkollisia ryhmiä mukaan tasapuolisesti. Miksei saada? Koska puuttuu kirkon ykseyttä?

Yleisvaliokunta ehdotti, että aloite lähettäisiin piispainkokoukseen tutkittavaksi ja toimenpiteitä varten. Näin myös tapahtui marraskuussa 2011.

Helmikuun puolivälissä piispainkokous asetti – nyt pidättäkää hengitystänne – ta-daa: työryhmän! pohtimaan kirkon ykseyden vahvistamista. Työryhmällä on aikaa ensi syykuuhun esittää piispainkokoukselle konkreettisia toimenpiteitä kirkon ykseyden edistämiseksi sekä aikatauluehdotuksen näiden toteuttamiseksi. Työryhmän jäsenet ovat piispa Irja Askola, piispa Tapio Luoma, asessori Jouko Ala-Prinkkilä, asessori Sirkka Pylkkänen, kirkkoneuvos Pekka Huokuna, piispainkokouksen pääsihteeri Jari Jolkkonen sekä piispainkokouksen teologinen sihteeri Jyri Komulainen.

Että työryhmä tähän nyt sitten kuitenkin tuli. Mutta ehkä piispainkokouksen asettama työryhmä onkin Eri Asia, ja ellei paras niin ainakin n.s. toiseksi paras tapa kirkon ykseyden edistämiseksi. Jään jännityksellä odottamaan millaisia toimenpiteitä työryhmä ehdottaa. Arvovaltaa siellä ainakin on: kaksi, melkein kolmaskin piispa. Muuten, tämä onkin mielenkiintoinen kysymys: onko Jari Jolkkonen työryhmässä Jari Jolkkosena vaiko piispankokouksen pääsihteerinä? Ei muuten, mutta jos/kun hänet valitaan Kuopion piispaksi, mitäs sitten työryhmässä tapahtuu, jääkö JJ kolmantena piispana edelleen ryhmään vai valitaanko sinne uusi piispainkokouksen pääsihteeri? Elämme mielenkiintoisia aikoja.

 

Timo Järvenpää
17.2.2012