Sivukartta
Tyrvään Pyhän Olavin kirkko
Tapahtumat »
La 24.6.2017 10:00
Mittumaarin messu
Sastamalan Pyhän Marian kirkko
Pyhäpäivä: Johannes Kastajan päivä
Sastamalan Pyhän Marian kirkko
Liturgi: Jokinen-Lundén Anu
Saarnaaja: Jokinen-Lundén Anu
Kanttori: Vuoristo Päivi
Kolehti: Kirkon diakoniarahasto
Tekstinlukijat: Vuorenojat
Su 25.6.2017 10:00
Suodenniemen messu
Suodenniemen kirkko
Pyhäpäivä: 3. sunnuntai helluntaista
Suodenniemen kirkko
Liturgia ja saarna: Hannu Heikkilä
Kanttori: Mattila Jari
Musiikki: Suodenniemen Sirkut
Suntio: Päivi Seppälä
Entisten suodenniemeläisten ja Suodenniemellä kesää viettävien kirkkopyhä
Su 25.6.2017 10:00
Pyhän Olavin messu
Tyrvään Pyhän Olavin kirkko
Pyhäpäivä: Juhannuspäivä (Johannes Kastajan päivä)
Tekstit: Psalmi: Ps. 92:2-6, 1. lukukappale: Jes. 51:3-6, 2. lukukappale: Ap. t. 14:15-17, Evankeliumi: Luuk. 1:57-66
Pyhäpäivän aihe: Tien raivaaja
Alttarikynttilät: 4
Liturginen väri: Valkoinen
Tyrvään Pyhän Olavin kirkko
Liturgi: Hautala Lasse
Kanttori: Mattila Anu
Suntio: Myllyniemi Arja
Avustava pappi: Väänänen Ville
Virret: 571 Jo joutui armas aika
258 Kiitetty olkoon Jumala
259 Kiitetty Herra, joka kansallensa
572 Taas kukkasilla kukkulat
574 On kaunis synnyinmaamme
Kolehti: Taloudellisessa ahdingossa olevien köyhien ihmisten auttamiseen Suomessa
Kirkon diakoniarahaston kautta.
Kirkon diakoniarahasto, Kirkkohallitus, Eteläranta 8, 00130 Helsinki, FI15 8000 1100 0602 28.
Su 25.6.2017 11:15
Suodeniemen kirkkokahvi
Suodeniemen kirkkokahvi

Suodenniemen seurakuntatalo - kahvio, Koippurintie 6, 38510 Sastamala
Su 25.6.2017 13:00
Salokunnan messu
Salokunnan kirkko - kirkkosali
Pyhäpäivä: 3. sunnuntai helluntaista
Salokunnan kirkko - kirkkosali, Salokunnan kirkko - kahviotila
Liturgi: Jokinen-Lundén Anu
Saarnaaja: Jokinen-Lundén Anu
Kanttori: Mattila Jari
Suntio: Lehto Ilpo
Musiikkiryhmä: Kesäsoittaja Noora Mäkelä, poikkihuilu
Kolehti: Sisupartiolaiset Karkku
Tekstinlukijat: Sirkka-Liisa Uusi-Rintakoski
Su 25.6.2017 17:00
Pieni pyhä hetki
Tyrvään Pyhän Olavin kirkko
Pyhän Olavin kirkko on auki kesäisin. Joka sunnuntai-ilta siellä järjestetään pieni rukoushetki, ennen kuin kirkko taas sulkee ovensa seuraavaan päivään. Vietä ainutlaatuinen hetki kesäillassa uskomattomalla paikalla, tutustu kirkon elämänkaareen ja menneiden sukupolvien työhön.
Ma 26.6.2017 17:30
Naisten saunailta Kiikoisten kirkkotuvalla
Naisten saunailta Kiikoisten kirkkotuvalla. Yhteislähtö Vammalan srk-talolta klo 17.30 omin autoin. Kyytien vuoksi ilmoita tulostasi Kopalainen p. 050 314 9107
Tapahtumakalenteri »
Tyrvään Pyhän Olavin kirkko 500 vuotta

Elämän oikotiellä

Aina ei ole tarkoitus mennä suorinta tietä.

Kukin meistä haluaisi löytää oikotien ohi elämän vaikeuksien suoraan lepoon ja rauhaan. Ristin tie ei ole oikotie, mutta ainut tie.

En haluaisi puhua kiusauksista.

Kiusaukset ovat liian omakohtaisia ja ikäviä. Kiusauksista ei ole mitään hyvää kerrottavaa. Harvoin voitamme kiusauksia ja parhaimmillaan onnistumme vain vaihtamaan vanhat kiusaukset joksikin uusiksi. Kun puhutaan kiusauksista, puhutaan epäonnesta, häpeästä ja kaikesta sellaisesta, minkä me mielummin kätkisimme ja mistä vaikenisimme.

Haluaisin ennemmin saarnata taivaan ihanuudesta.

Haluaisin puhua pelastuksesta ja ettei meillä enää ole mitään pelättävää. Silloin minä kuitenkin irtoan todellisuudesta. Vaikka haluaisimmekin kuulla vain niistä mukavista asioista, se on irtautumista todellisuudesta. Kiusaukset ja lankeemukset, epäonnistumiset ja häpeä ovat asioita, jotka kulkevat meidän elämässämme aina. Ne ovat meidän arkeamme.

Me tahtoisimme löytää oikotien omassa elämässämme arjesta, uhkasta ja pelosta suoraan taivaan ihanaan vapauteen ja turvaan, mutta se ei ole mahdollista. Niin ei ole tarkoitettu. Meidän kunkin täytyy käydä täällä maailmassa oma tiemme ja kantaa oma ristimme.

