Sivukartta
Sanan jalka -lehti
Tyrvään Pyhän Olavin kirkko
Tapahtumat »
Ti 23.5.2017 08:00
Diakoniakahvila
Vammalan seurakuntatalo - Rantasali
Diakoniakahvila klo 9-11.30. Aamiainen 50 centtiä.
Ti 23.5.2017 09:00
Tärpin kädentaitoryhmä
Muu tila
Askartelua ja käsitöitä, yhdessäoloa ja kahvittelua . Tärpissä Onkiniemenkatu 5 (Kauppalantalo)
Ti 23.5.2017 12:00
Eläkeikäisten kevätjuhla
Kiikan seurakuntatalo - sali
Klo 12 eläkeikäisten kevätjuhla Kiikan seurakuntatalossa, lounas, ohjelmaa ja kahvi.
Ti 23.5.2017 18:00
Raamattupiiri
Mouhijärven seurakuntatalo - kahvio
Ti 23.5.2017 18:00
Karkun kappeliseurakunnassa Runon ja laulun ilta
Salokunnan kirkko - kirkkosali
Karkun kirkkokuoron perinteinen kevättapahtuma, mukana Iltapäiväkuoro ja Veteraaniveljet, kahvitarjoilu.
Ke 24.5.2017 12:00
Kuurojen kummipiiri
Muu tila
Kuurojen kummipiiri retkellä Tampereen Hervannassa
Ke 24.5.2017 14:00
Naisten kesken keskustellen
Klo 14 Naisten kesken keskustellen-iltapäivä Kiikan seurakuntatalossa, vieraana Marjo Anttoora. Aiheena oikeus, armo, rakkaus.
Ke 24.5.2017 17:30
Naisten saunailta Houhajärven leirimajalla
Muu tila
Kiuas lämpiää Houhajärvellä klo 17.30, tervetuloa mukaan kaikki naiset!
Ke 24.5.2017 18:00
Motoristikirkko
Mouhijärven kirkko
Mouhijärven kirkko
Liturgi: Hautala Lasse
Kanttori: Lasse Rajalampi
Suntio: Pelander Jukka
Musiikkiryhmä: Merja ja Pekka Laaksonen.
Muuta tietoa: Paraatiajo lähtee Häijään Nesteeltä klo 18.15, ulkoilmatilaisuus kirkonmäellä klo 19, Hautala, Merja ja Pekka Laaksonen, Ehtoollishartaus Mouhijärven kirkossa klo 19.45, Illan päätteeksi mehua ja makkaraa Otamuksessa
Ke 24.5.2017 18:00
Esikouluun menevien siunaminen ja päiväkerholaisten kevätjuhla
Kiikoisten kirkko
Esikouluun menevien siunaaminen ja päiväkerholaisten kevätjuhla Kiikoisten kirkossa.

Kiikoisten kirkko, Kiikoistentie 300, 38360 Sastamala
To 25.5.2017 09:00
Tärpin avoin kahvila
Muu tila
Avoin vapaaehtoiskahvila Tärpissä, Onkiniemenkatu 5, Kauppalantalo
To 25.5.2017 10:00
Suodenniemen kolmen vartin perhemessu ja eskarin aloittavien siunaus
Suodenniemen kirkko
Pyhäpäivä: Helatorstai
Suodenniemen kirkko
Liturgi: Heikkilä Hannu
Kanttori: Hänninen Elisa
Suntio: Seppälä Päivi
Lastenohjaajat Elina Heikkilä, Wassana Kaihlamäki, Memmu Nieminen
Ulkopuoliset avustajat: Suodenniemen päivä- ja perhekerholaiset
Eskarin aloittavien siunaus
Muuta tietoa: Kirkkokahvi seurakuntatalossa
Muuta tietoa: Kirkkokahvin jälkeen päivä- ja perhekerhon kevätjuhla
To 25.5.2017 10:00
Koko perheen helatorstai
Muu tila
Koko perheen helatorstai Vammalan Seukulla (Marttilankatu 35) klo 10-14. Suvilinnun laulajaiset, myynnissä lättyjä, makkaraa ja popcornia, kasvomaalausta, ilmapalloja, Jouko Mäki-Lohiluoman koko perheen konsertti, kevätsiunaus.
To 25.5.2017 10:30
Retki Saloon Luther -tapahtumaan
Muu tila
Lutherin häät -Draamakavalkadi Salon torilla
Lähtö srk-kodin pihasta klo 10.00
Matkan hinta 10 ¤ (sis. ruokailun). Ilm. Lasselle 19.5. mennessä
To 25.5.2017 11:00
Suodenniemen päivä- ja perhekerhon kevätjuhla
Suodenniemen seurakuntatalo - kahvio
Suodenniemen päivä- ja perhekerhon kevätjuhla

