Sivukartta
Tyrvään Pyhän Olavin kirkko
Tapahtumat »
To 25.5.2017 09:00
Tärpin avoin kahvila
Muu tila
Avoin vapaaehtoiskahvila Tärpissä, Onkiniemenkatu 5, Kauppalantalo
To 25.5.2017 10:00
Suodenniemen kolmen vartin perhemessu ja eskarin aloittavien siunaus
Suodenniemen kirkko
Pyhäpäivä: Helatorstai
Suodenniemen kirkko
Liturgi: Heikkilä Hannu
Kanttori: Hänninen Elisa
Suntio: Seppälä Päivi
Lastenohjaajat Elina Heikkilä, Wassana Kaihlamäki, Memmu Nieminen
Ulkopuoliset avustajat: Suodenniemen päivä- ja perhekerholaiset
Eskarin aloittavien siunaus
Muuta tietoa: Kirkkokahvi seurakuntatalossa
Muuta tietoa: Kirkkokahvin jälkeen päivä- ja perhekerhon kevätjuhla
To 25.5.2017 10:00
Koko perheen helatorstai
Muu tila
Koko perheen helatorstai Vammalan Seukulla (Marttilankatu 35) klo 10-14. Suvilinnun laulajaiset, myynnissä lättyjä, makkaraa ja popcornia, kasvomaalausta, ilmapalloja, Jouko Mäki-Lohiluoman koko perheen konsertti, kevätsiunaus.
To 25.5.2017 10:30
Retki Saloon Luther -tapahtumaan
Muu tila
Lutherin häät -Draamakavalkadi Salon torilla
Lähtö srk-kodin pihasta klo 10.00
Matkan hinta 10 ¤ (sis. ruokailun). Ilm. Lasselle 19.5. mennessä
To 25.5.2017 11:00
Suodenniemen päivä- ja perhekerhon kevätjuhla
Suodenniemen seurakuntatalo - kahvio
Suodenniemen päivä- ja perhekerhon kevätjuhla

Suodenniemen seurakuntatalo - kahvio, Koippurintie 6, 38510 Sastamala
To 25.5.2017 13:00
Tuure Kallion muistoseurat Luther-talolla
Luther-talo
Seurat juontaa Anu Jokinen-Lunden, puhujina Hannu Heikkilä ja Jari Nurmi
To 25.5.2017 18:00
Karkun helatorstain messu seurakuntatalolla
Karkun seurakuntatalo - Iso sali
Pyhäpäivä: Helatorstai
Karkun seurakuntatalo - Iso sali, Karkun seurakuntatalo - Pieni sali, Karkun seurakuntatalo - keittiö+astiasto
Liturgi: Jokinen-Lundén Anu
Saarnaaja: Jokinen-Lundén Anu
Kanttori: Hänninen Elisa
Suntio: Poutala Leena
Kolehti: Karkun kappelin lapsityö
Tekstinlukijat: Taru Owston
To 25.5.2017 18:00
Sanajumalanpalvelus
Keikyän kirkko
Pyhäpäivä: Helatorstai
Keikyän kirkko
Liturgi: Sorva Olavi
Kanttori: Vuoristo Päivi
Suntio: Ahola Päivi
Avustajat: Vuori Piia
Muuta tietoa: Perhekirkko, esikouluunmeenevien siunaus ja partiolaisten kirkkopyhä Keikyän kirkossa helatorstaina 25.5.2017 klo 18.00.
Pe 26.5.2017 15:00
Karkun kappeliseurakunnassa Maisan tapahtuma pe 26.5 klo 17-18. Makkaraa, mukavaa menoa, mainontaa ja Mortti. Tule Sinäkin paikalle!
Yksityinen tila
Jokinen-Lundén Anu, Marjamäki Tarmo
Pe 26.5.2017 16:00
Lähetyksen kirpputori Kiikoisten seurakuntatalon alakerrassa
Kiikoisten seurakuntatalo - alakerran lähetystori
Lähetyksen kirpputori Kiikoisten seurakuntatalon alakerrassa
Pe 26.5.2017 18:00
Miesten saunailta
Mouhijärven seurakuntatalo - sali
Kiuas lämpiää Mouhijärvellä klo 18 alkaen, tervetuloa kaikki miehet mukaan!
La 27.5.2017 10:00
Lähetyksen kirpputori
Suodenniemen seurakuntatalo - Kirpputori (alakerta)
Kirpputori jälleen avoinna Suodenniemen srk-talolla lauantaisin klo 10-12
La 27.5.2017 12:00
Soppa & Sana & Sävel
 Tärppi Onkiniemenkatu 5
Soppaa, Sanaa ja Säveltä Tärpissä joka toinen lauantai!
Järjestäjänä Sastamalan ev. lut. seurakunnan vapaaehtoiset.
La 27.5.2017 13:00
Kehitysvammaisten rippikoulun konfirmaatio
Pappina Pirjo Tuiskunen.
Su 28.5.2017 10:00–11:00
Perhejumalanpalvelus, päiväkerhon päätösjuhla
Kiikan kirkko
Klo 10 perhejumalanpalvelus, jonka yhteydessä esikouluun lähtevien siunaus. Mehu, kahvi ja jäätelötarjoilu Kunnan makasiinilla.
Tapahtumakalenteri »
Tyrvään Pyhän Olavin kirkko 500 vuotta