Kertomus ihmisestä paratiisissa ja syntiinlankeemuksesta tuo todella kouriintuntuvasti esiin, millaisia ihmisiä me täällä maailmassa olemme.

Me kaikki olemme tänne maailmaan heitettyjä, yksin täällä ja ihmeissämme.

Maailma ei ole meille tuttu paikka. Se ei tunnu omalta. Se ei ole kiltti ja turvallinen. Kukin meistä yrittää epätoivoisesti selviytyä tässä maailmassa. Elämä herättää meissä enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Elämänkokemus auttaa vain vähän, ja liian myöhään. Elämänkokemus on kokemus siitä, mikä olisi pitänyt välttää. Outoutemme, kipumme ja kaipuumme on paras vakuutus Jumalasta, taivaasta ja pelastuksesta. Elätämme toiveita kaiken muuttumisesta.

Raamatussa Jumala lupaa meille pelastajan.

Pietari sai nähdä Jeesuksen. Hän sai olla ensimmäinen ihminen, joka tunnusti, että Jeesus on tämä pelastus, jonka Jumala meille tarkoitti. Tämä tapahtui evankeliumissa juuri ennen tämän päivän kertomusta, jossa Jeesus haukkui Pietarin aika selvin sanoin. Pietarikin halusi meidän tavallamme löytää oikotien suoraan päämäärään. Hän toivoi pelastuksen tulevan nyt heti. Hän toivoi Jeesuksen kuninkuuden tulevan ja päästä nauttimaan siitä myös itse.

Se mitä Jeesus kertoi kärsimisestään ja kuolemastaan ei ollut lainkaan Pietarille mieluista. Jeesuksen kärsiminen ja kuolema merkitsi Pietarillekin kärsimystä, työtä ja lopulta myös kuolemaa. Pietari ei saanut sitä hienoa, helppoa ja vaivatonta elämää, josta hän Jeesuksen rinnalla haaveili, vaan hänen polkunsa tuli olemaan paljon vaikeampi kuin hän saattoi aavistaa.

Entä sitten Jeesus itse?

Meitä hämmästyttää Pietarin ja muiden lailla, miksi Jeesus valitsee niin vaivalloisen tien. Hänen on muiden lailla alistuttava kiusauksiin, mitä elämä tarjoaa. Hänelle tarjotaan paljon enemmän, koska hän on Jumalan poika. Jeesus ei irtoa tästä todellisuudesta, eikä valitse oikotietä. Hän on oikea ihminen joka elää oikean elämän, kaikessa kiusattuna, kuten mekin, jotta hän voisi meitä auttaa. Jeesus voitti kiusaukset, eikä langennut niihin.  Hän ei muuttanut kiviä leiviksi, ei hypännyt temppelin harjalta eikä kumartanut tätä maailmaan tullakseen kaikkein mahtavimmaksi. Hän ei uskotellut, ettei hänen tarvitsisi kärsiä ja ettei hänelle tehtäisi pahaa, ettei hänen tarvitsisi vuodattaa verta ja uhrautua meidän puolestamme. Me, jotka osaamme kuvitella ja irtautua todellisuudesta, voimme joskus ajatella niin.

Me tänään täällä tahdomme myös löytää oikotien.

Nuorena me emme tahdo, että tylsä elämä tarttuisi meistä kiinni. Haluamme olla vapaita ja elää toisenlaisen elämän. Aikuiset tuntuvat meistä sokeilta ja suorastaan kuolleilta. Elämän varjot eivät saisi meitä koskaan kiinni, eivätkä vastoinkäymiset meihin vaikuttaisi.

Jonain päivänä huomaamme, että on kuitenkin käynyt toisin. Meistä tuli tavallisia ja olemme kiinni niissä arkisissa asioissa, jos olemme olleet oikein onnekkaita. Huonosti on käynyt heille, jotka eivät ole antaneet minkään koskettaa. Elämä on ollut raskasta. Sitä elämänkokemusta on kertynyt, mutta liekö siitäkään turvaksi tulevaisuudessa, eikä se oikein jälkipolville kelpaa. Katsomme taaksepäin, ja huomaamme langenneemme samoihin kiusauksiin, olleet samalla tavoin heikkoja ja helppoja, sekä toistaneet samat virheet kuin kaikki ihmiset ennen meitä. Olemme kantaneet sen ristin, jonka elämä on selkäämme kartuttanut.

Elämän ristin tie kannattaa silti.

Paljon raskaampi taakka on ollut heillä, jotka ovat tehneet kaikkensa sen taakan välttääkseen. Ristin tiellä taakalla on muitakin kantajia. Hetkittäin olemme saaneet levähtää. Uskomme, ettemme olisi kantaneet taakkaamme ilman häntä, jonka ristin juureen saamme sen lopulta laskea. Uskomme, että pitkä matka luomisen alkuhämärästä viimein päättyy. Uskomme, että Jumalan lunastaa lupauksensa myös meidän kohdallamme.

Uskomme, että Jeesus on maailman pelastaja.

Emme pyri ristiä kohti. Emme tavoita elämässä asioita, joihin pyrimme, vaan kohtaamme ne asiat, joihin tekemämme asiat meidät johtavat. Risti tulee eteemme, koska olemme ihmisiä ja elämme tässä maailmassa.

Risti tulee eteemme, koska niin on tarkoitettu.

Risti on todellisuutta. Se on osa Jumalan suunnitelmaa, jonka hän tehnyt meidän pelastumisemme tähden. Ristin tie ei ole oikotie, mutta se on tie turvaan, elämään ja taivaaseen.