Sivukartta
Kanttori: Mattila Jari
Musiikki: Suodenniemen Sirkut
Suntio: Päivi Seppälä
Entisten suodenniemeläisten ja Suodenniemellä kesää viettävien kirkkopyhä
Su 25.6.2017 10:00
Pyhän Olavin messu
Tyrvään Pyhän Olavin kirkko
Pyhäpäivä: Juhannuspäivä (Johannes Kastajan päivä)
Tekstit: Psalmi: Ps. 92:2-6, 1. lukukappale: Jes. 51:3-6, 2. lukukappale: Ap. t. 14:15-17, Evankeliumi: Luuk. 1:57-66
Pyhäpäivän aihe: Tien raivaaja
Alttarikynttilät: 4
Liturginen väri: Valkoinen
Liturgi: Hautala Lasse
Kanttori: Mattila Anu
Suntio: Myllyniemi Arja
Avustava pappi: Väänänen Ville
Virret: 571 Jo joutui armas aika
258 Kiitetty olkoon Jumala
259 Kiitetty Herra, joka kansallensa
572 Taas kukkasilla kukkulat
574 On kaunis synnyinmaamme
Kolehti: Taloudellisessa ahdingossa olevien köyhien ihmisten auttamiseen Suomessa
Kirkon diakoniarahaston kautta.
Kirkon diakoniarahasto, Kirkkohallitus, Eteläranta 8, 00130 Helsinki, FI15 8000 1100 0602 28.
Su 25.6.2017 11:15
Suodeniemen kirkkokahvi

Suodenniemen seurakuntatalo - kahvio, Koippurintie 6, 38510 Sastamala
Su 25.6.2017 13:00
Salokunnan messu
Salokunnan kirkko - kirkkosali
Pyhäpäivä: 3. sunnuntai helluntaista
Salokunnan kirkko - kirkkosali, Salokunnan kirkko - kahviotila
Liturgi: Jokinen-Lundén Anu
Saarnaaja: Jokinen-Lundén Anu
Kanttori: Mattila Jari
Suntio: Lehto Ilpo
Musiikkiryhmä: Kesäsoittaja Noora Mäkelä, poikkihuilu
Kolehti: Sisupartiolaiset Karkku
Tekstinlukijat: Sirkka-Liisa Uusi-Rintakoski
Su 25.6.2017 17:00
Pieni pyhä hetki
Tyrvään Pyhän Olavin kirkko
Pyhän Olavin kirkko on auki kesäisin. Joka sunnuntai-ilta siellä järjestetään pieni rukoushetki, ennen kuin kirkko taas sulkee ovensa seuraavaan päivään. Vietä ainutlaatuinen hetki kesäillassa uskomattomalla paikalla, tutustu kirkon elämänkaareen ja menneiden sukupolvien työhön.
Ma 26.6.2017 17:30
Naisten saunailta Kiikoisten kirkkotuvalla
Naisten saunailta Kiikoisten kirkkotuvalla. Yhteislähtö Vammalan srk-talolta klo 17.30 omin autoin. Kyytien vuoksi ilmoita tulostasi Kopalainen p. 050 314 9107
Tapahtumakalenteri »
Tyrvään Pyhän Olavin kirkko 500 vuotta

Olen oikeasti sinun isäsi

Diakonissa Marketta Lahdenmaa kirjoittaa adoptiolapsen kokemuksesta.

Miltä mahtoikaan tuntua pikkutytöstä, joka ensimmäisen kerran kuuli toisilta lapsilta, ettei isä ollutkaan isä eikä äiti ollut äiti.  Kuinka kirpaisevalta ja oudolta se mahtoi tuntua?

Miten voi olla isä, olematta isä, mitä se oikein tarkoittaa. Eihän sellaista voi ymmärtää.

Miltä mahtoikaan tuntua pikkutytöstä, kun ensimmäisen kerran kuuli aikuisen suusta; et ole oikeasti heidän lapsensa ,,olet vain ottolapsi. Mikä ihmeen ottolapsi? Mistä minut on otettu? Ovatko isä ja äiti varastaneet minut.

Miltä mahtoikaan tuntua kouluikäisestä lapsesta, kun alettiin puhua adoptiovanhemmista ja biologisista vanhemmista. Kysyttiin, oletko yhteydessä, tiedätkö heistä , tunnetko sisaruksesi..

Monia kysymyksiä. Pienen lapsen mieli vain ei ymmärtänyt, mitä tällä kaikella tarkoitettiin. Se pieni lapsi ei muistanut muuta kuin nämä yhdet vanhemmat, jotka pitivät huolta, rakastivat ja ottivat syliin, kun oli paha mieli.  Kovasti lapsi yritti ymmärtää. Piti kaikki kysymykset sisällään ja toisinaan istua kyyhötti vintin hämärässä. Siellä oli hyvä olla . Sinne eivät tunkeutuneet ahdistavat kysymykset ja siellä oli helppo uppoutua mielikuvitusmaailmaan.

Kysymykset isästä ja äidistä eivät kuitenkaan jättäneet tuota tyttöä rauhaan. Epäilykset kasvoivat ja tyttö tiesi, että hänen olisi kysyttävä. Hän pelkäsi vastauksia, hän pelkäsi vihaa ja suuttumusta. Eihän hän tahtonut mitään pahaa, kyllähän hän uskoi, mutta miksi ihmiset kysyivät niin outoja.

Pikkutytöstä tuntui, että muut lapset eivät oikein hyväksyneet häntä leikkeihinsä, että hän oli jotenkin erilainen. Hän eristäytyi, eli mielikuvituksensa ja kirjojensa kanssa. Ei hän siitä kärsinyt, hän oli jo aikaa sitten ymmärtänyt, että kirjat olivat hänelle sekä suuri rakkaus että syvä helpotus.

Sitten tuli se päivä, jolloin hän kysyi. Kysyi vaikka sydän pamppaili niin, että oli tulla ulos rinnasta, vaikka korvissa kohisi ja humisi.  Hän vain yksinkertaisesti kysyi:  Isä ja äiti, mitä tarkoittaa ottolapsi, mitä tarkoittaa ettei ole oikea isä ja äiti.

Silloin isä otti syliin, puristi lujasti ja sanoi: Minä olen sinun oikea isäsi aina, mikään ei muuta sitä ja äiti on sinun oikea äitisi aina, mikään ei muuta sitäkään. Me rakastamme sinua, sinä olet meidän pikkutyttömme.

Toki pikkutyttö sai myös kuulla selityksen näille oudoille sanoille ja asioille. Tärkeintä kuitenkin oli isän ja äidin rakkaus.