Sivukartta
Kanttori: Mattila Jari
Musiikki: Suodenniemen Sirkut
Suntio: Päivi Seppälä
Entisten suodenniemeläisten ja Suodenniemellä kesää viettävien kirkkopyhä
Su 25.6.2017 10:00
Pyhän Olavin messu
Tyrvään Pyhän Olavin kirkko
Pyhäpäivä: Juhannuspäivä (Johannes Kastajan päivä)
Tekstit: Psalmi: Ps. 92:2-6, 1. lukukappale: Jes. 51:3-6, 2. lukukappale: Ap. t. 14:15-17, Evankeliumi: Luuk. 1:57-66
Pyhäpäivän aihe: Tien raivaaja
Alttarikynttilät: 4
Liturginen väri: Valkoinen
Liturgi: Hautala Lasse
Kanttori: Mattila Anu
Suntio: Myllyniemi Arja
Avustava pappi: Väänänen Ville
Virret: 571 Jo joutui armas aika
258 Kiitetty olkoon Jumala
259 Kiitetty Herra, joka kansallensa
572 Taas kukkasilla kukkulat
574 On kaunis synnyinmaamme
Kolehti: Taloudellisessa ahdingossa olevien köyhien ihmisten auttamiseen Suomessa
Kirkon diakoniarahaston kautta.
Kirkon diakoniarahasto, Kirkkohallitus, Eteläranta 8, 00130 Helsinki, FI15 8000 1100 0602 28.
Su 25.6.2017 11:15
Suodeniemen kirkkokahvi

Suodenniemen seurakuntatalo - kahvio, Koippurintie 6, 38510 Sastamala
Su 25.6.2017 13:00
Salokunnan messu
Salokunnan kirkko - kirkkosali
Pyhäpäivä: 3. sunnuntai helluntaista
Salokunnan kirkko - kirkkosali, Salokunnan kirkko - kahviotila
Liturgi: Jokinen-Lundén Anu
Saarnaaja: Jokinen-Lundén Anu
Kanttori: Mattila Jari
Suntio: Lehto Ilpo
Musiikkiryhmä: Kesäsoittaja Noora Mäkelä, poikkihuilu
Kolehti: Sisupartiolaiset Karkku
Tekstinlukijat: Sirkka-Liisa Uusi-Rintakoski
Su 25.6.2017 17:00
Pieni pyhä hetki
Tyrvään Pyhän Olavin kirkko
Pyhän Olavin kirkko on auki kesäisin. Joka sunnuntai-ilta siellä järjestetään pieni rukoushetki, ennen kuin kirkko taas sulkee ovensa seuraavaan päivään. Vietä ainutlaatuinen hetki kesäillassa uskomattomalla paikalla, tutustu kirkon elämänkaareen ja menneiden sukupolvien työhön.
Ma 26.6.2017 17:30
Naisten saunailta Kiikoisten kirkkotuvalla
Naisten saunailta Kiikoisten kirkkotuvalla. Yhteislähtö Vammalan srk-talolta klo 17.30 omin autoin. Kyytien vuoksi ilmoita tulostasi Kopalainen p. 050 314 9107
Tapahtumakalenteri »
Tyrvään Pyhän Olavin kirkko 500 vuotta

Mitä on Sinun joulusi?

Kirkkoherranviraston tiedotuksen työkokeilija Hannu Grén kirjoittaa heränneistä ajatuksistaan työkokemuksensa, uskonsa ja ajankohtaisten asioiden pohjaa vasten peilaten.

