Sivukartta
Tyrvään Pyhän Olavin kirkko
Tapahtumat »
La 29.11.2014 10:00
Joulutori
Vammalan seurakuntatalo - Rantasali
Joulutori on avoinna klo 10.30-12.30. Alussa kanttori laulaa alkulaulun yhdessä seurakuntalaisten kanssa esim. "En etsi valtaa loistoa" papin puhe ja laulu "Hiljaa, hiljaa joulun kellot kajahtaa"...
La 29.11.2014 10:00
Jouluvalojen sytytys Tyrvään kirkon joulukuuseen
Vammalan seurakuntatalo - Työtupa
Lyhyet hartaushetki Tyrvään kirkon joulukuusen äärellä. Jouluvalojen sytyttäminen joulukuuseen. Kanttori laulaa Kauneimmista joululauluista "Hiljaa, hiljaa joulun kellot kajahtaa" (Huom! vihot matkaan!). Pappi pitää lyhyen hartauden. Lopuksi Maa on niin kaunis virsi. Tämän jälkeen puurolle Vammalan srk-talolle! Lähetystori Vammalan srk-talolla klo 10.30-12.30.
La 29.11.2014 11:00–16:00
Lähetyksen kirpputori, Asemakatu 6, Sastamala
Yksityinen tila
Kirpputori on avoinna ma ja to 11-16 ja la klo 10-14. Osoite on Vammalan seurakuntatalo, Asemakatu 6, Sastamala. Tervetuloa tekemään hankintoja: vaatteita, kirjoja, astioita yms. Tuotto Sastamalan seurakunnan lähetystyön hyväksi. tervetuloa
La 29.11.2014 12:00
Myyjäiset ja hartaushetki Saaressa (Kivijärventie 238)
Yksityinen tila
Lähetysmyyjäiset.
La 29.11.2014 13:00
Jouluinen iltapäivä ikäihmisille
Kutalan Nuorisoseuran talolla
Jouluinen iltapäivä ikäihmisille la 29.11.2014 klo 13.00 Kutalan Nuorisoseuran talolla.
Halme Maija-Liisa
La 29.11.2014 17:30–
Su 30.11.2014
Valofest
Vammalan seurakuntatalo - Keittiö
Matti&Kalevi palolaitteet
Su 30.11.2014 08:00
Seimikatu avautuu
Yksityinen tila
Seimet nähtävillä loppiaiseen 6.1.2015 asti
Su 30.11.2014 10:00
Tyrvään Messu
Tyrvään kirkko
Pyhäpäivä: 1. adventtisunnuntai
Tyrvään kirkko
Liturgi: Herranen Risto
Kanttori: Ojala Riitta
Suntio: Myllyniemi Arja
Avustava pappi: Airas-Laitila Auli
Musiikkiryhmä: Tyrvään kirkkokuoro
Virret: 2::1-3,133,15,6,232,3:4-6
Tekstinlukijat: Pirjo Turunen
Su 30.11.2014 10:00
Mouhijärven sanajumalanpalvelus
Mouhijärven kirkko
Pyhäpäivä: 1. adventtisunnuntai
Mouhijärven kirkko
Saarnaaja: Tuori Sinikka
Kanttori: Muraja Tuuli
Suntio: Pelander Jukka
Musiikkiryhmä: Kirkkokuoro
Su 30.11.2014 10:00
Karkun adventin perhekirkko
Karkun kirkko
Pyhäpäivä: 1. adventtisunnuntai
Karkun kirkko
Liturgi: Paavilainen Ari
Saarnaaja: Jokinen-Lundén Anu
Kanttori: Vuoristo Päivi
Suntio: Lehto Ilpo,Poutala Leena
Musiikkiryhmä: Karkun kirkkokuoro
Muuta tietoa: Karkun papin virkaansiunaaminen
Su 30.11.2014 10:00
Keikyän adventtimessu
Keikyän kirkko
Pyhäpäivä: 1. adventtisunnuntai
Keikyän kirkko
Saarnaaja: Sorva Olavi
Kanttori: Mattila Jari
Suntio: Ahola Jukka
Musiikkiryhmä: Iltapäiväkuoro
Su 30.11.2014 11:00–16:00
Lähetyksen kirpputori, Asemakatu 6, Sastamala
Yksityinen tila
Kirpputori on avoinna ma ja to 11-16 ja la klo 10-14. Osoite on Vammalan seurakuntatalo, Asemakatu 6, Sastamala. Tervetuloa tekemään hankintoja: vaatteita, kirjoja, astioita yms. Tuotto Sastamalan seurakunnan lähetystyön hyväksi. tervetuloa
Su 30.11.2014 12:00
Anun tulojuhla
Karkun seurakuntatalo - keittiö
Su 30.11.2014 13:00
Sammaljoen adventtimessu
Sammaljoen kirkko - Kirkkosali
Pyhäpäivä: 1. adventtisunnuntai
Sammaljoen kirkko - Kirkkosali
Liturgi: Pihlajamaa Jouni
Kanttori: Muraja Tuuli
Suntio: Ahola Päivi
Su 30.11.2014 13:00
Kiikoisten adventtimessu
Kiikoisten kirkko
Pyhäpäivä: 1. adventtisunnuntai
Kiikoisten kirkko
Liturgi: Airas-Laitila Auli
Saarnaaja: Kopalainen Tarja
Kanttori: Hänninen Elisa
Suntio: Mannonen Ulla
Musiikkiryhmä: Kirkkokuoro

