Sivukartta
Tyrvään Pyhän Olavin kirkko
Tapahtumat »
Ke 1.4.2015 12:00
Tapahtuma
Keikyän seurakuntatalo - kahvio
Uusi Toivo-lounas Keikyän seurakuntatalolla klo 13.00
Ke 1.4.2015 17:00
Seurat
Muu tila
Miesten saunailta kaupungin rantasaunalla klo 17.00
Ke 1.4.2015 17:00
Hiljaisen viikon ehtoollisen vietto Kiikoisten vanhustentalolla
Muu tila
Hiljaisen viikon ehtoollisen vietto Kiikoisten vanhustentalolla klo 17.00. Airas-Laitila
To 2.4.2015 12:00
Kiirastorstain messu
Tyrvään kirkko
Pyhäpäivä: Kiirastorstai
Tyrvään kirkko
Liturgi: Kopalainen Tarja
Kanttori: Ojala Riitta
Suntio: Myllyniemi Arja
Avustava pappi: Paavilainen Ari
To 2.4.2015 13:15
Srk-piiri ja HPE Lantula-talo
Yksityinen tila
pappina Osmo Ojansivu
Naukkarinen Monika
To 2.4.2015 14:00
Kiirastorstain ehtoollinen Suodenniemen srk-talo
Suodenniemen seurakuntatalo - keittiö
Kiirastorstain ehtoollinen Suodenniemen srk-talo klo 14
Inkeroinen Hanna-Riikka, Järventaus Hannu
To 2.4.2015 17:00
Kiirastorstain messu
Salokunnan kirkko - kirkkosali
Pyhäpäivä: Kiirastorstai
Salokunnan kirkko - kirkkosali
Liturgi: Jokinen-Lundén Anu
Saarnaaja: Jokinen-Lundén Anu
Kanttori: Ojala Riitta
Suntio: Lehto Ilpo
Musiikkiryhmä: Kirkkokuoro
To 2.4.2015 18:00
Kiirastorstain messu Suodenniemen kirkko
Suodenniemen kirkko
Kiirastorstain messu Suodenniemen kirkko klo 18
To 2.4.2015 18:00
Kiirastorstain iltamessu
Tyrvään kirkko
Pyhäpäivä: Kiirastorstai
Tyrvään kirkko
Liturgi: Paavilainen Ari
Kanttori: Muraja Tuuli
Suntio: Myllyniemi Arja
Avustava pappi: Kopalainen Tarja
Musiikkiryhmä: Gospel-kuoro
Tekstinlukijat: Seija Kero ja Sirpa Keskinen
To 2.4.2015 18:00
Kiirastorstain ehtoollinen
Keikyän kirkko
Pyhäpäivä: Kiirastorstai
Keikyän kirkko
Kanttori: Mattila Jari
Musiikkiryhmä: Iltapäiväkuoro
To 2.4.2015 19:00–21:00
Messu
Kiikoisten kirkko
Pyhäpäivä: Kiirastorstai
Kiikoisten kirkko
Liturgi: Airas-Laitila Auli
Kanttori: Leena Toivonen
Suntio: Mannonen Ulla
Musiikkiryhmä: Kirkkokuoro

Kiikoisten kirkko, Kiikoistentie 300, 38360 Sastamala
To 2.4.2015 19:00
Kiirastorstain iltamessu
Karkun kirkko
Pyhäpäivä: Kiirastorstai
Karkun kirkko
Liturgi: Jokinen-Lundén Anu
Saarnaaja: Jokinen-Lundén Anu
Kanttori: Helena Bäckman
Suntio: Poutala Leena
To 2.4.2015 20:00
kiirastorstain iltamessu
Mouhijärven kirkko
Pyhäpäivä: Kiirastorstai
Mouhijärven kirkko
Liturgi: Tuori Sinikka
Saarnaaja: Tuori Sinikka
Kanttori: Inkeroinen Hanna-Riikka
Suntio: Pelander Jukka
Raimo Numminen, laulu
To 2.4.2015 20:00
Kiirastorstain ehtoollinen
Kiikan kirkko
Pyhäpäivä: Kiirastorstai
Kiikan kirkko
Saarnaaja: Pihlajamaa Jouni
Kanttori: Mattila Jari
Suntio: Kakkuri Aino
Musiikkiryhmä: Veteraaniveljet
To 2.4.2015 20:00
Kiirastorstain messu Sammaljoella
Sammaljoen kirkko - Kirkkosali
Järvinen Minna, Ojala Riitta
Tapahtumakalenteri »

Kirkkoherra Ari Paavilaisen saarna Tyrvään kirkossa jouluyönä 24.12.2011

Kuva Jaakko Pirttikoski.