Joulu on taas saapumassa. Olen jotenkin vasta aivan viime päivinä havahtunut huomaamaan, miten jouluun on aikaa enää reilu viikko. Vuosi tuntuu menneen niin nopeasti ohi, ehkä siksikin että sen aikana on tapahtunut niin monia asioita. Milloin mielessä ovat olleet työasiat, milloin parisuhde, milloin ystävät, milloin oma terveys. Ainakaan tylsäksi tätä vuotta ei voi kutsua.
Joka tapauksessa, pikkuhiljaa on aika viedä ajatukset arkiaskareista vuoden todennäköisesti odotetuimpaan – ehkä myös stressatuimpaan – juhlaan. Tuleva juhla herättääkin monenlaista ajatusta. Kuka kovasti mietiskelee sitä, onko Jeesus oikeasti syntynyt jouluna vai onko päivä sijoitettu väärälle vuodenajalle; kuka murehtii sitä, miten ehtii siivota asunnon ja hankkia jouluruuat; kuka taas pähkäilee joululahjojen järjestämistä ystäville ja sukulaisille.
Ensimmäisestä kysymyksestä aina toisinaan kuulee puheita siitä, miten ihmiset ovat laskeneet ajankohdan aivan pieleen. Sanotaan, että Jumalan Pojan syntymän ajankohta on lähempänä syksynä tai kevättalvea. Samaten ajanlaskun tavat ovat saaneet kritiikkiä – joidenkin lähteiden mukaan Jeesus olisi syntynyt vasta vuonna 6 ”jälkeen” Kristuksen. Tähän täytyy itse vain tyytyä sanomaan, että varmaksi ei tiedä. Me olemme vain ihmisiä, me voimme hyvinkin erehtyä. Itse en lähde tyrmäämään sitä mahdollisuutta, että Kristuksen syntymäjuhlan ajankohta voisi olla tarkempikin, mutten lähtisi heti kumoamaankaan sitä, että vietämme tuota juhlaa nimenomaan jouluna.
Koen itse, että tärkeintä ei ole se ajankohta – vaan ne syyt, joiden vuoksi juhlimme. Joulun pimeyden ja kaamosmasennuksen uhan alla valon ja lämmön juhla on varmasti tervetullutta vaihtelua, mutta taustalla voi olla vieläkin tärkeämpiä motiiveja. Voimme iloita siitä, että Jumala on suonut meille ystäviä, sukulaisia ja ihmisiä, joiden kanssa viettää juhlapyhää yhdessä – ja siitä, että Hän antoi meille ainoan Poikansa, ja sitä kautta armahduksen kaikille sitä haluaville. Eikö näin suurien asioiden kannalta ajatellen kuitenkin ole parempi, että mieluummin juhlistamme tätä ”väärään” aikaan kuin se, ettemme viettäisi sitä ollenkaan?
                      Entä niiden kiireisten osalta? Heille koen suorastaan velvollisuudekseni siteerata isoäitini Leena Ojalan erinomaista runoa ”Ei kai”:

”Kiire
 hälinä
 hermostus
 krääsä
 stressi
 uupumus

Siinäkö
 joulun tarkoitus?”

”Siinäkö joulun tarkoitus?” Tuo on erinomaisen hyvä ja tärkeä kysymys. Jo edellisessä blogitekstissäni kirjoitin levon ja hiljentymisen merkityksestä kaiken valmistelun ja kiireenkin keskellä. Tämän hektisen nykyajan keskellä elävänä – ja turhan usein asian kantapään kautta kokeneena – koen, ettei tuota asiaa voi liiaksi korostaa. Pysähdy siis hetkeksi. Varaa edes viisi minuuttia siihen, että sammutat imurin, taitat joululahjalistan hetkeksi sivuun ja maltat lykätä kauppaan juoksua sen verran, että mietit, mitä sinä joulultasi haluat. Onko se juoksua, melua, stressiä ja hössötystä – vai rauhaisa, levollinen, rentouttava hetki rakkaimpien ihmisten ja Jumalan rauhan äärellä?

Näiden ajatusten merkeissä haluan toivottaa kaikille levollista ja Jumalan siunaamaa joulunaikaa. Tulkoon Jeesuksen rauha sydämeesi.

15.12.2015
Hannu Grén. Runo: Leena Ojala, julkaistu tekijän luvalla.