Suodenniemen seurakuntatalo - kahvio, Koippurintie 6, 38510 Sastamala
Tapahtumakalenteri »
Tyrvään Pyhän Olavin kirkko 500 vuotta

Seimikatu 10 vuotta: kurkistus kulissien taakse

Seimikatua juhlistetaan tänä vuonna muun muassa Tyrvään kirkkoon rakennetulla suurella seimiasetelmalla.

Kuva: Salme Kuukka

Seimiprojektin tekijät esittelivät tiedotustilaisuudessa muun muassa asetelman oheen laitettavaa museon pienoismallia.

Seurakunta järjesti maanantaina 21. marraskuuta tiedotustilaisuuden, jossa seurakunnan työntekijät ja Tyrvään Käsi- ja Taideteollisuusoppilaitoksen lavasterakennuslinjan opiskelijat kertoivat Marttilankadun Seimikatu-tapahtuman järjestelyistä ja 10-vuotisjuhlavuoden mukanaan tuomista erityistapahtumista. Lavastepuolen opettaja Mauri Mäkelän alulle laittaman seimiasetelman lisäksi juhlavuotta muistetaan muillakin tavoilla

Paikalla tilaisuudessa olivat seurakunnan johtava nuorisotyönohjaaja Salme Kuukka, lapsi- ja perhetyönohjaaja Piia Vuori sekä muun muassa kirkko-oppaana toiminut Maiju Vuorenoja. Lavasterakennuslinjan edustajina toimivat opiskelijat Henna Niemi ja Sarita Jokela.

Merkkivuotta juhlitaan muutamankin eri projektin merkeissä. Niihin kuuluvat muun muassa Tyrvään kirkkoon tuotava jättikokoinen seimiasetelma, lapsille jaettava seimiteemainen joulukalenteri ja Seimivaellus-kiertue aasin ja hevosen kanssa. Toki myös perinteinen seimikatu ilmestyy tuttuun tapaansa Marttilankadun ikkunoille: kirkon jättiseimen lisäksi tapahtumaan osallistuu 25 muuta seimiasetelmaa pitkin tien vartta.

Idea yhteistyöstä Tyrvään Käsi- ja Taideteollisuusoppilaitoksen kanssa syntyi toisaalta merkkivuoden, toisaalta käytännön järjestelyjen määrittämistä puitteista.

- Seimikatu järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2007, eli nyt tapahtumaa pidetään kymmenettä kertaa. Mietimme Salmen kanssa, että jotakin olisi hyvä tehdä merkkipaalun juhlistamiseksi, ja päätimme tästä yhteisprojektista. Saimme siihen rahoituksen kokonaisuudessaan Joutsenten Reitiltä, Maiju Vuorenoja kertoo.
Itse seimiasetelmaprojektista hän kertoo:
                             - Turun ja Helsingin kirkoissa on ollut iso italialaisperäinen seimi. Sastamalasta selvitettiin samanlaisen mahdollisuutta täällä ottamalla yhteyttä Italian kulttuuri-instituuttiin. Se olisi kuitenkin tullut aivan liian kalliiksi, joten aloimme miettiä, voisiko paikallinen oppilaitoksemme sellaisen tehdä. Oppilaitoksen opettaja Mauri Mäkelä vastasi, että projektin voisi ottaa syksyn kakkosvuotisten projektiksi. Ja hienosti se on edennyt – aina kun olemme käyneet siellä katsomassa, niin sali on ollut täynnä haalaripukuisia ahertajia. On ollut hienoa tehdä tätä projektia yhdessä näiden nuorten kanssa.

