Sivukartta
Ti 23.5.2017 08:00
Diakoniakahvila
Vammalan seurakuntatalo - Rantasali
Diakoniakahvila klo 9-11.30. Aamiainen 50 centtiä.
Ti 23.5.2017 09:00
Tärpin kädentaitoryhmä
Muu tila
Askartelua ja käsitöitä, yhdessäoloa ja kahvittelua . Tärpissä Onkiniemenkatu 5 (Kauppalantalo)
Ti 23.5.2017 12:00
Eläkeikäisten kevätjuhla
Kiikan seurakuntatalo - sali
Klo 12 eläkeikäisten kevätjuhla Kiikan seurakuntatalossa, lounas, ohjelmaa ja kahvi.
Ti 23.5.2017 18:00
Raamattupiiri
Mouhijärven seurakuntatalo - kahvio
Ti 23.5.2017 18:00
Karkun kappeliseurakunnassa Runon ja laulun ilta
Salokunnan kirkko - kirkkosali
Karkun kirkkokuoron perinteinen kevättapahtuma, mukana Iltapäiväkuoro ja Veteraaniveljet, kahvitarjoilu.
Ke 24.5.2017 12:00
Kuurojen kummipiiri
Kuurojen kummipiiri retkellä Tampereen Hervannassa
Ke 24.5.2017 14:00
Naisten kesken keskustellen
Klo 14 Naisten kesken keskustellen-iltapäivä Kiikan seurakuntatalossa, vieraana Marjo Anttoora. Aiheena oikeus, armo, rakkaus.
Ke 24.5.2017 17:30
Naisten saunailta Houhajärven leirimajalla
Muu tila
Kiuas lämpiää Houhajärvellä klo 17.30, tervetuloa mukaan kaikki naiset!
Ke 24.5.2017 18:00
Motoristikirkko
Mouhijärven kirkko
Liturgi: Hautala Lasse
Kanttori: Lasse Rajalampi
Suntio: Pelander Jukka
Musiikkiryhmä: Merja ja Pekka Laaksonen.
Muuta tietoa: Paraatiajo lähtee Häijään Nesteeltä klo 18.15, ulkoilmatilaisuus kirkonmäellä klo 19, Hautala, Merja ja Pekka Laaksonen, Ehtoollishartaus Mouhijärven kirkossa klo 19.45, Illan päätteeksi mehua ja makkaraa Otamuksessa
Ke 24.5.2017 18:00
Esikouluun menevien siunaminen ja päiväkerholaisten kevätjuhla
Kiikoisten kirkko
Esikouluun menevien siunaaminen ja päiväkerholaisten kevätjuhla Kiikoisten kirkossa.

Kiikoisten kirkko, Kiikoistentie 300, 38360 Sastamala
To 25.5.2017 09:00
Tärpin avoin kahvila
Avoin vapaaehtoiskahvila Tärpissä, Onkiniemenkatu 5, Kauppalantalo
To 25.5.2017 10:00
Suodenniemen kolmen vartin perhemessu ja eskarin aloittavien siunaus
Suodenniemen kirkko
Pyhäpäivä: Helatorstai
Suodenniemen kirkko
Liturgi: Heikkilä Hannu
Kanttori: Hänninen Elisa
Suntio: Seppälä Päivi
Lastenohjaajat Elina Heikkilä, Wassana Kaihlamäki, Memmu Nieminen
Ulkopuoliset avustajat: Suodenniemen päivä- ja perhekerholaiset
Eskarin aloittavien siunaus
Muuta tietoa: Kirkkokahvi seurakuntatalossa
Muuta tietoa: Kirkkokahvin jälkeen päivä- ja perhekerhon kevätjuhla
To 25.5.2017 10:00
Koko perheen helatorstai
Muu tila
Koko perheen helatorstai Vammalan Seukulla (Marttilankatu 35) klo 10-14. Suvilinnun laulajaiset, myynnissä lättyjä, makkaraa ja popcornia, kasvomaalausta, ilmapalloja, Jouko Mäki-Lohiluoman koko perheen konsertti, kevätsiunaus.
To 25.5.2017 10:30
Retki Saloon Luther -tapahtumaan
Lutherin häät -Draamakavalkadi Salon torilla
Lähtö srk-kodin pihasta klo 10.00
Matkan hinta 10 ¤ (sis. ruokailun). Ilm. Lasselle 19.5. mennessä
To 25.5.2017 11:00
Suodenniemen päivä- ja perhekerhon kevätjuhla
Suodenniemen seurakuntatalo - kahvio
Suodenniemen päivä- ja perhekerhon kevätjuhla