Evankeliumi
Luuk. 2: 1-14

Siihen aikaan antoi keisari Augustus käskyn, että koko valtakunnassa oli toimitettava verollepano. Tämä verollepano oli ensimmäinen ja tapahtui Quiriniuksen ollessa Syyrian käskynhaltijana. Kaikki menivät kirjoittautumaan veroluetteloon, kukin omaan kaupunkiinsa.

Niin myös Joosef lähti Galileasta, Nasaretin kaupungista, ja meni verollepanoa varten Juudeaan, Daavidin kaupunkiin Betlehemiin, sillä hän kuului Daavidin sukuun. Hän lähti sinne yhdessä kihlattunsa Marian kanssa, joka odotti lasta. Heidän siellä ollessaan tuli Marian synnyttämisen aika, ja hän synnytti pojan, esikoisensa. Hän kapaloi lapsen ja pani hänet seimeen, koska heille ei ollut tilaa majapaikassa.

Sillä seudulla oli paimenia yöllä ulkona vartioimassa laumaansa. Yhtäkkiä heidän edessään seisoi Herran enkeli ja Herran kirkkaus ympäröi heidät. Pelko valtasi paimenet, mutta enkeli sanoi heille: "Älkää pelätkö! Minä ilmoitan teille ilosanoman, suuren ilon koko kansalle. Tänään on teille Daavidin kaupungissa syntynyt Vapahtaja. Hän on Kristus, Herra. Tämä on merkkinä teille: te löydätte lapsen, joka makaa kapaloituna seimessä." Ja samalla hetkellä oli enkelin ympärillä suuri taivaallinen sotajoukko, joka ylisti Jumalaa sanoen:
- Jumalan on kunnia korkeuksissa,
maan päällä rauha
ihmisillä, joita hän rakastaa.

Olemme kenties kulkeneet pitkän matkan jouluruuhkassa ja tämän joulun huonossa säässä. Olemme matkustaneet kaukaa sinne, mistä olemme syntyneet ja lähteneet. Koemme tärkeäksi tulla pitkienkin matkojen takaa läheistemme luo ja viettää aikaa yhdessä heidän kanssaan.

Joulun aikaan kuuluvat myös pakolliset käynnit hautausmaalla. Viemme läheistemme haudalle kynttilän. Kynttilän liekki rakkaamme haudalla, ehkä kaukanakin, kertoo kylmässä ja pimeässä tammikuun yössä kaipauksestamme ja yhteisistä muistoistamme.

Ehkä olemmekin olleet tänä jouluna kotona. Olemme olleet siinä samassa paikassa, missä elämämme on ja joulunpyhinä elämämme ja touhumme järjestäytyy vain tiukasti kotimme seinien sisäpuolelle. Matkustamme ehkä vain muistoissamme kauas vuosien taakse. Hiljaiset joulunpyhät vievät meidät takaisin lapsuuden kotiin ja sen muistoihin.

Jos katsomme ja kuuntelemme ympärillemme jouluna, huomaamme, että tässä maassa on paljon liikettä. Kaikki ovat touhuissaan matkalla jonnekin. Kaikilla näyttää olevan eri päämäärä, mutta kuitenkin yksi. Kaikki näyttävät olevan matkalla kotiin. Ihmiset kansoittavat junat ja maantiet, he palaavat ajassa taaksepäin, ja ehkä jouluna kaikkein yksinäisimpiä ovat he, joilla ei juuri nyt ole muuta paikkaa mennä kuin oma yksinäinen kotinsa.

