Sivukartta
Tapahtumat »
La 27.5.2017 10:00
Lähetyksen kirpputori
Suodenniemen seurakuntatalo - Kirpputori (alakerta)
Kirpputori jälleen avoinna Suodenniemen srk-talolla lauantaisin klo 10-12
La 27.5.2017 12:00
Soppa & Sana & Sävel
 Tärppi Onkiniemenkatu 5
Soppaa, Sanaa ja Säveltä Tärpissä joka toinen lauantai!
Järjestäjänä Sastamalan ev. lut. seurakunnan vapaaehtoiset.
La 27.5.2017 13:00
Kehitysvammaisten rippikoulun konfirmaatio
Pappina Pirjo Tuiskunen.
Su 28.5.2017 10:00–11:00
Perhejumalanpalvelus, päiväkerhon päätösjuhla
Kiikan kirkko
Klo 10 perhejumalanpalvelus, jonka yhteydessä esikouluun lähtevien siunaus. Mehu, kahvi ja jäätelötarjoilu Kunnan makasiinilla.
Su 28.5.2017 10:00
Piispa Kaarlo Kallialan juhlamessu
Liturgi: Piispa Kaarlo Kalliala
Kanttori: Hänninen Elisa,Muraja Tuuli
Suntio: Myllyniemi Arja
Avustajat: Timo Vuojus
Ulkopuoliset avustajat: Kesälapin rippikouluryhmä mukana toteuttamassa messua
Avustava pappi: Väänänen Ville
Muuta tietoa: Piispa Kaarlo Kalliala on ollut pappina 40 vuotta.
Su 28.5.2017 10:00
Veneilykauden siunaus
Tyrvään kirkko
Suomi 100 juhlavuoden tapahtuma:
klo 10 messu ja veneilykauden siunaus
kirkkokahvit

Kirkon esittely
Su 28.5.2017 13:00
Salokunnan sanajumalanpalvelus, Ämpärikirkko. 50 ensimmästä kirkkovierasta saa ämpärin, jossa on kesäistä tekemistä ja hengellistä evästä. Tervetuloa!
Salokunnan kirkko - kirkkosali
Salokunnan kirkko - kirkkosali, Salokunnan kirkko - kahviotila
Liturgi: Jokinen-Lundén Anu
Saarnaaja: Jokinen-Lundén Anu
Kanttori: Helena Bäckman
Suntio: Lehto Ilpo
Avustava pappi: Sanna Parkkinen
Kolehti: Karkun diakonia
Tekstinlukijat: Mauri Kaaja
Su 28.5.2017 14:00
Mettämaan majatalokahveet Pihlavan pirtissä Kaija ja Reijo Telarannan luona, Kurjentie 43, aiheena "Vievätkö ristiriitaiset tekstin Raamatulta luotettavuuden?"
Kaija ja Reijo Telaranta kutsuvat...
Tervetuloa Mettämaan majatalokahveille Pihlavan pirttiin, Kurjentie 43. Kahveen lisäksi tarjolla on Reijon puhe ja yhteistä pohdintaa kristinuskon haastavista ja hankalista kysymyksistä. Laulaakin voidaan jos laulattaa. Rukoilemistakaan ei vierasteta. Pirtissä on kahvetta ja kastettavaa tarjolla joka toinen sunnuntai samaan aikaan klo 14. Etelä-Tyrvään pappi Hannu Heikkilä on mukana silloin, kun ehtii.
Ajo-ohjeita, lisätietoa tilaisuuksista ja niiden teemoista saat Reijolta, puh. 0400412628, www.reijotelaranta.fi
Tällä kertaa aiheena siis "Vievätkö ristiriitaiset tekstin Raamatulta luotettavuuden?"
Su 28.5.2017 18:00
Karkun iltakirkko seurakuntatalolla, Ämpärikirkko. 50 ensimmäistä kirkkovierasta saa ämpärin, jossa on kesäistä tekemistä ja hengellistä evästä. Tervetuloa!
Karkun seurakuntatalo - Iso sali
Pyhäpäivä: 6. sunnuntai pääsiäisestä
Karkun seurakuntatalo - Iso sali, Karkun seurakuntatalo - Pieni sali, Karkun seurakuntatalo - keittiö+astiasto
Liturgi: Jokinen-Lundén Anu
Saarnaaja: Jokinen-Lundén Anu
Kanttori: Helena Bäckman
Suntio: Poutala Leena
Kolehti: Karkun diakonialle
Tekstinlukijat: Marjo-Riitta Helminen ja Teuvo Koivuniemi
Tapahtumakalenteri »
Tyrvään Pyhän Olavin kirkko 500 vuotta

