Sivukartta
Sanan jalka -lehti
Tyrvään Pyhän Olavin kirkko
Tapahtumat »
To 22.6.2017 09:00
Toimintahetket
Vammalan seurakuntatalo - Kahvio, alakerta
Toiminta on ilmaista eikä tarvitse ilmoittautua.
Päivällä klo 12.-13 ruokailumahdollisuus, aterian hinta 2 ¤. Ruokailua varten ilmoittautumiset toimintahetkistä saatavalla lomakkeella.
Tervetuloa leikkimään, pelaamaan ja askartelemaan ohjaajien kanssa
Pe 23.6.2017 08:00
Tapahtuma
Muu tila
Letunpaistoa Keikyän kyläseuran rannassa 19-22.
Sorva Olavi
Pe 23.6.2017 18:00
Juhannusaattoehtoo Pyhällä Olavilla
Tyrvään Pyhän Olavin kirkko
Juhannusaaton viettoa Tyrvään Pyhän Olavin kirkolla klo 18-22. Klo 18 Illan avaus ja kirkon esittely, 18.30 Lauluhetki, 19 Hartaus, 19.30 Kirkon esittely, 20 Lauluhetki, 20.30 Hartaus, 21 Kesäillan runot, 21.30 Iltahartaus, Lettuja, makkaraa, kahvia ja mehua myynnissä.
Kopalainen Tarja, Jokinen-Lundén Anu, Mattila Anu
Pe 23.6.2017 19:00
Juhannusaatto Kiikoisten kirkkotuvalla
Kiikoisten kirkkotupa-Sauna
Juhannusaatto Kiikoisten kirkkotuvalla. Kahvia, makkaraa, arpajaiset ja pientä ohjelmaa. Kokko sään salliessa.
Pihlajamaa Jouni, Mannonen Ulla, Vuoristo Päivi
Pe 23.6.2017 19:00
Nuorten ja nuorten aikuisten yöttömän yön yökukkujaiset
Leiris
Ainakin sauna lämpenee ja uimaan pääsee...
La 24.6.2017 10:00
Mittumaarin messu
Sastamalan Pyhän Marian kirkko
Pyhäpäivä: Johannes Kastajan päivä
Sastamalan Pyhän Marian kirkko
Liturgi: Jokinen-Lundén Anu
Saarnaaja: Jokinen-Lundén Anu
Kanttori: Vuoristo Päivi
Kolehti: Kirkon diakoniarahasto
Tekstinlukijat: Vuorenojat
Su 25.6.2017 10:00
Suodenniemen messu
Suodenniemen kirkko
Pyhäpäivä: 3. sunnuntai helluntaista
Suodenniemen kirkko
Liturgia ja saarna: Hannu Heikkilä
Kanttori: Mattila Jari
Musiikki: Suodenniemen Sirkut
Suntio: Päivi Seppälä
Entisten suodenniemeläisten ja Suodenniemellä kesää viettävien kirkkopyhä
Su 25.6.2017 10:00
Pyhän Olavin messu
Tyrvään Pyhän Olavin kirkko
Pyhäpäivä: Juhannuspäivä (Johannes Kastajan päivä)
Tekstit: Psalmi: Ps. 92:2-6, 1. lukukappale: Jes. 51:3-6, 2. lukukappale: Ap. t. 14:15-17, Evankeliumi: Luuk. 1:57-66
Pyhäpäivän aihe: Tien raivaaja
Alttarikynttilät: 4
Liturginen väri: Valkoinen
Tyrvään Pyhän Olavin kirkko
Liturgi: Hautala Lasse
Kanttori: Mattila Anu
Suntio: Myllyniemi Arja
Avustava pappi: Väänänen Ville
Virret: 571 Jo joutui armas aika
258 Kiitetty olkoon Jumala
259 Kiitetty Herra, joka kansallensa
572 Taas kukkasilla kukkulat
574 On kaunis synnyinmaamme
Kolehti: Taloudellisessa ahdingossa olevien köyhien ihmisten auttamiseen Suomessa
Kirkon diakoniarahaston kautta.
Kirkon diakoniarahasto, Kirkkohallitus, Eteläranta 8, 00130 Helsinki, FI15 8000 1100 0602 28.
Su 25.6.2017 11:15
Suodeniemen kirkkokahvi
Suodeniemen kirkkokahvi