Salmin talkoilla kunnostettu leirikeskus otettiin käyttöön

Sunnuntaina 4.5.2014 oli jälleen aihetta juhlaan Salmissa, kun yläkerran remontti saatiin päätökseen. Juhlassa muistettiin kukkasin Salmin talkoissa ahkerimmin mukanaolleita. Lue Auli Horellin kirjoitus Salmin huvilan vaiheista.

Seurakunnan omistuksessa olevan Salmin huvilan on rakentanut rakennusmestari Artturi Mäkinen 1900- luvun alussa. Mansardikattoinen kaksikerroksinen huvila sijaitsee Suodenniemen kirkonkylän tuntumassa Kirkkojärven rannalla  ja on alkujaan lohkottu Kelan tilasta. Ensimmäisiä asukkaita huvilassa oli nahkuri Oskar Ahlforsin 9-lapsinen perhe. Nahkuriverstaan kivijalka löytyy vielä Salmin tontilta. Kesäkuussa 1918 Ahlforsit muuttivat Suodenniemeltä Hämeenkyröön. Muistitiedon mukaan Ahlforsien jälkeen Salmissa asui Branthinin perhe muutaman vuoden.

Vapausodassa 1918 murhatun Suodenniemen kirkkoherra Kaarlo J. Kalpan leski Olga Kalpa muutti pappilasta Salmiin vuonna 1921, kun pappilaa asettui asumaan uusi  kirkkoherra Elias Pentti. Ennen Penttiä oli seurakunnan vt. kirkkoherrana toiminut Kaarlo J. Kalpan toiseksi vanhin poika Eino Kalpa. Hän muutti sittemmin Suodenniemeltä Viipuriin ja myöhemmin Helsinkiin, missä toimi Santahaminan varuskunnan sotilaspappina. Eino Kalpa on ollut Salmin omistaja ainakin vuodesta 1931, vaikka äitinsä Olga siellä asuikin. Loppuelämänsä Olga Kalpa asui Nokialla  vanhimman poikansa Ilmarin perheessä. Ilmari Kalpa teki elämäntyönsä Pitkäniemen sairaalan ylilääkärinä.

Kerrotaan, että Eino Kalpa seurusteli jo nuoresta  Laina Kulkun kanssa. Laina toimi opettajana Pohjakylän, Kiikoistenkylän ja pisimpään Pajuniemen kansakouluissa. Opettajatyönsä ohella hän oli vastuunkantaja monessa yhdistyksessä. Olga Kalpan mielestä ei kuitenkaan ollut soveliasta, että hänen pappissäätyinen poikansa avioituu talonpoikaistaustaisen tytön kanssa ja kielsi täten poikansa naimisiinmenon.  Olgan ja Lainan tiedetään kylläkin olleen paljon tekemisissä keskenään ja mm. sotavuosina Laina toimitti säännöllisesti Olgalle ruokapaketteja Nokialle. Olga Kalpa kuoli 1949 ja seuraavana vuonna Laina Kulku ja Eino Kalpa avioituivat. Naimisiin mennessään molemmat olivat jo yli 50- vuotiaita, joten yhteisiä lapsia heillä ei ollut. Laina Kalpalla oli ottolapsena haapajärveläinen tyttö Airi  Kangas  sittemmin Kulku, joka vuonna 1945 5-vuotiaana tyttösenä muutti Lainan hoiviin Pajuniemen kansakouluun.

Laina ja Eino Kalpa asuivat vakituisesti Helsingissä, mutta kesälomansa he viettivät aina Suodenniemen Salmissa. Heidän tulonsa huomattiin, sillä silloin nousi siniristilippu salkoon, jossa se liehui koko kesän. Eino Kalpalla oli erikoinen tapa maalata valkoiseksi pihatietä ja ruusupenkkiä reunustavat nyrkinkokoiset kivet. Kivien maalaus oli joka kesä hänen ensimmäisiä töitään maalle tullessa ja näin paikkakuntalaiset huomasivat tiellä kulkiessaan, että ”Helsingin lomalaiset ovat tulleet kun kivet on jo maalattu”. Eino Kalpa oli herrasmies myös lomallaankin, sillä arkenakin hän kulki tyylikäs harmaa puku päällään, rusetti kaulassa ja hattu päässä  -mutta…..paljain jaloin. Kerrotaan, että ohiajaneesta Vaasan postiautosta ihmiset olisivat rynnänneet ikkunaan moista kummajaista katsomaan.