Suodenniemen seurakuntatalo - kahvio, Koippurintie 6, 38510 Sastamala
Tapahtumakalenteri »
Tyrvään Pyhän Olavin kirkko 500 vuotta

Ministeri Sanni Grahn-Laasosen tervehdys Pyhän Olavin kirkon juhlaan

Opetus ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen tervehdyksen Tyrvään Pyhän Olavin kirkon 500-vuotisjuhlaan esitti Sastamalasta kotoisin oleva, ministerin erityisavustaja Heikki Kuutti Uusitalo.

Minulla on ilo esittää tervehdys Tyrvään Pyhän Olavin kirkon 500-vuotisjuhlaan!

Meillä Suomessa on useimpiin muihin Euroopan maihin verrattuna säilynyt varsin vähän keskiaikaista rakennusperintöä. Suurin osa rakennuksista tehtiin puusta eivätkä ne ole säilyneet meidän päiviimme.  Lähes kaikki keskiajalta säilyneet rakennukset ovatkin kirkkoja. Keskiaikaisten kivikirkkojen joukossa Tyrvään Pyhän Olavin kirkkoa pidettiin helmenä, erityisesti sen vuoksi, että kirkon sisätilat olivat suurelta osin säilyneet sellaisina kuin ne olivat 1600–1700-luvuilla.

Kirkon kulttuurihistorialliset arvot kärsivät pahasti vuoden 1997 tuhopoltossa, mutta tänään Tyrvään Pyhän Olavin kirkko tunnetaan koko maassa rakennushistoriallisten arvojensa lisäksi myös periksi antamattoman talkoohengen symbolina.  Jo ennen paloa talkoolaiset olivat tehneet suururakan kirkon paanukaton uusimiseksi. Kun kirkko vain kolme viikkoa uuden katon valmistumisjuhlan jälkeen paloi, tilanne näytti lohduttomalta. Kivirauniolla ei kuitenkaan jääty masennuksen valtaan, vaan kirkko päätettiin rakentaa uudelleen. Keräysten, lahjoitusten ja mittavan talkootyön avulla saatiin toteutettua suuri kulttuuriteko.

Kirkon jälleenrakentaminen oli meille kaikille upea esimerkki siitä, miten yhteisen ponnistuksen ja peräänantamattomuuden avulla voidaan nousta vaikeastakin tilanteesta.  Merkittävä kulttuuriteko oli myös jälleenrakennettuun kirkkoon toteutettu kuvaohjelma, jossa kaksi arvostettua taiteilijaa esitti nykytaiteen kielellä oman tulkintansa kristinuskon keskeisistä sisällöistä.

Tyrvään Pyhän Olavin kirkko seisoo komeana niemellään osana kansallismaisemaa. Se on arvokas osa suomalaista kulttuuriperintöä. Oma kulttuurimme ja kulttuuriperintömme liittävät meidät nykypäivän ihmiset osaksi sukupolvien ketjua. Ne kertovat, mistä tulemme ja keitä olemme. Ne kutsuvat meitä myös osaltamme rakentamaan uutta ja olemaan vastuullisina osina tähän päivään asti yltävää luovaa ja rakentavaa jatkumoa. Tyrvään Pyhän Olavin kirkko, tuhkasta jälleenrakennettu, on näiden arvojen loistava esikuva, jossa perinnettä arvostava ja uutta rakentava työ yhdistyvät yhdessä rakennuksessa.

Onnittelut sastamalalaisille ja Sastamalan seurakunnalle 500-vuotiaan kirkon juhlapäivän johdosta! Seiskoon kirkko komeana vielä seuraavat viisisataa vuotta.

Sanni Grahn-Laasonen

opetus- ja kulttuuriministeri