Suodenniemen seurakuntatalo - kahvio, Koippurintie 6, 38510 Sastamala
Su 25.6.2017 13:00
Salokunnan messu
Salokunnan kirkko - kirkkosali
Pyhäpäivä: 3. sunnuntai helluntaista
Salokunnan kirkko - kirkkosali, Salokunnan kirkko - kahviotila
Liturgi: Jokinen-Lundén Anu
Saarnaaja: Jokinen-Lundén Anu
Kanttori: Mattila Jari
Suntio: Lehto Ilpo
Musiikkiryhmä: Kesäsoittaja Noora Mäkelä, poikkihuilu
Kolehti: Sisupartiolaiset Karkku
Tekstinlukijat: Sirkka-Liisa Uusi-Rintakoski
Su 25.6.2017 17:00
Pieni pyhä hetki
Tyrvään Pyhän Olavin kirkko
Pyhän Olavin kirkko on auki kesäisin. Joka sunnuntai-ilta siellä järjestetään pieni rukoushetki, ennen kuin kirkko taas sulkee ovensa seuraavaan päivään. Vietä ainutlaatuinen hetki kesäillassa uskomattomalla paikalla, tutustu kirkon elämänkaareen ja menneiden sukupolvien työhön.
Tapahtumakalenteri »
Tyrvään Pyhän Olavin kirkko 500 vuotta

Seimikatu 10 vuotta: kurkistus kulissien taakse

Seimikatua juhlistetaan tänä vuonna muun muassa Tyrvään kirkkoon rakennetulla suurella seimiasetelmalla.

Kuva: Salme Kuukka

Seimiprojektin tekijät esittelivät tiedotustilaisuudessa muun muassa asetelman oheen laitettavaa museon pienoismallia.

Seurakunta järjesti maanantaina 21. marraskuuta tiedotustilaisuuden, jossa seurakunnan työntekijät ja Tyrvään Käsi- ja Taideteollisuusoppilaitoksen lavasterakennuslinjan opiskelijat kertoivat Marttilankadun Seimikatu-tapahtuman järjestelyistä ja 10-vuotisjuhlavuoden mukanaan tuomista erityistapahtumista. Lavastepuolen opettaja Mauri Mäkelän alulle laittaman seimiasetelman lisäksi juhlavuotta muistetaan muillakin tavoilla

Paikalla tilaisuudessa olivat seurakunnan johtava nuorisotyönohjaaja Salme Kuukka, lapsi- ja perhetyönohjaaja Piia Vuori sekä muun muassa kirkko-oppaana toiminut Maiju Vuorenoja. Lavasterakennuslinjan edustajina toimivat opiskelijat Henna Niemi ja Sarita Jokela.

Merkkivuotta juhlitaan muutamankin eri projektin merkeissä. Niihin kuuluvat muun muassa Tyrvään kirkkoon tuotava jättikokoinen seimiasetelma, lapsille jaettava seimiteemainen joulukalenteri ja Seimivaellus-kiertue aasin ja hevosen kanssa. Toki myös perinteinen seimikatu ilmestyy tuttuun tapaansa Marttilankadun ikkunoille: kirkon jättiseimen lisäksi tapahtumaan osallistuu 25 muuta seimiasetelmaa pitkin tien vartta.

Idea yhteistyöstä Tyrvään Käsi- ja Taideteollisuusoppilaitoksen kanssa syntyi toisaalta merkkivuoden, toisaalta käytännön järjestelyjen määrittämistä puitteista.

- Seimikatu järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2007, eli nyt tapahtumaa pidetään kymmenettä kertaa. Mietimme Salmen kanssa, että jotakin olisi hyvä tehdä merkkipaalun juhlistamiseksi, ja päätimme tästä yhteisprojektista. Saimme siihen rahoituksen kokonaisuudessaan Joutsenten Reitiltä, Maiju Vuorenoja kertoo.
Itse seimiasetelmaprojektista hän kertoo:
                             - Turun ja Helsingin kirkoissa on ollut iso italialaisperäinen seimi. Sastamalasta selvitettiin samanlaisen mahdollisuutta täällä ottamalla yhteyttä Italian kulttuuri-instituuttiin. Se olisi kuitenkin tullut aivan liian kalliiksi, joten aloimme miettiä, voisiko paikallinen oppilaitoksemme sellaisen tehdä. Oppilaitoksen opettaja Mauri Mäkelä vastasi, että projektin voisi ottaa syksyn kakkosvuotisten projektiksi. Ja hienosti se on edennyt – aina kun olemme käyneet siellä katsomassa, niin sali on ollut täynnä haalaripukuisia ahertajia. On ollut hienoa tehdä tätä projektia yhdessä näiden nuorten kanssa.