Eino ja Laina olivat seurallisia ja vieraanvaraisia ihmisiä, jotka mielellään kestitsivät vieraitaan yläkerran valoisassa porrasaulassa. Molemmat pitivät puutarhanhoidosta ja uimisesta. Seurakunnan lähetystyö oli heille myös tärkeää ja lapsirakkaana ihmisenä Laina piti kesäisin lapsille pyhäkoulua Salmissa. Einolla oli innokas lukija ja hän kirjotteli ahkerasti runoja sekä artikkeleita eri lehtiin. Hän oli myös innokas shakin pelaaja; tosin huono kuulo  haittasi yhteydenpitoa  muihin ihmisiin. Vinkuvasta kuulolaitteestaan seurakuntalaiset tunnistivat kirkon urkuparvella istuvan Kalpan.

Kalvat asuivat kesäisin Salmin huvilan yläkertaa ja lisäksi kasvattitytär Airilla oli käytössään alakerran ns. kulmahuone. Alakerrassa on asunut lukuisia vuokralaisia: 1940- luvulla alakertaa asuttivat maanmittausinsinööri Järnströmin perhe sekä Suodenniemen osuuskaupan johtajat Valio Kuula ja Matti Kentta perheineen. 1950- luvulla  metsätyönjohtaja Kauko Leppänen perheineen ja myöhemmin mattokutomon omistaja Jouko Vehniä perheineen. Metsätyönjohtaja Erkki Hilli asui alakerrassa 1960- luvulla ja  Markku Tuori perheineen viimeisinä vuokralaisina vuosina 1974- 79.

Eino Kalpa kuoli 24.11.1972 jonka jälkeenkin Laina jatkoi kesiensä viettämistä Salmin huvilan yläkerrassa. 15.1. 1979 Suodenniemen seurakunta sai vastaanottaa Laina Kalpalta seuraavan lahjakirjan:

Täten minä allekirjottanut Hanna Laina Amanda Kalpa annan ja luovutan tällä lahjakirjalla Suodenniemen seurakunnalle täysin omistusoikeuksin nyt heti vastaanotettavaksi Suodenniemen kunnan Kittilän kylässä omistamani Salmi- nimisen tilan RN:o 1:11 kuitenkin seuraavilla ehdoilla:

Lahjoittaja jättää toistaiseksi omaan käyttöönsä yläkerran huoneet ja alakerroksesta ns kulmahuoneen , valoineen ja lämpöineen. Vielä lahjottajan tulee saada käyttää sähkövirtaa hänelle kaikissa tarpeellisissa kojeissa ja laitteissa samoin saada käyttää saunaa ja rantaa laitureineen ja tilan varastotiloja tarpeensa mukaan. Lahjan saaja sitoutuu hoitamaan lahjoittajan aviopuolison rovasti Eino Johannes Kalpan Suodenniemen kirkkomaalla olevan haudan 25 vuoden ajan.

Tätä lahjakirjaa on tehty kolme samansisältöstä kappaletta yksi lahjan saajalle, toinen lahjottajalle ja kolmas kaupanvahvistajaa varten.

Lahjakirjan ottivat/ allekirjottivat  Suodenniemn seurakunnasta kiitollisuudella vastaan kirkkoneuvoston valtuuttamana Esko Mikkola ja kirkkoneuvoston valtuuttamana pankinjohtaja Seppo Lemmetty,todistajana kauppiaanvaimo Toini Sinervö.

Koska lahjoitustila  sijaitsee Kirkkojärven rannalla, alkoivat seurakunnan päättäjät heti suunnitella tontille rantasaunan rakentamista. Kirkkoherra Antti Voltin aikana järjestettiin tukinkeräystalkoot, jonka organisoi Arvo Lepistö. Joka kylälle valittiin keräysvastaavat. Lavialainen Pentti Seppälä veisti ja pystytti tukeista  40 neliön mökkikehikon, joka talkoovoimin tehtiin loppuun. Helatorstaina 22.5.1981 oli rantasaunan vihkimistilaisuus.

