Sivukartta
Kanttori: Mattila Jari
Musiikki: Suodenniemen Sirkut
Suntio: Päivi Seppälä
Entisten suodenniemeläisten ja Suodenniemellä kesää viettävien kirkkopyhä
Su 25.6.2017 10:00
Pyhän Olavin messu
Tyrvään Pyhän Olavin kirkko
Pyhäpäivä: Juhannuspäivä (Johannes Kastajan päivä)
Tekstit: Psalmi: Ps. 92:2-6, 1. lukukappale: Jes. 51:3-6, 2. lukukappale: Ap. t. 14:15-17, Evankeliumi: Luuk. 1:57-66
Pyhäpäivän aihe: Tien raivaaja
Alttarikynttilät: 4
Liturginen väri: Valkoinen
Liturgi: Hautala Lasse
Kanttori: Mattila Anu
Suntio: Myllyniemi Arja
Avustava pappi: Väänänen Ville
Virret: 571 Jo joutui armas aika
258 Kiitetty olkoon Jumala
259 Kiitetty Herra, joka kansallensa
572 Taas kukkasilla kukkulat
574 On kaunis synnyinmaamme
Kolehti: Taloudellisessa ahdingossa olevien köyhien ihmisten auttamiseen Suomessa
Kirkon diakoniarahaston kautta.
Kirkon diakoniarahasto, Kirkkohallitus, Eteläranta 8, 00130 Helsinki, FI15 8000 1100 0602 28.
Su 25.6.2017 11:15
Suodeniemen kirkkokahvi

Suodenniemen seurakuntatalo - kahvio, Koippurintie 6, 38510 Sastamala
Su 25.6.2017 13:00
Salokunnan messu
Salokunnan kirkko - kirkkosali
Pyhäpäivä: 3. sunnuntai helluntaista
Salokunnan kirkko - kirkkosali, Salokunnan kirkko - kahviotila
Liturgi: Jokinen-Lundén Anu
Saarnaaja: Jokinen-Lundén Anu
Kanttori: Mattila Jari
Suntio: Lehto Ilpo
Musiikkiryhmä: Kesäsoittaja Noora Mäkelä, poikkihuilu
Kolehti: Sisupartiolaiset Karkku
Tekstinlukijat: Sirkka-Liisa Uusi-Rintakoski
Su 25.6.2017 17:00
Pieni pyhä hetki
Tyrvään Pyhän Olavin kirkko
Pyhän Olavin kirkko on auki kesäisin. Joka sunnuntai-ilta siellä järjestetään pieni rukoushetki, ennen kuin kirkko taas sulkee ovensa seuraavaan päivään. Vietä ainutlaatuinen hetki kesäillassa uskomattomalla paikalla, tutustu kirkon elämänkaareen ja menneiden sukupolvien työhön.
Ma 26.6.2017 17:30
Naisten saunailta Kiikoisten kirkkotuvalla
Naisten saunailta Kiikoisten kirkkotuvalla. Yhteislähtö Vammalan srk-talolta klo 17.30 omin autoin. Kyytien vuoksi ilmoita tulostasi Kopalainen p. 050 314 9107
Tapahtumakalenteri »
Tyrvään Pyhän Olavin kirkko 500 vuotta

Suvi Sianojan puhe Sammaljoen kirkon 90-vuotisjuhlassa

HYVÄT JUHLAVIERAAT, RAKKAAT ETELÄ-TYRVÄÄLÄISET

Saamme olla tänään viettämässä ja juhlimassa Sammaljoen kirkkoa, meidän omaa kirkkoamme, joka täyttää 90-vuotta. Samalla voimme todeta, että meillä on kirkko ollut tällä kylällä jo viimeiset 180 vuotta. Aiempi kirkko kuitenkin tuhoutui sisällissodassa 1918, niinkuin paljon muutakin tällä alueella. Tämä nykyinen kirkko otettiin käyttöön vuonna 1924, jolloin oli edelleen olemassa Sammaljoen saarnahuonekunta. Saarnahuonekuntahan Sammaljoella on ollut vuodesta 1829 vuoteen 1946.