Kiikoisten kirkko, Kiikoistentie 300, 38360 Sastamala
Tapahtumakalenteri »

Kirkkoherra Ari Paavilaisen saarna Tyrvään kirkossa jouluyönä 24.12.2011

Kuva Jaakko Pirttikoski.

Evankeliumi
Luuk. 2: 1-14

Siihen aikaan antoi keisari Augustus käskyn, että koko valtakunnassa oli toimitettava verollepano. Tämä verollepano oli ensimmäinen ja tapahtui Quiriniuksen ollessa Syyrian käskynhaltijana. Kaikki menivät kirjoittautumaan veroluetteloon, kukin omaan kaupunkiinsa.

Niin myös Joosef lähti Galileasta, Nasaretin kaupungista, ja meni verollepanoa varten Juudeaan, Daavidin kaupunkiin Betlehemiin, sillä hän kuului Daavidin sukuun. Hän lähti sinne yhdessä kihlattunsa Marian kanssa, joka odotti lasta. Heidän siellä ollessaan tuli Marian synnyttämisen aika, ja hän synnytti pojan, esikoisensa. Hän kapaloi lapsen ja pani hänet seimeen, koska heille ei ollut tilaa majapaikassa.

Sillä seudulla oli paimenia yöllä ulkona vartioimassa laumaansa. Yhtäkkiä heidän edessään seisoi Herran enkeli ja Herran kirkkaus ympäröi heidät. Pelko valtasi paimenet, mutta enkeli sanoi heille: "Älkää pelätkö! Minä ilmoitan teille ilosanoman, suuren ilon koko kansalle. Tänään on teille Daavidin kaupungissa syntynyt Vapahtaja. Hän on Kristus, Herra. Tämä on merkkinä teille: te löydätte lapsen, joka makaa kapaloituna seimessä." Ja samalla hetkellä oli enkelin ympärillä suuri taivaallinen sotajoukko, joka ylisti Jumalaa sanoen:
- Jumalan on kunnia korkeuksissa,
maan päällä rauha
ihmisillä, joita hän rakastaa.

Olemme kenties kulkeneet pitkän matkan jouluruuhkassa ja tämän joulun huonossa säässä. Olemme matkustaneet kaukaa sinne, mistä olemme syntyneet ja lähteneet. Koemme tärkeäksi tulla pitkienkin matkojen takaa läheistemme luo ja viettää aikaa yhdessä heidän kanssaan.

Joulun aikaan kuuluvat myös pakolliset käynnit hautausmaalla. Viemme läheistemme haudalle kynttilän. Kynttilän liekki rakkaamme haudalla, ehkä kaukanakin, kertoo kylmässä ja pimeässä tammikuun yössä kaipauksestamme ja yhteisistä muistoistamme.

Ehkä olemmekin olleet tänä jouluna kotona. Olemme olleet siinä samassa paikassa, missä elämämme on ja joulunpyhinä elämämme ja touhumme järjestäytyy vain tiukasti kotimme seinien sisäpuolelle. Matkustamme ehkä vain muistoissamme kauas vuosien taakse. Hiljaiset joulunpyhät vievät meidät takaisin lapsuuden kotiin ja sen muistoihin.

Jos katsomme ja kuuntelemme ympärillemme jouluna, huomaamme, että tässä maassa on paljon liikettä. Kaikki ovat touhuissaan matkalla jonnekin. Kaikilla näyttää olevan eri päämäärä, mutta kuitenkin yksi. Kaikki näyttävät olevan matkalla kotiin. Ihmiset kansoittavat junat ja maantiet, he palaavat ajassa taaksepäin, ja ehkä jouluna kaikkein yksinäisimpiä ovat he, joilla ei juuri nyt ole muuta paikkaa mennä kuin oma yksinäinen kotinsa.