Historia

Sastamalan seurakunnan historia ulottuu keskiajalle ja suureen Sastamalan kirkkopitäjään.

Sastamalan seurakunta kuuluu Turun arkkihiippakuntaan. Matkaa Tampereelle on noin 50 km. Jäseniä seurakunnassa on runsaat 20 000 ja työntekijöitä likimain 70.

Seurakunnan historia ulottuu keskiajalle ja suureen Sastamalan kirkkopitäjään. Sastamala mainitaan historiankirjoissa ensimmäisen kerran 1328 piispa Pentin kirjeessä. Kaikesta päätellen kirkko oli toiminut alueella jo pitkään. Sastamalan Pyhän Marian kirkossa, "äitikirkossa", on hautakivi vuodelta 1304 ja kastemalja jopa vanhemmalta ajalta. Tyrvään seurakunta itsenäistyi tästä muinaisesta kirkkopitäjästä omaksi seurakunnaksi noin vuonna 1520. Samoihin aikoihin valmistui Tyrvään Pyhän Olavin kirkko.

Monet kylät ja pitäjät ovat ajan saatossa irtautuneet ja itsenäistyneet omiksi seurakunnikseen. Historian pyörä alkoi pyöriä toiseen suuntaan 1.1.2004, jolloin Tyrvään ja Karkun seurakunnat yhdistyivät Vammalan seurakunnaksi. Vuoden 2007 alussa Suodenniemen seurakunta liitettiin Vammalan seurakuntaan.

Seurakunta laajeni entisestään 2009 alusta, kun Vammalan, Mouhijärven, Kiikan ja Keikyän seurakunnat yhdistyivät kuntaliitoksen myötä uudeksi Sastamalan seurakunnaksi. Lisäksi vuoden 2013 alusta Kiikoisten seurakunta liittyi Sastamalan seurakuntaan.

Karkku, Kiikka, Kiikoinen, Keikyä, Mouhijärvi ja Suodenniemi ovat nykyisin Sastamalan kappeliseurakuntia, joilla on oma kappalainen ja kappelineuvosto.

Sastamalan seurakunnalla on yksitoista kirkkoa. Näistä kaksi ovat 1400-luvulla rakennettu Sastamalan keskiaikainen kirkko ja 1500-luvun alussa rakennettu Tyrvään Pyhän Olavin kirkko. Seurakunnan pääkirkko on Vammaskosken rannalla sijaitseva kaksitorninen Tyrvään kirkko. Vuonna 2005 Tyrvään kirkko täytti 150 vuotta.

Herätysliikkeistä on eniten vaikuttanut evankelisuus, mm. kirkkoherra Johannes Bäckin kautta, sekä viime vuosikymmeninä ns. viides herätysliike.

Lähetystyö on ollut perinteisesti yksi seurakunnan vahvoista työmuodoista, viime vuosina myös lapsi- ja nuorisotyö. Talkootyöllä on pitkät perinteet. Pyhän Olavin kirkon hyväksi tehty talkootyö on tunnustettu koko Suomessa.

Sastamala on kirjakaupunki. Suomen vanhin tunnettu kirja on löydetty seurakunnan kätköistä.