Saarnahuonekunta tahtoi itsenäiseksi seurakunnaksi 1900-luvun alussa, mutta se kaatui silloisen Tyrvään seurakunnan ja tuomiokapitulin vastustukseen. Tätä päätöstä lieventämään tuomiokapituli määräsi Tyrvään seurakunnan kuitenkin perustamaan kylälle oma kappalaisen virka. Kappalainen on näin ollen ollut täällä vuodesta 193l lähtien, jolloin kylälle rakennettiin myös pappila.

Tämä tahto itsenäisestä seurakunnasta kertoo hyvin siitä, miten tärkeää tällä seudulla on ollut kristillisyys ja oma kirkko. Halu oli elää omilla siivillä. Minusta tämä vahva tausta näkyy täällä edelleen. Meillä on edelleen oman kylän kaunis kirkko, jossa on säännöllisesti toimintaa, hoidettu hautausmaa, toimintaa usealla eri kylällä, mm. erilaisia kerhoja ja piirejä, meillä on edelleen oma kappalainen.

1946 saarnahuonekunta liitettiin silloiseen Tyrvään, nykyiseen Sastamalan seurakuntaan. Olemme nykyään osa isoa seurakuntaa, jossa olemme tällä hetkellä seurakuntapiirinä, kuuden kappelin rinnalla. Sanoisin, että on iso asia, kun saamme edelleen olla piiri, se kuvastaa tämän alueen vahvaa historiaa.

Mitä se tarkoittaa, että olemme seurakuntapiiri, osana Sastamalan seurakuntaa. Meillä on täällä edelleen oma pappi, kirkko ja hautausmaa. Meillä on piirineuvosto, jolla on mahdollisuus vaikuttaa oman alueen seurakunnalliseen toimintaan. Vaikka olemmekin väkimäärällisesti pieni osa koko seurakuntaa, saamme olla ylpeitä siitä asemasta, mitä meillä on.

Olen toki varmasti ennenkin ollut täällä kirkossa, mutta ensimmäinen vahva mielikuva kirkostamme on ollessani ensimmäisellä luokalla, kun entisen kappalaisemme, nykyisin virkavapaalla olevan Heikkilän Hannun johdolla kävelimme koululta kirkon pihaan ja kävimme sankarivainajien muistomerkillä. Lauloimme silloin kaksi virttä "Sun kätes, Herra voimakkaan" ja "Kiitos, Jumalamme, kun annoit kauniin maan". Muistan silloin itse katselleeni kirkkoa ja mietineeni, että tämä kirkko on paljon kauniimpi kuin iso kirkko, kun tämä on puinen. Edelleen tämä kirkko on silmissäni kaunein seurakuntamme kirkoista, saatan luonnollisesti olla hieman puolueellinen katsoja tämän asian suhteen, onhan tämä vihkikirkkoni sekä kotikirkkoni. Toinen tilanne, jonka muistan ihan ekalta luokalta, kun yksi sukulaismies kiusasi minua, että käyn mettäkylässä koulua...  siihen sitten vastasin, että "kuule, ei se mikään mettäkylä oo, siellä on kuule oikein kirkkokin mäellä".

Mitä tulevaisuus tuo tullessaan, sitä ei kukaan tiedä. Sitä en toivo ikinä näkeväni, että täällä kirkko lakkautettaisiin. Tällä hetkellä henki on se, että kirkot ja hautausmaat olisivat viimeisiä, mistä luovuttaisiin. Kirkolla tulee siis edelleen tulevaisuudessakin olemaan iso merkitys tälle alueelle. Se luo identiteettiä ja hengellistä pohjaa. Se todennäköisesti ja toivottavasti ylläpitää tilanteen, että meille on nimetty tänne tulevaisuudessakin "oma pappi" ja että kylällä tulee edelleen olemaan hengellistä toimintaa tavalla tai toisella. Kirkko on kylälle tärkeä kristillisyyden merkki, tarkoittaahan se kreikaksi "Herralle kuuluvaa". Se tuo myös seurakunnan konkreettisesti omalle kylälle.

Haluankin toivottaa meille jokaiselle Etelä-Tyrvääläiselle erittäin paljon onnea omasta hienosta 90-vuotiaasta kirkosta sekä siunausta jokaiselle juhlavieraalle.