Koti on meille tärkeä paikka. Kotona olevat ihmiset ovat meille tärkeitä. Kodin merkitys ei ole vain ne ihmiset, jotka ovat meidän kanssamme nyt ja tässä, vaan kodilla on historia. Koti on se paikka, mistä me olemme lähtöisin. Siihen kuuluvat myös ne ihmiset, jotka ovat olleet ennen meitä. Siksi matka muistojen kotiin tai lapsuuteen on jouluna ihan yhtä tärkeä ja merkittävä, kuin todellinen maantieteellinen matkustaminen.

Joulukirkko on myös matka kotiin. Joulukirkko saattaa olla meille rakas jouluperinne jo vuosien takaa. Sitä kautta sekin saattaa tuntua tärkeältä paikalta. Kirkossa voimme ehkä saavuttaa jotakin siitä, mikä on kuulunut jouluumme alusta lähtien. Mutta kirkko on myös enemmän kuin muisto.

 

Joulukirkossa luetaan aina tutut raamatunkohdat. Seimeen syntyvä Jeesus-lapsi, paimenet ja enkelit ovat meille tuttuja. Jouluevankeliumiin kuuluu kuitenkin myös se, että tässä seimen lapsessa toteutuvat Raamatun Vanhan testamentin ennustukset. Tätä lasta on odotettu syntyväksi jo satoja vuosia. Evankeliumien myöhemmistä kertomuksista Jeesuksen elämässä muistamme, kuinka selvästi ja elävästi ihmisten odotukset Messiaasta ovat läsnä. Näin oli jo Jeesuksen syntymänkin aikana.

Jouluaaton ja joulupäivän raamatunluvussa toistuvat Vanhan testamentin profetiat Messiaan syntymästä. Nyt ne kuulostavat meistä tutuilta ja juuri Jeesuksen elämään liittyviltä, mutta tuolloin Jeesuksen aikana eläneet ja ennen häntä eläneet ihmiset, eivät kuulleet niitä lainkaan samoin. Nuo ennustukset kumpuavat suuren ahdistuksen ajasta. Ne ovat lohdutus pakkosiirtolaisuuden vuoksi kotinsa menettäneille ihmisille. Me voimme kuitenkin kuulla nuo ennustukset jo paljon aiemmin, aina Aabrahamin ajoista asti, sekä jo Aatamin ja Eevankin. Joulun evankeliumi vie meidät todella sinne, mistä me kaikki olemme lähtöisin. Se kertomus vie meidät takaisin paratiisiin, kotiimme, joka oli Jumalan luona.

Jouluna Jumala täytti lupauksensa pelastaa meidät siitä tilanteesta, että olemme joutuneet pois hänen luotaan. Jouluna Jumala lopultakin syntyi meidän kaltaiseksemme ja sovitti syntimme ja syyllisyytemme, jonka perilliseksi olemme joutuneet aina Aatamin ja Eevan päivistä asti. Jouluna Jumala lunasti meidät synniltä, kuolemalta ja pahan vallalta. Seimen lapsi on meille elämän lahja.
Jouluna Jumala lunasti meidät omiksi lapsikseen, joilla on oikeus tulla omaan kotiinsa, taivaaseen, sinne mistä me olemme lähtöisin, ja missä meidät on luotu.

Joulu on meille kertomus, jossa täyttyy vuosituhansien aikainen ihmisen kaipuu. Niissä täyttyvät Jumalan lupaukset, jotka on jo ammoin lausuttu. Joulu on meille kertomus siitä, kuinka Jumala täyttää kaiken, mitä hän on meille luvannut. Me saamme luottaa niihin lupauksiin ja elää niiden täyttymisen varassa. Ne lupaukset ovat jo täyttyneet. Taivas on meille jo auki Jeesuksen Kristuksen tähden.

Nuo joulun lupaukset eivät kaikki ole vielä todellisuutta. Rauhaa maan päälle ei ole vieläkään saatu mainoksesta huolimatta. Mutta niidenkin lupausten täyttymiseen me olemme matkalla.

Lopulta me saamme rauhan. 
Lopulta me saamme kodin. 
Lopulta me pääsemme perille. 
Lopulta me olemme Jumalan luona, minkä lupauksen hän on meille aikojen alussa antanut.