Sivukartta
To 29.6.2017 17:30
Naisten Pankin tapaaminen
Muu tila
Naisten Pankkilaisten tapaaminen Leipurikahvila Pyymäessä Nuutilankatu 2.
To 29.6.2017 18:30
Musiikki
Lauluilta Keikyän kyläseuran rannassa Kiviniementiellä klo 18.30
Pe 30.6.2017 11:00
Tapahtuma
Muu tila
Kirjakahvila kirkkoherranviraston pihalla klo 9-15. Saatavana hernesoppaa, lättyjä, kahvia ja kastamista,käsitöitä ja kirpputoritavaroita.
Pe 30.6.2017 14:00
Karkun kappeliseurakunnan Karkun kamarin Sulosoinnuista soraääniin -esityksen harjoitukset
Karkun kamarin Sulosoinnuista soraääniin -esityksen harjoitukset Karkun seurakuntatalolla pe 30.6. klo 14.00.
Pe 30.6.2017 16:00
Lähetyksen kirpputori Kiikoisten seurakuntatalon alakerrassa
Kiikoisten seurakuntatalo - alakerran lähetystori
Lähetyksen kirpputori Kiikoisten seurakuntatalon alakerrassa
Purpurikonsertti "Kadulta kirkkoon"
Kiikoisten kirkko
"Kadulta kirkkoon"- konsertti reformaation ja purpureiden henkeen. Vokaaliyhtye Lumous, baritoni Lauri Solin, Fioretto Ensemblestä Janek Öller (nokkahuilut ja säkkipillit) ja Ilpo Laspas (cembalo ja urut). Ohjelmistossa 1400-1500-luvun kansanlauluja, uskonpuhdistuksen myötä löysivät tiensä myös kirkolliseen käyttöön.

Kiikoisten kirkko, Kiikoistentie 300, 38360 Sastamala
Purpuriperjantain konsertti Kiikoisten kirkossa, Vokaaliyhtye Lumous
Purpuriperjantain konsertti Kiikoisten kirkossa, Vokaaliyhtye Lumous
Silja Aalto ja Trio Barocco
Tyrvään Pyhän Olavin kirkko
Silja Aalto, sopraano
Trio Barocco
Ohjelma 15/10¤.
Nuortenilta
Vammalan seurakuntatalo - Kahvio, alakerta
Tervetuloa!
Purpuriperjantain kirkkokonsertin kahvitilaisuus
Purpuriperjantain kirkkokonsertin kahvitilaisuus. Kahvitilaisuuden tuotto lähetyksen hyväksi.
Tapahtumakalenteri »
Tyrvään Pyhän Olavin kirkko 500 vuotta

Mistä tuntee pyhän?

Viime lauantaisen pyhäinpäivän innoittamana aloin mietiskellä, mitä tarkoittaa pyhä. Miksi vainajia sanotaan pyhiksi? Tuleeko ihmisestä kuolleessaan automaattisesti pyhä?

Sana pyhä on nykyään muodissa. Siitä keskustellaan ja kirjoitetaan paljon. Mutta miten tunnistaa tämä paljon puhuttu, mutta myös salattu ja piiloutuva pyhä? Mikä minun elämässäni on pyhää?

Mieleeni nousee tärkeitä hetkiä: lapsen syntymä, pappi piirtämässä hiekkaristiä läheisen vainajan arkulle. Elämän ääripäissä pyhää ei tarvitse etsiä, sen läsnäolo on käsin kosketeltavaa.

Pyhä voi tulla vastaan sekä elämän suurissa, että pienissä hetkissä. Pyhän hetken voi synnyttää rakkaus ja ystävyys, syvä yhteys toiseen ihmiseen. Pyhän voi kohdata luonnossa, kun tajuaa sen kauneuden ja voiman. Äkilliset tapahtumat, kuten onnettomuudet tai vakava sairaus, muistuttavat elämän rajallisuudesta. Elämän arvon oivaltaminen voi luoda pyhyyden hohdetta myös arkeen.

Yhteistä pyhille hetkille on tunne yhteydestä toisiin ihmisiin ja Jumalaan. Yhteistä niille on myös rakkaus. Pyhässä hetkessä ei ole teeskentelyä. Elämä on vakavaa ja totta, tässä ja nyt. Tunne pyhästä ei ole tunnelmointia. Se on totta ja kertoo siitä, että Pyhä Jumala on hetkessä läsnä.

Latinan sana sanctus tarkoittaa pyhää eli Jumalalle erotettua. Jokainen uskova on pyhä Kristuksen kautta ja ansiosta. Vainajat ovat siirtyneet näkyvästä maailmasta näkymättömään. He ovat Jumalan huomassa ja siksi pyhiä. Uskon kautta me kuulumme heidän kanssaan samaan näkymättömään seurakuntaan, pyhien yhteyteen.

Tarja Kopalainen