Laina Kulku kuoli 95- vuotiaana 15.4.1994, jonka jälkeen koko Salmin huvila tontteineen tuli seurakunnan käyttöön. Huvila kaipasi peruskorjausta, jota varten kerättiin vuosia rahaa ja tehtiin lukuisia talkootunteja. Ensimmäiseksi uusittiin huvilan vuotava katto 1996 uudella saumapeltikatolla.  Alakerran peruskorjauksen suunnitteli rakennusinsinööri Simo Järvenpää ja pintamateriaalit Päivi- Maria Hautala. Seurakunnan palkkaamana työntekijänä korjausta teki Timo Työppönen apunaan talkooryhmä miehiä. Erityisesti Reijo Itälinna, Tuomo Lumiainen ja Veikko Noukka olivat ahkerasti talkootöissä. 146 neliön alakerrassa on kolme huonetta, keittiö sekä kaksi WC:tä + suihku. Alakerran vihkimistilaisuus pidettiin 24.5. 2001; vihkijänä toimi Kolga- Jaanin kirkkoherra Ants Tooming.

Kesäisin Salmissa on ollut runsasta käyttöä: on pidetty erilaisia leirejä, seuroja, tapahtumia ja seurakuntalaiset ovat vuokranneet paljon myös Salmia omiin juhlatilaisuuksiinsa. Sittemmin tiukentuneet paloturvallisuusmääräykset kielsivät yöpymisen huvilan yläkerrassa puutteellisten hätäpoistumisteiden vuoksi. Kesällä 2005 tontilta purettiin pois huonokuntoinen ulkorakennus, joka aikoinaan oli ollut navettana ja heinäsuojana.

Yläkerran peruskorjauksen ja huvilan ulkomaalauksen rahoittamisesta kirkkovaltuustossa keskusteltiin vuosia ja Salmin hyväksi on kerätty lukuisia kolehteja sekä saatu lahjotuksia. Vuoden 2011 talousarvioon Sastamalan seurakunta lopulta myönsi isomman määrärahan jolla voitiin vaihtaa yläkerran ikkunat uusiin. Sittemmin viimeisen kolmen vuoden aikana yläkerran seinät on koolattu ja lisäeristetty, laitettu gyprocit seiniin ja kattoon sekä tehty laminaattilattia. Tammikuussa 2014  Salmiin asennettiin ilmastointi. Sastamalan seurakunta on maksanut tarvikeaineet ja teettänyt palkkatyönä ammattilaisilla sähkö- ja putkityöt, ilmastoinninasennuken sekä ulkomaalauksen. Muu työ on tehty talkoilla Simo Järvenpään toimiessa vastaavana työnjohtajana.  Ossi Vuorenmaa oli remontin pääorganisaattori aloitusvuonna 2011 syyskuulle eli sairastumiseensa asti.  Sastamalan seurakunnan kiinteistöpäällikkö Jouko Lunden on toiminut työn valvojana sekä tarvikeaineiden/ töiden kilpailuttajana ja hankkijana. Kerrosalaltaan 80 neliön yläkerta kattaa kolme huonetta, WC:n ja porrasaulan.

Sunnuntaina 4.5. 2014 oli viimein päivä, jolloin juhlittiin jälleen kerran Salmissa: yläkerran remontti oli lopulta saatu päätökseen. Sisustus ja ulkotyöt ovat vielä hieman kesken, mutta tarkoitus on saattaa Salmi valmiiksi kesän aikana.Juhlassa muistettiin kukkasin Salmin talkoissa ahkerimmin mukanaolleita. Talkoolaisista mm. Raimo Timoselle kertyi yli 200, Simo Järvenpäälle 170 ja Usko Rantaselle yli 140 talkoopäivää.  Ahkeria talkoolaisia oli myös muonituksesta vastannut Marja Haliseva, Pirkko Pajari- Timonen, Kalle Kivimäki ja Petri Heino.

 
Kirjoittaja: Auli Horelli  –yksi Salmin talkoolaisista

 

Lähteenä: Suodenniemen srk:n kirkonkirjat, Sakari Jankkari: Suodenniemi –elämää maalaispitäjässä vuosina 1540 -1939, Suodenniemen Joulu 2006

Reijo Itälinnan,  Marja Halisevan, Sakari Jankkarin, Simo Järvenpään, Hellä Kulkun, Helvi Levolan, Seija Luoman, Johanna Pitkäkosken, Markku Tuorin ja Hannu Vettenrannan haastattelut

 

 

 

Ahkerat talkoolaiset: Pirkko Pajari-Timonen, Raimo Timonen, Marja Haliseva, Petri Heino, Simo Järvenpää, Usko Rantanen ja Kalle Kivimäki

Kuvassa kirkkoherra O.A. Vettenranta perheineen Laina Kalpan vieraana

Salmissa on nyt makuupaikka 26:lle hengelle ja alakerrassa istumapaikka lähes 60:lle hengelle. Kesäisin Salmi on oivallinen paikka mm. juhlien järjestämiseen.