Jättikokoinen seimi on huomattavan mittainen: keväästä asti suunnitellun asetelman lavalla on leveyttä kolme metriä ja korkeuttakin asetelmalla on neljä metriä. Opiskelijoiden mukaan kyseessä on ollut heidän tähänastisen opiskelunsa mittavin rakennusprojekti, joka on kuitenkin ollut myös todella opettava, antoisa ja monipuolinen. Rakennelman osissa on käytetty materiaaleja monipuolisesti kipsistä, vanerista ja puusta kanaverkkoon ja harjateräkseen.

Seimen ohessa nähdään myös tuttuja Sastamalan maamerkkejä, kuten museorakennus, Tyrvään kirkko ja Pukstaavin kirjamuseo.
                             - Ideana on symboloida, miten joulun sanoma ja tunnelma ilmestyvät tänne meidän arkisen sastamalalaisen elämämme keskelle, Kuukka täsmentää.
                             Samalla rakennelma mahdollistaa lapsille myös osallistuvan lähestymistavan. Opiskelijat avaavat museorakennuksen pienoismallin katon, jonka alta paljastuu tyhjä lokerotila.
                             - Tänne lapset voivat itse ohjatusti askarrella lampaita ja laittaa niitä seimiasetelman oheen. Näin saamme seimiasetelman elämään koko esilläoloajan – saa nähdä, paljonko lasten askartelemia lampaita saamme nähdä asetelmassa loppiaisena.
                             Kaikkia yllätyksiä tiedotustilaisuuden pitäjät eivät kuitenkaan vielä halunneet paljastaa.
- Pitäähän sitä jättää vähän nähtävää paikan päällekin. Sen voin sanoa, että tulette yllättymään, kun ilmestytte paikalle, Salme myhäilee tyytyväisenä.

Myös jaettava kalenteri sai oman huomionsa tiedotustilaisuudessa. Kalenteri koostuu Urpo Vuorenojan ottamista kuvista, ja sen jokaisen luukun alta paljastuu yksi niistä seimiasetelmista, joita liikkeiden pihoissa ja ikkunoissa on ollut Seimikadun 10-vuotisen historian aikana. Kalenteri tulee ilmaiseksi jakoon päiväkoteihin, kerhoihin, kirkkoon ja alakoululaisille - kaikille niille lapsille, jotka kalenterin haluavat.

Näiden lisäksi 3. joulukuuta klo 13 Tyrvään kirkolta alkaa Seimivaellus-kulkue, jossa Marttilankadun seimet kierretään yhdessä Immy-aasin, hevosen ja paikallisten oppaiden kanssa. Tilaisuuden jälkeen halukkailla on myös tilaisuus ratsastaa Immyllä tai hevosella Tyrvään kirkon parkkialueella. Maiju Vuorenoja kehuu Immyä hyvin sydämelliseksi ja valloittavaksi virka-aasiksi. – Se on maailman viisain aasi, joka saa ihmiset puolelleen helposti.

Kaiken kaikkiaan Seimikadun vastaanotto on ollut kiittävä.
                             - Kaikki ovat lähteneet innolla mukaan projektiin, järjestäjät kiittelevät. – Näiden projektien teossa on olennaista se, että ihmisillä on mielenkiintoa ja halukkuutta lähteä mukaan – ja sitä heillä kyllä on riittänyt!

Tyrvään kirkon seimiasetelma paljastetaan suurelle yleisölle virallisesti ensimmäistä kertaa ensimmäisenä adventtisunnuntaina 27. marraskuuta, klo 10 pidettävän perhekirkkotilaisuuden jälkeen. Se on näytillä loppiaiseen 6.1.2017 asti, ja sitä voi käydä katsomassa joulukuussa torstaisin klo 15-18 ja aina kirkon aukioloaikoina. Loppiaisena asetelma on nähtävillä koko päivän.

HUOM! Seimitietojen lista päivitetty ajankohtaisempaan 24.11.2016. Lisätietoja seimikadusta ja päivitetyn seimilistan näet tästä linkistä: Marttilankadun Seimikatu täyttää 10 vuotta