Jättikokoinen seimi on huomattavan mittainen: keväästä asti suunnitellun asetelman lavalla on leveyttä kolme metriä ja korkeuttakin asetelmalla on neljä metriä. Opiskelijoiden mukaan kyseessä on ollut heidän tähänastisen opiskelunsa mittavin rakennusprojekti, joka on kuitenkin ollut myös todella opettava, antoisa ja monipuolinen. Rakennelman osissa on käytetty materiaaleja monipuolisesti kipsistä, vanerista ja puusta kanaverkkoon ja harjateräkseen.

Seimen ohessa nähdään myös tuttuja Sastamalan maamerkkejä, kuten museorakennus, Tyrvään kirkko ja Pukstaavin kirjamuseo.
                             - Ideana on symboloida, miten joulun sanoma ja tunnelma ilmestyvät tänne meidän arkisen sastamalalaisen elämämme keskelle, Kuukka täsmentää.
                             Samalla rakennelma mahdollistaa lapsille myös osallistuvan lähestymistavan. Opiskelijat avaavat museorakennuksen pienoismallin katon, jonka alta paljastuu tyhjä lokerotila.
                             - Tänne lapset voivat itse ohjatusti askarrella lampaita ja laittaa niitä seimiasetelman oheen. Näin saamme seimiasetelman elämään koko esilläoloajan – saa nähdä, paljonko lasten askartelemia lampaita saamme nähdä asetelmassa loppiaisena.
                             Kaikkia yllätyksiä tiedotustilaisuuden pitäjät eivät kuitenkaan vielä halunneet paljastaa.
- Pitäähän sitä jättää vähän nähtävää paikan päällekin. Sen voin sanoa, että tulette yllättymään, kun ilmestytte paikalle, Salme myhäilee tyytyväisenä.

Myös jaettava kalenteri sai oman huomionsa tiedotustilaisuudessa. Kalenteri koostuu Urpo Vuorenojan ottamista kuvista, ja sen jokaisen luukun alta paljastuu yksi niistä seimiasetelmista, joita liikkeiden pihoissa ja ikkunoissa on ollut Seimikadun 10-vuotisen historian aikana. Kalenteri tulee ilmaiseksi jakoon päiväkoteihin, kerhoihin, kirkkoon ja alakoululaisille - kaikille niille lapsille, jotka kalenterin haluavat.

Näiden lisäksi 3. joulukuuta klo 13 Tyrvään kirkolta alkaa Seimivaellus-kulkue, jossa Marttilankadun seimet kierretään yhdessä Immy-aasin, hevosen ja paikallisten oppaiden kanssa. Tilaisuuden jälkeen halukkailla on myös tilaisuus ratsastaa Immyllä tai hevosella Tyrvään kirkon parkkialueella. Maiju Vuorenoja kehuu Immyä hyvin sydämelliseksi ja valloittavaksi virka-aasiksi. – Se on maailman viisain aasi, joka saa ihmiset puolelleen helposti.

Kaiken kaikkiaan Seimikadun vastaanotto on ollut kiittävä.
                             - Kaikki ovat lähteneet innolla mukaan projektiin, järjestäjät kiittelevät. – Näiden projektien teossa on olennaista se, että ihmisillä on mielenkiintoa ja halukkuutta lähteä mukaan – ja sitä heillä kyllä on riittänyt!

Tyrvään kirkon seimiasetelma paljastetaan suurelle yleisölle virallisesti ensimmäistä kertaa ensimmäisenä adventtisunnuntaina 27. marraskuuta, klo 10 pidettävän perhekirkkotilaisuuden jälkeen. Se on näytillä loppiaiseen 6.1.2017 asti, ja sitä voi käydä katsomassa joulukuussa torstaisin klo 15-18 ja aina kirkon aukioloaikoina. Loppiaisena asetelma on nähtävillä koko päivän.

HUOM! Seimitietojen lista päivitetty ajankohtaisempaan 24.11.2016. Lisätietoja seimikadusta ja päivitetyn seimilistan näet tästä linkistä: Marttilankadun Seimikatu täyttää 10 vuotta