Koti on meille tärkeä paikka. Kotona olevat ihmiset ovat meille tärkeitä. Kodin merkitys ei ole vain ne ihmiset, jotka ovat meidän kanssamme nyt ja tässä, vaan kodilla on historia. Koti on se paikka, mistä me olemme lähtöisin. Siihen kuuluvat myös ne ihmiset, jotka ovat olleet ennen meitä. Siksi matka muistojen kotiin tai lapsuuteen on jouluna ihan yhtä tärkeä ja merkittävä, kuin todellinen maantieteellinen matkustaminen.

Joulukirkko on myös matka kotiin. Joulukirkko saattaa olla meille rakas jouluperinne jo vuosien takaa. Sitä kautta sekin saattaa tuntua tärkeältä paikalta. Kirkossa voimme ehkä saavuttaa jotakin siitä, mikä on kuulunut jouluumme alusta lähtien. Mutta kirkko on myös enemmän kuin muisto.

 

Joulukirkossa luetaan aina tutut raamatunkohdat. Seimeen syntyvä Jeesus-lapsi, paimenet ja enkelit ovat meille tuttuja. Jouluevankeliumiin kuuluu kuitenkin myös se, että tässä seimen lapsessa toteutuvat Raamatun Vanhan testamentin ennustukset. Tätä lasta on odotettu syntyväksi jo satoja vuosia. Evankeliumien myöhemmistä kertomuksista Jeesuksen elämässä muistamme, kuinka selvästi ja elävästi ihmisten odotukset Messiaasta ovat läsnä. Näin oli jo Jeesuksen syntymänkin aikana.

Jouluaaton ja joulupäivän raamatunluvussa toistuvat Vanhan testamentin profetiat Messiaan syntymästä. Nyt ne kuulostavat meistä tutuilta ja juuri Jeesuksen elämään liittyviltä, mutta tuolloin Jeesuksen aikana eläneet ja ennen häntä eläneet ihmiset, eivät kuulleet niitä lainkaan samoin. Nuo ennustukset kumpuavat suuren ahdistuksen ajasta. Ne ovat lohdutus pakkosiirtolaisuuden vuoksi kotinsa menettäneille ihmisille. Me voimme kuitenkin kuulla nuo ennustukset jo paljon aiemmin, aina Aabrahamin ajoista asti, sekä jo Aatamin ja Eevankin. Joulun evankeliumi vie meidät todella sinne, mistä me kaikki olemme lähtöisin. Se kertomus vie meidät takaisin paratiisiin, kotiimme, joka oli Jumalan luona.

Jouluna Jumala täytti lupauksensa pelastaa meidät siitä tilanteesta, että olemme joutuneet pois hänen luotaan. Jouluna Jumala lopultakin syntyi meidän kaltaiseksemme ja sovitti syntimme ja syyllisyytemme, jonka perilliseksi olemme joutuneet aina Aatamin ja Eevan päivistä asti. Jouluna Jumala lunasti meidät synniltä, kuolemalta ja pahan vallalta. Seimen lapsi on meille elämän lahja.
Jouluna Jumala lunasti meidät omiksi lapsikseen, joilla on oikeus tulla omaan kotiinsa, taivaaseen, sinne mistä me olemme lähtöisin, ja missä meidät on luotu.

Joulu on meille kertomus, jossa täyttyy vuosituhansien aikainen ihmisen kaipuu. Niissä täyttyvät Jumalan lupaukset, jotka on jo ammoin lausuttu. Joulu on meille kertomus siitä, kuinka Jumala täyttää kaiken, mitä hän on meille luvannut. Me saamme luottaa niihin lupauksiin ja elää niiden täyttymisen varassa. Ne lupaukset ovat jo täyttyneet. Taivas on meille jo auki Jeesuksen Kristuksen tähden.

Nuo joulun lupaukset eivät kaikki ole vielä todellisuutta. Rauhaa maan päälle ei ole vieläkään saatu mainoksesta huolimatta. Mutta niidenkin lupausten täyttymiseen me olemme matkalla.

Lopulta me saamme rauhan. 
Lopulta me saamme kodin. 
Lopulta me pääsemme perille. 
Lopulta me olemme Jumalan luona, minkä lupauksen hän on meille aikojen alussa antanut.